Ønsker seg mer valgfrihet

Sigurd Feiring har erfaring med inn- og utskrivninger ved Ullevål sykehus. Hjemme har en hobby han liker godt – nemlig amatørradio. Foto: Kristin T. Haga

Sigurd Feiring (88) har flere sykehusopphold bak seg. Han ønsker seg valgfrihet av sykehjem – også for kortere rehabiliteringsopphold.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2008 kl 08:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kona Lillan var ikke klar for å bli med på bilde da Nordre Aker Budstikke var på besøk, men Sigurd stiller gjerne opp. Han forteller at dagene nettopp går med til mye avislesing – Aftenposten – men også lokalavisen!

SOGN: Ekteparet Lillan (80) og Sigurd Feiring (88) har fulgt med i de forskjellige sakene i Nordre Aker Budstikke, om sykehusinnskrivninger – og utskrivninger. Og Sigurd er en av dem som flere ganger har vært inn og ut av Ullevål – senest før jul i fjor, og på nyåret, ble han lagt inn for lungebetennelse. Begge gangene fikk paret vite noe tid på forhånd, før utskrivningene, hvilket sykehjem Sigurd skulle bli sendt til for opptrening.

Mer valgfrihet

– Det er jo tydelig at Ullevål sykehus og bydelen har en god dialog når det gjelder innskrivnings- og utskrivningspraksis. Men jeg ønsker valgfrihet også når det gjelder sykehjem og kortere rehabiliteringsopphold. Ingen spurte meg om hvor jeg ønsket å trene meg opp etter utskrivningen, sier Sigurd.

Og Lillan er enig.

– Med en sentral sykehjemsetat med "full oversikt" over byens ledige plasser, burde det være mulig å velge mer fritt også hvor man ønsker opptreningstiden – og ikke bare ved langtidsopphold slik reglene er i dag. Eventuelt også vurdere sykehjem i nabobydelen hvis det er ledige opptreningsplasser der, sier hun.

I rullestol

Sigurd har alltid vært en aktiv mann – med blant annet fortid fra flyvåpenet i England – under andre verdenskrig. Han har også drevet mye med idrett, og har blant annet 15 Birkebeinerrenn på merittlista. Men knærne holdt ikke, og til slutt måtte Sigurd opereres i 1990 – knebrusken i begge beina var helt borte. Men operasjonen var ikke vellykket, og etter å ha beveget seg på krykker i noen år, ble det til slutt rullestol på Sigurd.

– Beina var nok utslitte etter mange års trening. Før så fantes jo ikke oppbygde joggesko med demping. Vi løp på asfalten med turnsko vi, forteller Sigurd.

Og siden Sigurd Feiring og kona Lillan flyttet fra huset på Nordberg etter nesten 50 år, og inn i ny leilighet i Sognsvannsveien, har Sigurd vært avhengig av daglig hjemmesykepleiebesøk fra bydelen.

– Topp hjemmesykepleie

– I mer enn fire år nå har de ikke sviktet én eneste dag. Det synes jeg de fortjener ros for, sier 88-åringen.

– Det skjer jo at ikke de samme kommer hver gang. Særlig sommerstid er det en del vikarbruk. Men likevel – de som kommer hit er veldig ålreite og greie å ha med å gjøre, sier Sigurd, og legger til at ved sykehusinnleggelser i løpet av disse fire årene har representanter fra hjemmesykepleien til og med ringt kona for å høre hvordan det sto til med Sigurd.

– Det satte vi stor pris på, sier paret.

Kona Lillan er også en god støttespiller for Sigurd.

– Foreløpig klarer vi oss med det ene daglige hjemmesykepleiebesøket. Men kanskje vi en dag vil få behov for noe ekstra hjemmehjelp, forteller Lillan.

Mer ut

Sigurd og Lillan har familie i nærheten. Paret har fire barn og ni barnebarn, så det vanker besøk i ny og ne. Sigurd leser også mye.

– Jeg liker å følge med på det skjer. Aftenposten og Nordre Aker Budstikke er obligatoriske, sier den blide 88-åringen, som likevel gjerne skulle tatt noen flere turer ut.

– Det blir for tungvint for Lillan å få meg ut herfra og trille ute. Derfor har vi kontaktet besøkstjenesten til Røde Kors, så kanskje vi kan få noe turhjelp derfra, håper det sympatiske ekteparet på.

Avisen har vært i kontakt med Røde Kors som forteller de vil ta kontakt med Sigurd.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse