Over 75 år og like barsk

CONAN-KOMPIS: – Han er en barbar, på alle måter. Han representerer steget mellom dyr og menneske, sier Conan-ekspert Morten Harper. (Foto: Carl Martin Nordby)

Selv om han har passert 75, er han fortsatt sterkest og barskest. Ikke rart vi ser opp til Conan.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2008 kl 10:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

INSTINKTIV: Conan utmerker seg med "hemningsløs livsutfoldelse". Det er sjelden du ser ham så tankefull som her. (Foto: Carl Martin Nordby)

Se bildet større

ARNOLD: Gjennombrudd med Conan.

Se bildet større

LOKAL HELT: Conan har truffet godt i Norge. Kanskje spiller vikingarven vår inn. (Illustrasjon: Conan Properties/Schibsted Forlag)

Se bildet større

ALFA: Snart klar for det norske spilleventyret, "Age of Conan".

Det blir mørkt, primitivt, brutalt og blodig. Det blir med andre ord nøyaktig slik onlinespillere liker det når "Age of Conan" lanseres 20. mai. Verden over sitter gutter og menn – de er gjerne det – og venter på å komme i kontakt med sine barskeste sider.

– Conan er en barbar, på alle måter. Han representerer steget mellom dyr og menneske, sier skribent og tegneserieekspert Morten Harper.

– Han handler ut fra rent instinkt, med rå kraft – en kombinasjon som borger for mye action. Han opererer i en naturtilstand, et drømmeunivers, som vi opplever som eksotisk i vårt samfunn. Han blir et slags villdyr i menneskekropp.

Alfahann

Erling Ellingsen, produktsjef hos gameprodusent Funcom, fortsetter i samme spor.

– Conan er litt "alpha male", sier han.

– Han er en person vi alle kunne tenke oss å være, selv om vi ikke kan bli det. For selv om han utviser litt tvilsom moral til tider, er og blir han en kjekk fyr som reiser rundt og slåss og sjarmerer vakre kvinner. Han er en fantastisk superhelt – "larger than life" – en urtidens James Bond.

Kjønnsforsker Knut Kolnar formulerer seg ikke fullt så tabloid. Men han kan være med på at vår mann treffer noe i oss.

– Han representerer hemningsløs livsutfoldelse. Det er òg en bekreftelse av maskulinitet – en bekreftelse av et virilt ideal. Maskulinitet er nært forbundet med handlekraft. Og det å kunne beherske et voldsrepertoar spissartikulerer mange tradisjonelle mannlige verdier, sier Kolnar.

Arnold

Det var den amerikanske forfatteren Robert E. Howard (1906-1936) som brakte Conan på banen. Femti år etter første smakebit dukket han opp på kinolerretet, gestaltet av en viss guvernør fra California.

– For mange er Schwarzenegger og Conan veldig tett knyttet sammen. Her får vi førstnevnte på sitt største, både fysisk og popularitetsmessig. Du kan si mye om Arnold som skuespiller – men dette er en rolle han er som skapt for. Det er også en grad av "camp" inne i bildet. Det er svulstig, banalt og tar ikke seg selv så altfor alvorlig, sier Harper.

I filmen spiller brumlebassen James Earl Jones erkefienden Thulsa Doom. Det skulle få konsekvenser for et Oslo-basert rockeband.

– Det var så enkelt som at filmen gikk på TV den uka vi lette etter navn. Inntil da het vi Dental Action Heroes, så du kan si det var flaks, sier gitarist Ole Petter Andreassen, som kastet inn håndkleet i forfjor etter tre plateutgivelser.

Vikingmat

Bevisene er flere for at Conan & Co. har hatt bra gjennomslag her til lands. At kunstnere som Barry Smith og John Buscema kastet glans over tegneserien, skadet selvfølgelig ikke. På 90-tallet var den norske utgaven av heftet oppe i nærmere 50.000 i opplag, ifølge forlaget.

– Conan treffer godt i Norge. Han har bygget opp et fanmiljø, og går for eksempel rett hjem i black metal-kretser, sier Harper. Han utelukker nemlig ikke at særskandinavisk arv virker inn.

– Det er et urinstinkt som dukker opp ubevisst – kanskje et eller annet vikingaktig?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse