Over 1.000 amfetamin-beslag i Oslo

FOTO: Illustrasjonsfoto

4.272 beslag av metamfetamin ble gjort i Norge i 2012. Etablerte smuglerruter gjør at Oslo er «amfetamin-hovedstaden» i Europa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2014 kl 07:22

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det er VG som omtaler tallene som er hentet fra European Drug Report. EU-landene, Norge og Tyrkia rapporterer inn sine narkotkatall.

Brorparten av beslagene som er gjort i Norge er gjort i Oslo politidistrikt. Enten av politiet selv, eller andre aktører som tollvesen eller Kripos. Ifølge artikkelen ble 135 kilo metamfetamin beslaglagt i Norge for to år siden.

I Oslo ble det gjort 1.272 beslag av både amfetamin og metamfetamin.  

- Antall beslag trenger ikke ha sammenheng med antall brukere, forklarer politiførstebetjent ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, Rune Swahn til dittOslo.no.

Han forklarer at oslotallene henger sammen med innsatsen til politiet og etablerte smuglerruter gjennom byen. Samtidig misbrukes det ofte mer narkotika i byer enn på landet.

- Tallene er ganske stabile og det generelle misbruket i Norge er lavere enn andre steder, dersom man ser på selvrapporteringer, sier Swahn.

Økning i beslag

Det var en økning i antall kilo som ble beslaglagt i Oslo fra 2012 til 2013.

Ifølge Swahn skyldes dette at politiet gikk til aksjon mot en innførselsliga i fjor høst. Her fant politiet nærmere 65 kilo med amfetamin.

Dermed økte beslagstallene.

- Saken er fortsatt under etterforskning, men vi mener at dette er et organisert narkotikanettverk som som har vart en transportåre til Norge, sier Swahn.

LES OGSÅ: Litauer oppbevarte 14,5 kilo amfetamin og 18,5 kilo cannabis

Han forteller at mye av grunnen til de høye tallene er målrettet aksjoner og innsatser mot smuglerligaer. Denne innsatsen er med på å lamme de organiserte narkotikaligaene.

- Vi ser at dersom vi knekker noen av de store årene, så tar det lang tid å bygge opp igjen.

LES OGSÅ: Rekordbeslag på Skøyen

Størst økning i kokainbeslag

Selv om både antall beslag og mengde beslag av amfetamin og metamfetaminhar økt, så er det beslag av et annet narkotisk stoff som øker mer: Kokain.

- Vi tar nok bare toppen av isfjellet, sier Swahn.

420 kokainbeslag ble gjort i fjor, 187 kilo ble beslaglagt. I 2012 ble det beslaglagt 18 kilo.

Tollvesenet gjorde et stort beslag på 140 kilo kokain i Oslo i fjor. Ser man bort fra det, så er det fortsatt omtrent en dobling i antall kilo, sier Swahn.

LES OGSÅ: Trebarnsfar tatt med hasj, kokain og amfetamin

BBC dokumentar viser elendigheten

Swahn sier at både foreldre og unge burde se hva amfetaminen gjør med folk. Hva slags virkning det har på mennesker.

- Det er viktig at man ser hva som skjer med kroppen når man bruker det. BBC har en dokumentar på YouTube som alle burde se. Det er den beste og mest innsiktsfulle dokumentaren jeg har sett. Den burde alle se, sier han.

SE VIDEO: CRAZY FOR PARTYDRUGS KAN DU SE HER (Youtube.com)

I kampen mot narkotika mener Swahn at forebyggende arbeid mot barn og unge er en investering i kampen mot narkotikamisbruk.

-  I tillegg tror jeg innføring av strukturelle tiltak, som rusfri arbeidsplasser med prøvetakning, fungerer, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse