Oslo vil bli Europas grønne hovedstad

Ekebergsletta er en av Oslos mange grønne lunger. Foto: Stig Mebust

Oslo har søkt om å bli European Green Capital i 2010 og 2011.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2008 kl 15:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: I konkurranse med 34 andre europeiske byer skal Oslo nå kjempe om å bli Europas grønne hovedstad, melder nettstedet www.eu-norge.org.

Prisen tildeles en europeisk by som har vist en stabil evne til å innfri høye miljøstandarder, og som forplikter seg til fremadrettede og ambisiøse mål for ytterligere miljøforbedringer og bærekraftig utvikling, heter det i EUs utlysningstekst.

Må redegjøre for miljøarbeid

– Oslo ble kåret til Europas bærekraftige by i 2003. Da var det lagt mer vekt på prosessen mot bærekraftig utvikling og Lokal agenda 21. Denne prisen er mer konkret rettet mot miljøforholdene i byene, blant annet er den bygget på indikatorer slik at man lettere kan sammenligne byene, sier miljøvernleder Guttorm Grundt i Oslo kommune til www.eu-norge.org.

I søknaden skal Oslo kommune redegjøre for miljøarbeidet de siste fem-ti årene og planene på miljøområdet de neste fem-ti årene.

Mange indikatorer

– Poenget er å måle Oslo i sammenligning med andre byer, slik at vi kan skjerpe oss der vi er bak andre byer. Vi ligger langt fremme på mange områder, og det jobbes godt i Oslo med dette, sier Grundt.

Indikatorer som lokal transport, lokalt bidrag til bekjempelse av global klimaendring, etablering av grønne områder til innbyggerne, lokal luftkvalitet, støyforurensning og avfallshåndtering, skal vurderes.

Offentliggjøres i 2009

– Hvis vi skulle vinne, er det også en påskjønnelse til alle våre ansatte, som har jobbet i mange år med å forbedre miljøet i Oslo. For politikerne vil prisen være en indikator på om de lykkes i miljøpolitikken. Selv om vi ikke vinner, får vi muligheten til å lære av de andre europeiske byene, sier Grundt.

Vinnerbyene for både 2010 og 2011 vil bli offentliggjort samtidig tidlig i 2009.

KonkurrenteneDisse byene konkurrerer om tittelen: Amsterdam, Bordeaux, Bremen, Bristol, Cluj-Napoca, København, Dublin, Espoo, Freiburg, Hamburg, Hannover, Helsinki, Kaunas, Lisboa, Lódz, Magdeburg, Malmö, Montpellier, München, Münster, Murcia, Oslo, Pamplona, Praha, Riga, Rotterdam, Sabadell, Stockholm, Tampere, Torun, Valencia, Wien, Vilnius, Vitoria-Gazteiz og Zaragoza.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse