Ønsker masse- søksmål mot Nav

– Hvor mye skal vi orke? spør Turid Myhre, som ble syk i 2002. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg håper inderlig noen har krefter igjen til å dra igang et massesøksmål mot systemets uverdige behandling av syke mennesker, sier Nav-offeret Turid Myhre.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
SOGN: – Vi er mange ofre for tidligere Trygdeetaten og nå NAV. Vi burde samle oss! Selv har jeg ikke krefter til å dra igang et felles søksmål, men håper inderlig at noen andre snart gjør det. At så forkastelig og uverdig behandling av så mange mennesker over lang tid, mange av dem også alvorlig syke, ikke skal få konsekvenser, kan jeg ikke forstå, sier Sogn-beboer Turid Myhre (54), som har kjempet i trygdesystemet siden 2003.

LES OGSÅ: – Nav har ødelagt livet mitt

Mer ufør – helt ny sak

Turid har vært i arbeidslivet i mange år - med økonomisk høyskoleutdannelse. Hennes historie i trygdesystemet begynte med en svært sjelden og alvorlig infeksjonssykdom i 2002. Etter at sykepenge-perioden gikk ut, søkte Turid i 2004 rehabilitering og attføring - hun ønsket ikke å bli hundre prosent ufør.

– Men formen svingte i takt med uførhetsgraden. Og jeg fikk klare signaler fra (dengangen) Trygdeetaten om at alt hadde vært mye "enklere" om jeg var "stabilt" syk. Jeg var sand i maskineriet! Etterhvert anbefalte også min lege at jeg burde bli hundre prosent ufør, forteller Turid.

LES OGSÅ: «Nav-Geir» er en kasteball

Men da ville ikke etaten bli med på noen hundre prosent uføretrygd likevel - hun kunne jo jobbe halvparten og være trygdet halvparten.

– Jeg fikk klar beskjed om at dersom uføretrygden skulle økes - så måtte det bli en helt ny sak - en ny runddans. Og det ble det jo også etterhvert, sier Turid.

Hun var for syk for så mye jobb, og det ble mange sykemeldinger de påfølgende årene.

Fem måneder uten penger

Den midlertidige fireårige utføretrygden gikk ut 1. august i fjor, men allerede i mars samme år søkte Turid om forlenget og fast uføretrygd.

– Da begynte for alvor kaoset. Innen 1. august hørte jeg ingenting. Saksbehandleren var aldri til stede, ingen tok telefonen, og ingen ringte meg tilbake. Så ble je g anbefalt å ringe Nav sentralt. Etter langt om lenge fikk jeg tak i en person der som sa at jeg måtte ringe tilbake til Nav Nordre Aker igjen! Og så til slutt fikk jeg vite at der var min sak "lagt på is"! Da var jeg tilbake til start - det var som å slåss med en pute!

Etter flere nye runder - og mange timer tilbrakt på Nav i Nydalen hver eneste uke - kom det i oktober et vedtaksbrev i postkassen til Turid.

– Jeg ble innvilget femti prosent varig uføretrygd, i tillegg har jeg jo femti prosent sykepenger til juli i år. Problemet nå var bare at uførepengene aldri kom. Først i desember, etter timesvis med "Nav-tid", fikk jeg etterbetalt fem måneder uføretrygd - uten renter. Men nå i januar kom det igjen ingen penger, sier Turid, som dog er glad for at pengene ihvertfall kom i februar.

Gruer til sommeren

– Likevel aner jeg jo ikke hva som skjer i juli når sykepengene opphører. Jeg har forsøkt å finne ut hos NAV om jeg da skal søke om full uføretrygd eller ikke. Men det har jeg, etter mange forsøk, fortsatt ikke fått noe svar på. Derfor har jeg for sikkerhets skyld søkt om full uføretrygd likevel. Men jeg må jo si jeg gruer meg veldig til sommeren, og til en eventuell ny runddans med Nav, sier en oppgitt Turid, som nå håper på at noen samler Nav-ofrene.

LES OGSÅ: Nav Nordre Aker "la ut" 2,3 mill.

Orker ikke mer– På tide at det blir tatt et oppgjør med systemet. Hvor mye krefter skal vi bruke på å slåss mot Nav - hvor mye skal vi orke? Kan Nav virkelig herje med folk på denne måten uten at noen griper inn? spør den syke kvinnen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse