Over 30 prosent har katteaids

Illustrasjonsfoto

Hver tredje ukastrerte katt i hovedstadsområdet er smittet av katteaids. Veterinærer ber myndighetene ta affære.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2008 kl 13:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Kattene er smittet av felint immunsviktvirus (FIV), som er katters versjon av HIV. Nå melder http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.6221630">NRK at vet veterinærer og eksperter på området ber myndighetene ta grep.

Stort problem- Det er ingen tvil om at dette er et stort problem, spesielt for de kattene som er ukastrerte og som slåss. Viruset sprer seg ved slåssing. Vi kjenner til at mange hannkatter blir syke når de blir 10-12 år, da er det fordi de har fått katte-aids, sier veterinæren som først oppdaget FIV i Norge, Kjetil Ueland til NRK.

Vil at myndighetene skal ta tak

I 2006 viste en undersøkelse gjort av Dyrebeskyttelsen at en tredel av alle ukastrerte hannkatter er smittet av FIV. Eksperter tror at problemet er like stort i dag.

- Både stat og kommune må gjøre noe med det. Jeg synes dette er et dyrevernsproblem siden dette er en sykdom som påfører katten mye lidelse. Vi finner FIV i like stor rate som før, hovedproblemet ligger hos de eierløse kattene, og der har myndighetene et ansvar som de ikke har tatt tak i, sier veterinær Kari Undall Stormoen til http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.6221630">NRK.

Hun mener at myndighetene må sette av penger for å få kontroll med løse og ukastrerte katter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse