Ønsker mer flerkulturell hverdag

Antall skoler med minoritetselever i flertall øker i øst og minker i vest.

10.klassingene ved Nordberg ungdomsskole mener det ikke hadde gjort noe om skolen hadde tatt inn flere minoritetsspråklige elever. De ville ikke merket noe forskjell. Fra venstre: Harriet Hauge, Nikita Kaupang, Celine Jørgensen, Simen Selboskar og Pernille Strand. Foto: Foto: Kristine Sletten

En fersk rapport fra Utdanningsetaten viser at antall "minoritetsskoler" i øst er i økning. I Oslo vest derimot går minoritetstallene nedover, eller står helt stille.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2013 kl 15:04

NORDBERG: Nordberg ungdomsskole består av 604 elever. Kun 13,6 prosent av elevene har et annet morsmål enn norsk. 10.klassingene ved skolen mener dette ikke har noen betydning.

- Jeg har ikke tenkt noe særlig over at det er så få som ikke er helt norske her. Vi ser likt på alle, sier Celine Jørgensen.

- Ja, her er vi alle like, samstemmer Simen Selboskar.

SE OVERSIKT OVER ALLE BYENS SKOLER HER

Ville ikke merket forskjell

Osloskolen har i dag en andel minoritetsspråklige elever på 40,7 prosent. Andelen har økt svakt sammenlignet med forrige skoleår, da den lå på 40,6 prosent, skriver Dagbladet.

I Oslo vest har ni skoler mer enn 90 prosent elever med norsk som morsmål.

Elevene ved Nordberg påpeker at det bor få minoritetsspråklige familier i området, og kan dermed forstå at tallene er lavest i vest.

- Jeg tror faktisk ikke jeg hadde merket noen forskjell om det hadde vært flere elever med ikke-norsk bakgrunn her uansett, sier Pernille Strand.

Ingen hemmelighet

Oslo har 56.500 grunnskoleelever. 23.000 av elevene tilhører språklige minoriteter, og 16 av Oslos skoler er nesten rene minoritetsskoler, med over 80 prosent minoritetsspråklige elever.

Dette viser tall fra Utdanningsetatens rapport.

- Det er jo ingen hemmelighet at jo nærmere øst du kommer, jo oftere ser du folk med ikke-norsk bakgrunn. Det er ikke noe stort tilfelle i dette området, men vi hadde ikke hatt noe i mot om flere kom hit heller, fortsetter Selboskar.

Skolene med færrest minoritetsspråklige elever ligger enten i vest eller på Nordstrand og har en andel på mellom 2 - 20 prosent de aller fleste stedene. Bekkelaget skole er skolen med lavest andel minoritetselever (2,6 prosent).

LES OGSÅ: - Her er folk fargeblinde

Åpne for endringer

Elevene ser ut til å være enige i påstandene de alt har kommet med. Nordberg fremstår heller ikke som en skole med mye mobbing, og elevene mener ikke dette kommer til å forandre seg dersom skolen skulle ta inn flere minoritetsspråklige elever.

- Mange tror kanskje det vil bli mer vold og kriminalitet med flere innvandrere på ett sted, påpeker Harriet Hauge.

- Men hvor rasistisk er ikke det da? fullfører Jørgensen.

Det ser ikke ut til at dette er noen stor debatt blant elevene på Nordberg. Men de er åpne for endringer om en mer flerkulturell skolehverdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon