Øl til kjaker

ØL: Rochefort Trappist, Rochefort, Belgia.

Mørkt øl i maten, mørkt øl i glasset. Og gjerne servert i romtemperatur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DRIKKE: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

MØRK MAT: Jeg velger mørkt øl til svinekjaker med trøffel-potetmos

Dette er aromatiske greier: En eksplosjon av intens trøffelsmak, mørkt øl, svin og en krydret, lett bitter saus.

Bitterheten er mye av nøkkelen her, den strammer opp og mildner de mektige smakene fra stappa og grisefettet. Fordi Tom-Victor brukte 44604 Rochefort 10, Rochefort Trappist, Rochefort, Belgia. Kr 69,50/33 cl/ 11,3% (BU) i sausen, var det naturlig for meg å forsøke dette ølet også i glasset. Det kunne jo ikke bli feil, tenkte jeg, men resultatet overgikk forventningene så til de grader. Både svin, trøffel, saus og øl barker sammen i et harmonisk og utfyllende smaksbilde. Aromaene stemmer – og strukturen likeså.

Dette ølet har en alkoholprosent som er høy til øl å være – 11,3 – men ingen av de andre ølene jeg prøvde til retten hadde den samme kraften og fylden, de framsto som litt lette i forhold.

Serveringstemperaturen er også avgjørende her. Først smakte jeg Rochefort-ølet i romtemperatur, noe det faktisk tåler, særlig når det drikkes sammen med mat som dette.

Nedkjølt til rundt 16 grader oppleves ølet som litt friskere, jeg tror de fleste vil oppleve denne temperaturen som den optimale. Men blir det kjøligere enn 16 grader, vil ølet miste kompleksitet og aroma og framstå som mer klumpete og bittert.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse