Dagens ølanbefaling: Øl til deig

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

La hverdag være hverdag, men løft den høyere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2009 kl 08:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Snake Dog IPA, Flying Dog Brewery, Maryland, USA.

I prinsippet er dette en kjempekjøttkake i slåbrok, men den utstråler langt mer luksus og raffinement enn tradisjonelle kjøttkaker. Innpakningsjobben gjør måltidet spennende. Det luksuriøse understrekes med en smakfull og kostbar morkelsaus.

Derfor kreves det også en viss omtanke i valg av av drikketilbehør, selv om vi ikke trenger å sikte himmelhøyt for å få den rette schwungen i glasset.

Til en såpass hverdagslig, men allikevel elegant rett, kan det passe godt med et karaktersterkt øl. Da vil jeg gjerne ha et ganske strukturert og smaksrikt øl som kan takle den rike sausen, og samtidig la kjøttet i dolmen være nettopp realt kjøtt.

Her kan en India Pale Ale være en god vei å gå. Dette ølet er rikt på aromatisk og bitter humle.

80234 Snake Dog IPA, Flying Dog Brewery, Maryland, USA. Kr 40,30 (35,5 cl/7,1 %) (Grunnsortiment) smaker dessuten tydelig av sitrus og har en fast, tørr finish som løsner fint opp med maten her.

Muligens er det litt i tørreste laget for noen, da kan alternativt en vanlig pale ale – med lavere alkohol og uten så mye humle som India-varianten – gjøre susen.

Er du i det vinøse hjørnet, vil jeg i utgangspunktet anbefale å velge rødt. Det optimale vil være en ungdommelig, saftig og sjenerøs fruktkarakter i kombinasjon med en fast, men ikke for tørr, tanninstruktur.

Den ueikede, rike og saftige56734 Cume 2005, Alves de Sousa, Douro, Portugal. Kr 101.50 (Testutvalg) svarte til forventningene og gjorde vei i vellinga! Den er innsmigrende og enkel, men med god fylde til så rimelig vin å være.

Sødmefull, moden og bløt i frukten, så her vil det definitivt være godt å kjøle den litt ned slik at friskheten kommer godt fram.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse