ANNONSE
Annonse

På trygghetsavdeling for å lade batteriene

Koordinator for trygghetsavdelingene Helene Steinsrud Fossum (t.h.) forteller om stadig økende besøk ved trygghetsavdelingene. Her sammen med sykepleier Monica Evenstad fra Ullerntunet. Foto: Fredrik Eckhoff

For eldre mennesker som opplever en vanskelig hjemmesituasjon, er opphold på trygghetsavdeling et kjærkomment og viktig tilbud.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TÅSEN: Trygghetsavdelingene er et døgntilbud til eldre, og det er fire slike avdelinger i Oslo. Bydel Nordre Aker sokner til trygghetsavdelingen ved Tåsenhjemmet.

De tre andre trygghetsavdelingene i Oslo er ved Ullerntunet bo- og behandlingssenter, ved Lindeberg omsorgssenter og ved Langerud sykehjem.

Siden trygghetsavdelingene ble innført i 1997, har konseptet utviklet seg, og stadig flere eldre benytter seg av tilbudet.

Tilgjengelig hele døgnet

— Trygghetsavdelingene kan man få tak i på telefon hele døgnet, alle dager, sier koordinator for de fire avdelingene, Helene Steinsrud Fossum, som til daglig har sin arbeidsplass på Tåsenhjemmet. Hun forteller at det er viktig at brukeren selv tar kontakt med sentralen.

— De kan selvfølgelig få hjelp av for eksempel pårørende eller hjemmetjenesten til å ringe, men det er viktig at vi får snakke med brukeren på forhånd, sier Fossum.

I denne telefonsamtalen kartlegges brukerens behov og funksjonsnivå, og om de har noen sykdommer eller plager som det bør tas spesielle hensyn til.

Fossum understreker at trygghetsavdelingene er et lavterskeltilbud, som er aktuelt for mange eldre.

— Føler du deg for eksempel ensom, trenger sosial omgang, eller du holder på å komme deg etter et beinbrudd eller sykdom, er trygghetsavdelingene noe for deg. Eller hvis boligen din pusses opp, sier hun.

Det kan være mange gode grunner til å søke opphold på en trygghetsavdeling. I noen tilfeller kan det for eksempel være en god avlastning i en periode for pårørende.

Trygghetsavdelingene er jevnt over godt besatt hele året gjennom, men i ferietid er det spesielt stor pågang. For mange er høytider og ferier perioder som passer godt for et lite avbrekk i hverdagen, gjerne fordi pårørende er bortreist.

— Da kan det være greit å komme hit, til dekket bord. Dette er et fint sted å samle kreftene. Vi merker stor forskjell på gjestene når de har vært her i to-tre uker, sier Fossum.

— Noen tenker nok at man må være veldig syk for å søke om plass her, men det er feil, sier hun.

Fossum opplyser at de ikke er mulig å søke plass langt frem i tid. Man må ta kontakt samme dag, eller dagen før man ønsker plass. Maksimumstiden for et opphold er tre uker.

Stor stemning ved frokost

— Dette er mer enn ålreit, rett og slett et flott tilbud. Også er det sosialt og hyggelig, nydelig mat og veldig godt stell, sier en av de mannlige gjestene.

— Når man er i en krisesituasjon, sånn at man ikke klarer seg selv der man bor, er dette en veldig fin løsning, sier en annen mann.

På spørsmål om noen av dem har vært der før, nikkes det rundt hele bordet.

— Pleierne har meget god erfaring. De holder øye med oss, uten at vi merker så mye til det. Men de følger med, og det er godt, sier en annen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse