På hjul i januar

NATUROPPLEVELSER: Med sykkel får du med deg flere av vinterens vakre stunder.

Det er ikke bare ekstremsportutøvere som sykler på hålka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Å sette vekk sykkelen om høsten, og ta den fram igjen om våren, pleide å markere overgangen årstidene. Nå velger derimot flere å bli helårssyklister.

Bedre utstyr har gjort vintersykling mulig for vanlige folk, mener Svein Fagervold, fagkonsulent i Syklistenes Landsforbund.

— Vintersykling ble populært på grunn av offroad-syklene og de milde vintrene. Folk syklet lenger og lenger utover høsten, og plutselig var det enkelt å fortsette om vinteren.

Svein Fagervold mener vintersyklister generelt blir bedre helårssyklister.

— Du holder deg i form hele året, og du blir herdet. Du lar deg ikke affisere av en regnskur om våren etter å ha syklet ute en hel vinter.

Hekta på pigger

Camilla Stensrud Jensen har hatt piggdekk på sykkelen i mindre enn en uke. Men hun er allerede hekta på vintersykling.

— Jeg fikk låne en sykkel med vinterdekk for fem dager siden, og oppdaget at dette slett ikke var vanskelig eller skummelt. Når sykler jeg regelmessig. Man må bare stole på seg selv og kjøre på over hålka. Det er overraskende hvor bra piggdekk fungerer, mener Jensen.

Erlend Bø har flere vintrer bak seg på to jul. Det var paradoksalt nok et fall på isen som gjorde ham til helårssyklist.

— Før pleide jeg å sykle så lenge som mulig om høsten, men satte bort sykkelen når vinteren kom. Så skled jeg skikkelig på en frossen vanndam en høstdag, og bestemte meg for å kjøpe piggdekk. Da begynte jeg å sykle året rundt.

Riktig utstyr

Vintersykling krever mer av utstyret. Piggdekk alene er ikke nok for forsvarlig ferdsel på to hjul i snøen, noe Erlend Bø har erfart.

— Jeg kjøpte en gang bremseklosser av billigste sort, men disse var livsfarlige når det var kaldt. Gummien tålte ikke temperaturen, og de virket rett og slett ikke.

Kulde og vinterklima sliter på sykler på samme måte som på biler. Derfor er det viktig å vedlikeholde sykkelen litt ekstra vinterstid, minner Svein Fagervold om.

— Vinterværet sliter veldig på selve utstyret. Salt og støv ødelegger sykkelen. Har man muligheten til å skylle sykkelen regelmessig, er det en fordel. Dessuten er det viktig å smøre drivverket.

Unngå kuldesjokk

Å være i fysisk aktivitet når det er kaldt, krever riktige foranstaltninger. Randi Reinertsen er forskningssjef ved avdeling for forebyggende helsearbeid ved SINTEF. Hun mener nordmenn fort glemmer at Norge er et vinterland.

— For syklister er det viktig å beskytte hendene. Kalde hender mister raskt bevegelighet, og det blir vanskelig å håndtere styre, bremser og gir. Hode, hender, føtter og bein må være godt påkledd, det holder ikke med en god jakke.

— Man må også være klar over vindeffekten. Når det er femten minus, trenger du ikke mye fart på sykkelen før du blir kald.

Den ferske vintersyklisten Camilla Stensrud Jensen har i alle fall tatt sine forholdsregler og er klar for å fortsette vinteren på to hjul.

— Jeg er ikke plaget av kulden, men bruker maske for ikke å bli nedkjølt i ansiktet. Med riktige forholdsregler er det ikke noe problem å sykle ute i femten blå.

Tips til vintersykling

DEKK: Første bud for vintersyklister er å legge om til piggdekk.

LYS: Sørg for ordentlig lys

— hvitt foran og rødt bak. Alt fra enkle dioder til avanserte lyssett gjør deg synlig for andre trafikanter. Ikke stol på at gatebelysning eller refleks er nok.

KLÆR: Ikke frys på utsatte steder som hender, føtter og ansikt. Bruk maske, riktige hansker og gode såler. Det finnes batteridrevne varmesåler for dem som fryser mest.

OLJE: Smør sykkelen nøye. Bruk en tynnere olje enn du ville gjort om sommeren. Vinterværet sliter mer på utstyret enn sol og sommer.

Kilder: terrengsykkel.no, Syklistenes Landsforbund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon