Øl til bankemat

ØL: Pale Ale, Nøgne Ø, Grimstad.

Det finnes øl – og det finnes vin – som kan leske ganen din perfekt etter en bit av Tom-Victors velsmakende schnitzel.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DRIKKE: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: Mørk ale til schnitzel Cordon Bleu.

Dette er ikke det kraftigste måltidet. Derfor kan et forfriskende lyst øl, en lager eller et fyldigere hveteøl gjøre nytten.

I minn munn passer det enda bedre med en litt fastere og litt mørkere ale, som kan gi et fint aromaspill og tilføre en litt spenstigere struktur for å rense opp underveis. Et godt, norsk alternativ er13456 Pale Ale, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 61,40 / 50 cl / 6 % (Grunnsortiment)

Vin kan også fungere aldeles utmerket til denne retten. Både rødt og hvitt er mulig, så lenge vinen ikke blir for kraftig, tørr eller hardt eiket. Hvis du går for rødt, kan pinot noir være den rette druen. Så lenge klimaet er kjølig nok, finnes det gode alternativer både fra Frankrike, Tyskland og Østerrike. Jeg vil også slå et slag fram den østerrikske druen St. Laurent, som tross en del likheter med pinot noir sjelden er å se her til lands. St. Laurent kan i denne sammenhengen matche like bra som pinot noir, dersom du skulle ramle over en lett og ueiket utgave.

Velger du hvitt, er det raskt riesling som dukker opp i synsfeltet. En god riesling vil ha den syren du trenger for å friske det hele opp, kombinert med fylden og fruktigheten som trengs for matche panering, smør og ost. Det viktigste her er ikke hvor denne rieslingen kommer fra, bare den er tørr og frisk, og har god frukt og konsentrasjon. Et godt tysk alternativ er 20830 Riesling Estate Trocken 2006, Weingut Wittmann, Pfalz, Tyskland. Kr 145,- (hovedsortiment), men også på riesling-fronten er det mye bra å velge blant i de fleste kjølige regionene av Europa.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse