Helgens mattips

Påskeføre!

EKSPERT: Kokk og medeier av catering-konsulentfirmaet Flavours. Medlem av Det Norske Kokkelandslaget, med OL-gull i 2008. Sølvvinner både i Bocuse d'or og Global Chef Challenge. Aktuell med boken "Mer". (Foto: Silje Eide)

Visste du at det er veldig enkelt å lage sin egen is?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2009 kl 09:50

Selv er jeg blitt så sær og snobbete at jeg ikke liker kjøpeis lenger. Men det er det nesten ingen som tror på.

Saken er den at jeg er blitt for godt vant. Har du først fått smaken på det søte liv, er det som kjent vanskelig å snu.

Vil du også bli en issnobb? Start med en blindtest: Smak på kjøpevanlijeis og fersk, hjemmelagd vanlijeis.

Der ser du, det er ikke bare jeg som er rar. Heldigvis får vi issnobber det vi vil ha på de fleste bedre spisesteder – der er som regel hjemmelagd is og sorbet et must. Selv serverer jeg sjelden en dessert uten en eller annen type is.

Saftbasert eller melkebasert

Vi skiller mellom to hovedtyper is – saftbasert og melkebasert. Av de saftbaserte som jeg skal ta for meg her, finnes det granité, sorbet, shave ice og slush. "Sherbet", derimot, er en melkebasert sorbet.

Granité er grovkornet, slush er flytende, og shave ice er luftig. Min favoritt er sorbeten, som er kremet og elegant i konsistensen. Det finnes en mengde oppskrifter på sorbeter lagd av ulike ingredienser.

Faktisk er det knapt noen grenser for hva du kan basere sorbeten på: frukt, bær, likør, krydder, urter, sjokolade og grønnsaker for å nevne noe.

Liker enkle oppskrifter

Jeg liker de enkle oppskriftene, de som inneholder mest mulig av råvaren og ikke så mye stabilisatorer og andre ting. Jeg kan strekke meg til glukose, som er et flytende druesukker. Det pleier jeg å tilsette i sitrussorbeter og i sorbeter som er veldig vannholdige.

Men de fleste typer bær- og steinfruktsorbeter lager jeg kun med vann og sukker. Det enkleste er å koke opp en klar sukkerlake, og mikse inn ønsket smak. Så enkelt er det faktisk! Og det går helt fint uten ismaskin, da må du bare røre/piske litt mer.

Himmelske smaker

Når du har lagd ananassorbeten i ukens oppskrift, er det bare å eksperimentere videre. Jeg vil anbefale å prøve rabarbra, jordbær, multer eller bringebær. Himmelske smaker!

Eller hva med en kombinasjon, for eksempel en banan/pasjonsfruktsorbet, som står på min egen klassikerliste? Skal du lage sorbet av vannmelon, pasjonsfrukt eller appelsin, bør du tilsette noen skjeer smeltet glukose fra apoteket.

Det viktigste er at du får en passe søt smete, som siles og fryses. Jo mer du rører i smeten, desto mindre iskrystaller får du. Er blandingen helt grovkornet, kan du kalle den granité.

Oppskrift

Ananassorbet med pralineux-kake

Ingredienser til sorbet

1 moden ananas

2 dl vann

2 dl sukker

Framgangsmåte

Bruk en kniv og skjær vekk skallet, samt topp og bunn. Kutt i biter, den innerste harde kjernen i midten kastes. Kok opp vann og sukker.

Ta av platen og legg i ananansen. Kjør massen i en mikser til den blir helt glatt, og sil den. Ha deretter massen en ismaskin og kjør til den får god konsistens.

Alternativt legges massen i en bolle som settes i fryseren. Bruk en gaffel eller visp, og rør god i den innimellom. Til slutt skal du ha fått en kremete og fast masse, nesten som soft ice.

Ingredienser til kake

50 g mandelmel (finmalte mandler)

175 g melis

100 g praline (finmalt masse av hasselnøtter)

125 g eggehviter

150 g brunet smør

Framgangsmåte

Alle ingrediensene blandes godt sammen. Bruk skje og legg i smurte små former, stekes på 180 grader i 10-12 minutter.

Anrett på tallerkener: En nystekt kake til hver, og en stor kule av ananassorbeten (bruk skje dyppet i varmt vann).

Sorbeten kan godt legges oppå litt hakkede, ristede nøtter eller kokos, slik at den ikke sklir rundt på tallerkenen. Litt hjemmelaget vaniljekrem kan jeg også anbefale til. Pynt med ananasblader.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon