Pass på dyrene på nyttårsaften

Noen hunder blir så stresset av rakettene at det kan ta flere dager før de får roet seg, advarer Dyrevernalliansen. FOTO: ILLUSTRASJON/ARKIVBILDE

Nyttårsaften er en av årets store festdager. Men for både gårdsdyr og mange av våre firbente familiemedlemmer kan dette være en dag fylt med frykt. Studier viser at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på årets siste dag, og de kan få varige skader.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.12.2015 kl 12:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen

 • Norsk stiftelse opprettet 2001. Arbeider med dokumentasjon og informasjon om dyremishandling og dyrevern, med fokus særlig rettet mot offentlige myndigheter og næringsliv. Alliansen er fast høringsinstans for Landbruksdepartementet, og er representert i flere råd og utvalg.
 • Arbeidet foregår særlig ved hjelp av politisk påvirkning og faglige utredninger for å styrke dyrs rettigheter gjennom lovverket, for å oppnå politiske vedtak som tilgodeser dyr, for å endre forvaltningspraksis og for et mer dyreetisk næringsliv.
 • Dyrevernalliansen prioriterer dyr i intensivt landbruk, pelsdyroppdrett og dyreforsøk, men arbeider også med blant annet dyr i sirkus, ville dyr, fisk i oppdrett og familiedyr.
 • Dyrevernalliansen samarbeider med internasjonale dyrevernorganisasjoner, og er blant annet norsk representant for ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments).

Kilde: Store Norske Leksikon

OSLO: Sjokket fra lydene kan gi varige skader som er vanskelig å trene bort, advarer Dyrevernalliansen i en pressemelding.

Enkel tilrettelegging kan imidlertid gi en bedre nyttårsaften for dyrene, og Dyrevernalliansens veterinær gir råd om hva du kan gjøre for å hjelpe.

Sørg for at dyret blir skjermet for lyder

Se bildet større

Informasjonsleder Live Kleveland beroliger en redd geitekilling. FOTO: ISELIN LINSTAD HAUGE

De høye lydene av fyrverkeri er spesielt problematiske for mange dyr. Både hunder, katter, hester og kaniner er svært følsomme for høye lyder. Det samme gjelder husdyr som kyr, sauer og griser.

– Dessverre er det mange dyreeiere som ikke vet hvor stort dette problemet er for dyret, og at det kan skade dyret på lang sikt, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen, i pressemeldingen.

Kan gi varig skade for hunder

Noen hunder blir så stresset av rakettene at det kan ta flere dager før de får roet seg. Hunden kan da virke rastløs og lettere overreagere på ting enn ellers.

Er man riktig uheldig kan hunden få sjokk. Et sjokk er en plutselig og total overbelastning av nervesystemet.

Det kan føre til varige eller gjentagende nervøse symptomer og muskelspenninger. Foruten forandring i adferd kan det også bli forandringer i kroppens hormonsystem og nervesystem.

– Å trene vekk frykt og nervøsitet vil være tidkrevende, og det er alltid bedre å forebygge. Det er en god investering å ta vare på dyret på nyttårsaften, påpeker Kleveland.

Det er ikke alltid det er lett å se om dyret er redd, det er derfor viktig å være klar over dempede signaler fra dyret. De kan bli så overveldet av lydene at de tilsynelatende virker rolige og lydige. Hunder som føler seg utrygge, kan begynne å bevege seg veldig langsomt eller sette eller legge seg ned for å forsøke å roe ned omgivelsene.

LES OGSÅ: Dyrlege Trude Mostue: Folk kommer med utmagrede katter, og skjønner ikke hva som har skjedd

Ikke send opp fyrverkeri i nærheten av gårder med dyr

Glattisen som er mange steder i landet nå gjør det vanskelig å flytte landbruksdyrene til roligere omgivelser før raketter skytes opp. Dette kan føre til ekstra redde dyr.

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor til å ikke skyte opp raketter i nærheten av gårder, spesielt i områder hvor det er mye is og glatt føre.

– Vi vil også minne om at det kun er lovlig med fyrverkeri mellom kl 18.00 og 02.00 på selve nyttårsaften. I romjula er det ulovlig. Sjekk også med din hjemkommune: I enkelte kommuner finnes det totalforbudssoner, opplyser Dyrevernalliansen.

LES OGSÅ: Setter opp prisene på kollektivreiser, men nå kan du ta med hund gratis på buss og bane!

Tips fra Dyrevernalliansen

Se bildet større

Veterinær Julie Grell har råd til dyreeiere. FOTO: IHNE PEDERSEN

Veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell, har gode råd for å forebygge problemer:

 • Skjerm dyret for høye lyder. Ikke ta med hunden ut for å se på rakettene.
 • Feromoner som roer dyret er lurt. Det kan kjøpes i dyrebutikker og finnes til både hund og katt.
 • Katter må holdes inne, og bør holdes på et skjermet rom på det verste. Sørg for at det er en kattekasse på rommet og noe godt å spise.
 • Sørg for at hunden har fått en god, lang tur før rakettene begynner. Legg inn stimulerende aktiviteter på turen som gjør at hunden bruker hodet, for eksempel snuse-øvelser og søk. Da blir hunden sliten, og slapper lettere av senere.
 • La dyret få et godt måltid, men ikke for mye. Det kan føre til at dyret føler seg uvel og dermed forsterker frykten.
 • Starter man i god tid kan spesielt hunder trenes opp til å tåle de høye lydene bedre. På YouTube ligger det mange ferdig innspilte nyttårslyder som kan hjelpe til med å forberede hunden.
 • For hunder som man vet har kraftig angst som ikke har latt seg trene bort – oppsøk veterinær og få beroligende midler.
 • Kaniner er sensitive for høye lyder. Kaniner kan være en utfordring å forstå, derfor er det vanskelig å se om de er redde. Hold kaninen på et skjermet rom inne i huset, for eksempel i kjellerstuen. Sørg for godt med høy, slik at kaninen kan gjemme seg og tygge på mat som stabiliserer fordøyelsen. Ikke fall for fristelsen til å gi ekstra godbiter for å trøste dem – sammen med stress kan dette utløse akutte mageproblemer som i verste fall kan være livstruende.
 • Hester er også lydsensitive og kan ha godt av tilrettelegging. Det er fint om de har fått rikelig mosjon tidligere på dagen. Redde hester vil også sette pris på å ha deg tilstede i stallen under fyrverkeriet – bare vær rolig og oppfør deg som normalt rundt hestene.
 • Ikke vær beruset rundt dyrene. Dyr er svært sensitive for menneskers atferd, og blir urolig når du oppfører deg unormalt. I tillegg til er det vanskelig å passe på hunden og reagere fornuftig ved problemer. Ikke dull med dyrene mer enn normalt, oppfør deg rolig og vennlig, og prøv ellers å ha så vanlige rutiner som mulig.

(Kilde: Dyrvernalliansen)

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse