Pass deg for hva du sier med blomster

VALENTIN: 14. februar er valentindagen. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Gir du partneren din gule roser på Valentinsdagen kan du ha blomstersnakket deg i trøbbel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TRUET IDYLL: Gule tulipaner betyr "Jeg elsker deg, men vi har fiender". (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Se bildet større

PENT SAGT: Denne er enkel – mørkerosa roser betyr "takknemlighet og sympati", mens burgunder sier "skjønnhet og ynde". Kan trygt gis til kjæresten. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Se bildet større

ROSESNAKK: Knopper sier noe, utsprugne blomster noe annet, fargene betyr en tredje ting og antallet blomster en fjerde... Men vakkert er det, selv om språket blir ubegripelig. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Se bildet større

TVETYDIG BUDSKAP: Oransje skal bety "humor, varme, sol og frodighet". Men når tulipan kan bety "arroganse og forfengelighet", hva blir egentlig budskapet?

– Blomsterspråket sto sterkt i overklassens finurlige flørtekultur på 17- og 1800-tallet, forteller Knut Langeland, som har skrevet flere bøker om planter.

Ifølge Langeland trenger man en masse intelligente kvinner, som ikke har noe fornuftig å gjøre, for å holde spissfindighetene ved et slikt romantisk kodespråk levende. Nå er de smarte dagdriverkvinnene sjelden vare, og blomsterspråket nesten glemt.

– Men nostalgien kan gjøre det morsomt å ta blomsterspråket fram igjen. Slik står vi på skuldrene til dem som har levd før oss. Og blomstergaven vil gi mening på flere plan, sier Langeland.

Tyrkisk opphav

I en tid der menn og kvinner hadde en mer blyg omgangsform enn i dag, og telefon og e-post ikke var påtenkt, var blomsterspråket nesten en nødvendighet. Med en sending blomster kunne man si ganske mye uten å si noe som helst.

– Dette kodespråket stammer egentlig fra Tyrkia, der kvinnene ikke hadde anledning til å uttrykke det de måtte ha på hjertet. I stedet sendte de blomster og andre gjenstander til sine bekjente. Teknikken ble finslepen og utspekulert, forteller Langeland. Slik ble det tyrkiske kodespråket beskrevet av den engelske overklassekvinnen Lady Mary Montague i 1718: "Det finnes ingen farge, ingen blomst, intet ugras, ingen frukt, urt, småstein eller fjær som ikke har en versestrofe knyttet til seg, og man kan skjelle ut, bebreide eller sende brev som uttrykker lidenskap, vennskap, kompliment eller til og med nyheter uten noensinne å flekke fingrene med blekk".

Diffus grammatikk

Blomster og planter har hatt symbolsk og magisk betydning i de fleste kulturer.

– For eksempel ble liljer et symbol for Marias renhet, og roser et symbol for hennes kjærlighet, sier Langeland. Rosenes status som kjærlighetssymbol er det full enighet om den dag i dag, mens blomstergrammatikkken for øvrig er mer diffus. For eksempel er det mange som oppfatter gule blomster som et symbol for falskhet, samtidig som Opplysningskontoret for blomster og planter – som også har gule blomster de skal ha markedsført – hevder at gule roser hovedsakelig forbindes med "lykke og glede", og sekundært kan bety "bryr du deg?" Videre tolker opplyningskontoret det slik at roser er selveste valentinsblomsten. På 1700- og 1800-tallet var det heller ingen allmen enighet om blomstenes betydning, på tross av flere bøker om emnet. Knut Langeland forteller at den første nordiske boken var "Blomsterspråket eller blommornas betydelse på österlandsk sätt" fra 1837. Forfatteren av denne boka synes vi bør la blomstene tale for oss, fordi "uskyldens språk er alltid så inntagende". Kanskje noe å prøve seg på i dag også, i tillegg til en sms?

Blomstrende meldinger

Anemone: Smerte ved å skilles, bekymret for kjærligheten

Gladiol: Du sårer meg med din stahet

Iris: Tro, håp, renhet

Lilje: Renhet, uskyld

Narsiss: Du er for egenkjærlig

Nellik: Arroganse, mot, forfengelighet

Peon: Pass deg, Amors piler treffer målet

Pinselilje: Hvorfor leker du med mine følelser?

Prestekrage: Beskjedenhet, ykmykhet, kjærlighet

Primula: Hemmelighet, berøring

Påskelilje: Død, gjenoppstandelse. Er jeg i ferd med å miste deg?

Ridderspore: Elsker du meg oppriktig?

Ringblomst: Dyp sorg og fortvilelse

Rose: Kjærlighet, livsglede, hemmelighet

Solsikke: Hengivenhet, trofasthet

Stemorfiol: Loljalitet, vemod, lykke

Svibel: Fest, ekteskap

Søyleblomst: Ikke la mitt strenge utseende skremme deg bort

Tulipan: Arroganse, forfengelighet

Valmue: Skjønnhet, godt minne

Veronika: Jeg er for beskjeden til å nærme meg, men jeg elsker deg.

Kilde: Knut Langeland

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse