Overlatt på eget ansvar

Jon Iversen fra Grefsen har ventet lenge på en tilfredsstillende oppfølging etter at han ble rammet av slag i februar. – At jeg i det hele tatt er oppe og går vil jeg påstå er 90 prosent min egen fortjeneste, sier Iversen.

Jon Iversen fikk slag i februar og ble sendt hjem fra Ullevål sykehus 7. april. – Videre oppfølging har hittil vært fire fysioterapibesøk her hjemme, sier Iversen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2006 kl 15:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: Nordre Aker Budstikke skrev i forrige utgave om lange ventelister for opptrening og rehabilitering av hjerte- og lungesyke. Andre venter også. Jon Iversen (55) fra Grefsen fikk hjerneslag i februar, og kan fortelle at etter å ha bli utskrevet fra Ullevål sykehus i begynnelsen av forrige måned, har lite skjedd.

– Jeg er skuffet og overrasket over hvor dårlig det egentlig står til med det offentlige rehabiliteringstilbudet. Etter å ha tilbrakt de siste fire ukene av sykehusoppholdet på en rehabiliteringsavdeling - som var meget nyttig - ble jeg sendt hjem. I mine papirer fra Ullevål står det at jeg skal ha "tilbud om hjemmefysioterapi". Siden 7. april og frem til nå har en bydelsfysioterapeut vært her til sammen fire ganger. Det er den oppfølgingen jeg hittil har mottatt etter hjemkomsten, sier en oppgitt Iversen.

Uholdbart på nevrologisk avdeling

Iversen har selv vært en ivrig idrettsmann, og har helt siden han ble lagt inn på nevrologisk avdeling på Ullevål i februar, presset seg til daglige små fremskritt.

– Jeg vil så gjerne trene meg opp igjen, men opplevde også situasjonen på Ullevåls nevrologiavdeling som utilfredsstillende og lite imøtekommende. Det skulle være unødvendig å måtte nesten slåss om tilgjengelige rullestoler og gåstoler. Personalet løper og løper, og virker ganske så overarbeidet. Jeg ønsker å komme tilbake - både til arbeidslivet og tilnærmet formen før slaget. Men når det offentlige ikke legger bedre til rette for opptrening, med tilgjengelige utstyr og personell allerede på en nevrologiavdeling, blir ting vanskelig og ganske så håpløst, sier en oppgitt Iversen. Som igjen understreker at han opplevde fireukers oppholdet på rehabiliteringsavdelingen etterpå som tilfredsstillende.

Venting og atter venting

Nå går dagene med til å venting og atter venting. 55-åringen ble også lovet et opphold på Sunnaas Sykehus "rett etter påske", men det ser også ut til å la vente på seg. Siste beskjed var at han kanskje får plass til sommeren en gang.

– Jeg har ringt Ullevål og purret flere ganger. Fagfolk har jo gang på gang sagt hvor viktig det er å komme i gang med opptrening etter slike alvorlig diagnoser. Da blir det jo ufattelig og uholdbart at jeg skal sitte hjemme i ukesvis og vente på at noe skjer, sier Iversen.

Han er avhengig av drosje for å komme seg ut. Hadde gratis transport vært en del av rehabiliterings-pakken, skulle han gjerne reist til et treningssenter hver eneste dag.

– Det virker som om rehabiliteringstilbudet er lagt opp for veldig gamle mennesker. Jeg er bare 55 år, og ikke klar for sykehjemmet ennå. Når hjemmetreningen ikke blir fulgt opp oftere enn den gjør, burde minstekravet være å få dekket transport til og fra et treningssenter, sier en kampklar Jon Iversen.

– At jeg har blitt så bra som det jeg har vil jeg si er 90 prosent min egen fortjeneste og min egen stahet. Jeg kan ikke fatte at det står så dårlig til med det offentlige oppfølging- og rehabiliteringstilbudet. Men jeg gir meg ikke - jeg skal tilbake, sier den tidligere fotballspilleren fra Kjelsås IL.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse