Pakketur til Mount Everest

Randi Skaug legger treningsgrunnlaget i trappa ved hoppbakkene i Linderudkollen.
Foto: Kristin Tufte Haga

Lei av charter til Gran Canaria? Nå kan du dra på pakketur til Mount Everest – 8850 meter over havet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.03.2007 kl 09:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Solemskogen: Våren 2004 ble Randi Skaug (47) fra Solemskogen første norske kvinne på verdens høyeste fjelltopp. Mount Everest rager hele 8850 meter over havet, og er del av Himalayas fjellkjede på grensen mellom Nepal og Kina. Nå har det blitt enklere å realisere drømmen om å bestige nuten – i hvert fall å prøve på det.

- Man kan faktisk kjøpe pakketurer til Mount Everest. Men det koster nesten en halv million kroner, sier Randi, som organiserte ekspedisjonen selv.

Myggen best sjanse

Tidligere i vinter lanserte Discovery Channels nye dokumentar, om nettopp det å bestige Mount Everest. Randi er engasjert som foredragsholder, og det er mye folk ikke vet.

- Blant annet at en "mygg" har bedre sjanser for å klare turen enn en stor viking. Mindre å bære på, og mindre behov for luft og vann. Hovedutfordringen er dessuten mentalt, og ikke fysisk, sier Randi.

Hun forteller at det går med 4 – 8 liter væske per døgn, noe som betyr at man må opp slå lens cirka fem ganger hver natt. Hvilepulsen ligger i snitt på 120. Temperaturen kan svinge fra minus 60 grader til pluss 40.

10 prosent aldri hjem

Selv om mange prøver å nå toppen av Mount Everest må flere gi opp underveis.

- 70 prosent returnerer uten å lykkes. 10 prosent av de som har vært på toppen, kommer heller aldri hjem igjen, forteller Randi.

Skulle du ta deg en tur, er det godt mulig at du underveis passerer etterlevningene fra flere hundre som har overgitt seg til verdens høyeste fjell. Men en effektiv slankekur er det; Den dagen klatrere når toppen brenner kroppen 10.000 – 15.000 kalorier. Det er ti ganger mer enn hva kroppen kan ta opp i løpet av én dag!

Søndagstur til Grønland

Ellers gleder Randi seg til påskefri.

- Jeg har alltid en tur på lur. Neste utflukt blir til Grønland. En slags søndagstur fordelt over nettopp tre søndager, og til sammen 380 kilometer. Fra Kangerlussuaq til Nuuk på Grønlands vestkyst. Men snøforholdene er foreløpig litt dårlige, så vi krysser fingrene, sier hun.

- Hvordan legge opp til en liten søndagstur til Grønland?

- Treningsgrunnlaget blir lagt på Solemskogen, og i trappene i hoppbakken på Linderudkollen. Mer effektiv trening finnes ikke. Det tar heller ikke all verdens tid, for den vil jeg heller bruke på lange fine skiturer innover i Marka. Beste som fins, sier Randi.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse