Ønsker innvandrings stopp

Mazyar Keshvari mener regjeringen og politikerne på Stortinget må ta ansvar for at Oslos innvandrere blir integrert. – Skolebussing er ingen løsning, sier han.

Mazyar Keshvari (FrP) mener integreringen av innvandrere i Oslo har vært feilslått. – Skal vi løse problemene må det handles langsiktig, sier han.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2008 kl 08:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: For to uker siden presenterte Nordre Aker Budstikke tall fra Undervisningsetaten som viser at 38 prosent av elevene i Oslos grunnskoler har minoritetsbakgrunn. På noen skoler, som Vahl, Tøyen og Mortensrud, er andelen henholdsvis 96 og 97 prosent. Totalt i Nordre Aker har 11,4 prosent av elevene minoritetsbakgrunn.

Ønsker bedre integrering

– 20 prosent av Oslos befolkning har ikke-vestlig bakgrunn. Likevel står denne gruppen for 50 prosent av alle sosiale utbetalinger. Kriminalstatistikken, antall elever som dropper ut av skolen, og antall arbeidsledige er mye større blant den ikke-vestlige befolkningen enn blant de med etnisk norsk bakgrunn, sier Keshvari, som sitter i kultur- og oppvekstkomiteen i bystyret, og er rådgiver for FrPs gruppe på Stortinget.

Han reagerer på oppslaget, der BU-representant Per Aschjem (Rødt) går inn for å legge bedre til rette for at ikke-vestlige innvandrere skal få etablere seg i bydelen.

– Jeg mener at han bommer helt. Vi har ikke klart å løse integreringsproblemene på 25 år. Tall fra SSB viser at andelen innvandrere i befolkningen kommer til å øke i årene fremover. Dermed vil innvandrerbefolkningen naturlig fordele seg over byen, sier Keshvari, som mener det heller må fokuseres på å integrere de ikke-vestlige innvandrerne som allerede er her.

– Nok er nok. Vi trenger en innvandringspause, slik at vi kan ta tak i problemene mens de kan løses. Det er det eneste rettferdige med hensyn til oss som er ikke-vestlige innvandrere.

Har ikke tro på bussing

Bystyrerepresentanten kom selv til Norge seks år gammel, som politisk flyktning fra Iran på 80-tallet. Han takker aktive foreldre for at han ble raskt integrert.

– Foreldrene mine stilte opp på fotball og i korps, og så var det så mange andre norske foreldre at det var mulig å bli integrert. Dette er en forutsetning for kulturforståelse og for å lære norsk, sier han.

Keshvari tror ikke han ville hatt like gode muligheter til å integreres dersom han hadde kommet til Norge i dag og vært elev ved en av skolene der de etnisk norske elevene er i mindretall. Likevel støtter han ikke leder for Ressurssenter for pakistanske barn, Aslam Ashans, forslag om å busse elever fra såkalte innvandrerskoler til skoler vest i byen.

– Det blir tåpelig å kjøre barneskoleelever – vi snakker om seks-sju-åtte-åringer – fra ett sted i byen til et annet. Skolen skal være i nærmiljøet. Å flytte barn på grunn av hudfarge synes jeg blir helt feil.

Les mer i denne ukens papiravis.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse