ANNONSE
Annonse

Opplevde marerittet:

Oskar (4) havnet i elva og ble ført utover av strømmen

Oskar (4) og storesøster Maria (8) liker, som mange andre, godt å være ved Brekkedammen og Akerselva. Torsdag 18. mai var elva mer rolig, enn forrige søndag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Noen ganger er det mye vann og strøm i Akerselva. Mormor Gerd (78) måtte kaste seg etter barnebarnet (4) i vannet. Nå etterlyser familien to menn som kan ha vært med på å avverge en drukningsulykke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2018 kl 07:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Idyll ved Brekkedammen og Akerselva fredag 18. mai. Elva flyter rolig forbi den populære badeplassen.

Men søndag var det mer vann og mer strøm i elva.

– Vi satt her på fjellet, et sekund ubevoktet øyeblikk, så så jeg plutselig Oskar (4) ute i elva. Jeg rakk ikke tenke så mye. Jeg kastet meg ut i elva etter han, forteller Gerd Steine (78), som også hadde med seg Oskars storesøster Maria (8) ned til Akerselva.

– Jeg prøvde først å løpe i vannet, men så måtte jeg legge på svøm. Oskar bare feide avgårde med strømmen, han kan jo ikke svømme. Men til slutt fikk jeg tak i armen hans, da var han ikke langt unna å runde ut til den store dammen ved brua. Jeg prøvde å svømme innover, med en arm, mens jeg holdt Oskars hode over vann med den andre armen. Det var en fryktelig følelse å kjenne at jeg ikke var sterk nok til å klare det. Jeg prøvde å rope på hjelp også, forteller mormor Gerd, tydelig preget av hendelsen.

Mormor Gerd Steine forteller at hun nok kommer til å ta med barnebarna til elva på nytt, men det var en forferdelig opplevelse å se at at oskar seilte avgårde med strømmen i elva, på søndag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Maria var flink jente under dramaet, og ble sittende på fjellet. Det var flere andre på plassen også, denne søndag ettermiddagen i 16-tiden. Heldigvis.

Hvem var redningsmennene?

– Jeg husker at jeg hørte at noen pustet i vannet bak meg, og det var redningen. Vi fikk hjelp til å komme inn til land, og på trygg grunn. Jeg var nok ganske i sjokk, så jeg tenkte ikke på å spørre om navn på de to mennene som hoppet uti etter oss. Hvem av dem, eller om det eventuelt var begge, som fikk oss inn til land, husker jeg ikke. Men de fortjener uansett en stor takk fra oss, sier mormor Gerd videre.

Hennes datter Wenche, og mor til Oskar og Maria, er helt enig.

– Det var et sjokk å høre om hva som hadde skjedd, men vi er jo så utrolig glade for at dette gikk bra! Og vi er naturligvis også veldig stolte og imponerte av mormor, som uten å nøle kastet seg etter Oskar. Oskar ser forøvrig ikke ut til å være preget av opplevelsen i det hele tatt, bortsett fra at han har sagt at han ikke skal bade mer i strømmen.

Men søster Maria husker hendelsen godt.

– Jeg ble veldig redd, men det var fint de to mennene hoppet uti og hjalp mormor og Oskar, sier hun, og legger til at de kanskje var rundt 30-40 år. Men de kan ha vært yngre eller eldre også.

Også i fjor ble lokalavisa tipset om barn som hadde problemer med å komme seg inn til bredden, på grunn av sterk strøm i elva. Nå advarer familien andre om at Akerselva kan være veldig skummel innimellom, med sterk strøm og mye vann. Særlig for barn. Det er tungt å svømme mot strømmen.

Vil takke

– Vi håper på at de to som hoppet i vannet etter Oskar og mormor tar kontakt, eller noen som vet hvem de er, så vi får takket dem skikkelig. De kan ha vært med på å avverge en drukningsulykke. Og vi vil på det sterkeste advare andre om at Akerselva ikke alltid er like rolig og idyllisk som den er i dag, sier mor og datter.

Oskar, mamma Wenche, mormor Gerd og Maria, nå håper familien på å få tak i de som hjalp Oskar og mormor på land, etter at Oskar forsvant avgårde i vannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Alle som ferdes ofte ved Akerselva, kan se at vannføringen og strømmen i elva varierer, også vannmengden. Vann- og avløpsetaten opplyser at som følge av den snørike vinteren, startet de allerede i februar med å tappe ned Maridalsvannet for å begrense vannmengden som kommer med snøsmelting.

Vannføringen nå satt ned

– På det høyeste har vi sluppet ut 15.000 liter vann i sekundet. I dag har vi satt ned vannføringen og i løpet av dagen vil vi være nede på et nivå på rundt 7000 liter vann i sekundet. Normal sommervannføring er 1500 liter vann i sekundet i Akerselva, forteller Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten.

LES OGSÅ: 17. maifeiringen - se lesernes fotoalbum

Hun fortsetter:

– For at vannet skal få fritt leide nedover elva har vi også renset bekkerister for grus, søppel og nedfall fra trær. Dersom værprognosene slår til så kan det forventes ytterligere reduksjon av vannføringen i Akerselva etter hvert.

Vær forsiktig!

Det er Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) som sender ut varslinger i forbindelse med flom- og jordskredfare. Dette kan man følge med på nettstedet varsom.no.

– Når vi reduserer eller øker vannføringen i Akerselva, varsler Vann- og avløpsetaten berørte naboer og næringer langs Akerselva. Når det gjelder folk som ferdes rundt og ved elvene i byen vår, som for eksempel Akerselva, er det viktig å minne om at alle må utøve forsiktighet langs elvebredden eller når man bader ved de ulike badestedene i elva, legger Spieler til.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse