Over fire måneder med skiføre

FOTO: Foto: Ragnar Roll, Skiforeningen

Men denne vinteren var ikke uvanlig lang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2013 kl 00:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Vintersøndag: Etter et godt snøfall på lørdag, kunne vi våkne til en søndag hvor skitur sto som en selvfølge på programmet. Og de som valgte Østmarka og Elvåga som her på bildet, fikk seg en flott opplevelse. FOTO: Foto: Steinar Saghaug

MARKA: Skiløypene i og rundt Oslo viste seg å være seiglivet i vinterhalvåret som er tilbakelagt.

Noen vil kanskje mene at snøen holdt seg i overkant lenge før den slapp taket.

Allerede 15. oktober ble de første løypene preparert i høytliggende områder i Marka. Løypemaskinene holdt koken helt til 1. mai, da det ble preparert løyper fra Mylla opp mot Bislingen.  

Skiforeningen loggførte 124 skidager i Nordmarka i løpet av skisesongen. Det er 27 flere dager med skiføre enn vinteren i fjor.

Normale snøforhold

Korttidsminnet vil kanskje fortelle oss at fjoårets vinter var laber. I 2011 ble de første løypene preparert så sent som 7. desember, mens den siste innsatsen for å vedlikehodle skisporene be gjort 23. april 2012.

Men dette var bare småtterier mot vinteren 2006/07 da det ikke ble preparert løyper før 22. januar.

Skidagene regnes ut etter snødybde. Når det er 25 centimeter eller mer snø på Bjørnholt, regnes dette som en skidag.

Selv om løypene ble klare tidlig denne sesongen, ble det faktisk ikke målt over 25 centimeter med snø før 16. desember.

Likevel endte vi opp med et snølag som ble liggende i drøyt fire måneder. Dette skjedde for sjette gang på 2000-tallet, ifølge tall fra Meteorologisk institutt. 

LES OGSÅ: Silkeføre på Sognsvann

- Flere gode vintre

At det blir liggende et tykt snølag i over 120 dager er slett ikke uvanlig, forteller værforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

- Vi har faktisk hatt flere gode vintre de siste åra. Både for to og tre år siden var det snø som har ligget omtrent like lenge som denne vinteren, sier værforskeren til dittOslo.no

Bare to ganger på 2000-tallet er det blitt registrert snølag som har ligget i betydelig kortere tid enn det vanlige. Ellers har oslomarka hatt over 90 dager med snødybde over 25 centimeter. 

- Sesongen 2004/05 var spesiell. Da kom det snø i november, men den forsvant mer eller mindre, slik at det virkelige antall dager med skiføre bare var 29, forteller Jostein Mamen.

LES OGSÅ: Den siste snøjakta!

Fortsatt markasnø

Den daglige føremeldingen registrerte oppkjøring av 83.645 kilometer med løyper i løpet av vinteren som er tilbakelagt. De tilsvarende tallene for forrige sesong var 50.251 kilometer.

En del av forklaringen på det store økningen er at åtte nye lag og foreninger, fra Moss i sør til Nordre Eidsvoll i nord, ble innlemmet i samarbeidet om føremeldingen i vinter. I tillegg til Skforeningen, bidrar nå 55 andre aktører om kartleggingen av snørforholdene.

For de aller fleste er skisesongen over. Men Skiforeningen melder at det for de aller ivrigste fortsatt er skimuligheter i noen områder rundt Oslo. 

Både Ringkollen, Hurdal, Vestmarka ved Skoglund og Mylla i det nordre Nordmarka ble tidlig denn uka anbefalt for dem som ennå ikke ønsker å pakke bort turskiene.

LES OGSÅ: 25 «nye» skiløyper i marka

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse