ANNONSE
Annonse

Oslolufta dårligst i Europa - men hvor er Oslolufta?

Oslolufta - hvor er den? Her fra Kringsjå. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mandag var Oslolufta Europas dårligste. Men lufta er ikke lik overalt...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2017 kl 18:38

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Mandag var Oslolufta dårligst i hele Europa.

Dårligst

– Luftkvaliteten i flere byer på Sør- og Østlandet var mandag på et helsefarlig nivå. Norsk institutt for luftforsknings målestasjoner viser at luftkvaliteten er helsefarlig og på rødt nivå i Oslo, Drammen, Fredrikstad og Grenland. I Bergen, Bærum og Kristiansand er faregraden oransje, ifølge forskning.no.

Videre at når luftforurensningen er på rødt nivå vurderes helserisikoen som betydelig. Barn med luftveislidelser som astma, og voksne med alvorlige hjerte, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Ifølge nettstedet airqualitynow.eu, var Oslo den byen i Europa med den dårligste luftkvaliteten mandag.

Svevestøv og fyrverkeri

Kommunikasjonssjef Christine Forsetlund Solbakken i Norsk institutt for luftforskning (NILU) forklarer til Nordre Aker Budstikke:

– I årets første dager opplevde vi en kraftig kombinasjon av svevestøv fra flere ulike forurensningskilder i Oslo. Vi hadde fyrverkeri nyttårsnatten, og 2. januar kjørte mange til jobb for første gang på en ukes tid.

Vinter-inversjon

I tillegg oppsto det mandag en såkalt vinter-inversjon, det vil si at temperaturen stiger jo høyere du kommer i troposfæren. I motsetning til det som er vanlig – at det blir kjøligere høyere opp – og den kalde lufta legger seg nærmest bakken.

– Kald luft er tyngre enn varm luft, så et luftlag med en inversjon er svært stabilt, og fungerer som et «lokk» over byen. Dermed blir forurensningen nede ved bakken fanget der, helt til det blåser opp litt og inversjonen løses opp, forteller Solbakken videre.

Målestasjonene

 
Det står 12 målestasjoner av luftkvalitet rundt omkring i Oslo. De fleste av dem langs de store ferdselsårene som går gjennom byen.

– Med en viss overvekt gruppert nede i «gryta». Det er fordi det er der man forventer dårligst luftkvalitet, og der det er viktigst å følge med.

De nærmeste til Nordre Aker står ved riksvei 4 like ved Aker sykehus, og langs ring 3 på Smestad.

Fra tid til annen

– Her ser vi at det kan være dårlig luftkvalitet fra tid til annen, som regel i forbindelse med rushtidskjøring, men også noe som skriver seg fra vedfyring i området på ettermiddag og, eller kveld. Mange av beboerne i deres bydel bor jo nær disse veiene, og vil oppleve dårlig luftkvalitet fra tid til annen, ifølge Solbakken.
 
Men lufta er sjelden lik over hele Oslo.

Jo høyere, jo bedre

– Er det dårlig luft i sentrum kan det være helt fint på toppen av Grefsenåsen. Jeg skal ikke garantere at det aldri er dårlig luftkvalitet i «høyereliggende» strøk, men generelt kan man si at lufta er bedre jo høyere opp fra Oslogryta du kommer, sier kommunikasjonssjefen i NILU.

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse