ANNONSE
Annonse

Pass på hunden! Her lusker en syk rev

Skabb-reven på Tåsen. Foto: Tor Strand/ABC Nyheter.no

Har du tips til saken? Send tips!

En tydelig skabb-skadet rev beveger seg i boligområdet på Tåsen. Bymiljøetaten ønsker den avlivet. Du bør passe på, for den kan smitte hunden din.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2017 kl 15:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TÅSEN: – Sist helg kom denne karen luskende forbi på nedsiden av t-banelinja på Tåsen. Reven er utrolig stygg og ser sliten ut, sier Tor Strand, som fanget reven på film:

(Saken fortsetter under videoen)

Foto: Tore Strand/ABC Nyheter.no


(Video: Tor Strand/ABC Nyheter.no)

Bildene er sett på av fagfolk, som bekrefter at det er en tydelig skabb-skadet rev som lusker rundt i boligstrøket. Reveskabb kan smitte over på hunder. Mennesker kan få skabben på seg om de håndterer en død skabbrev, men kan ikke selv bli smittet.

Den skabb-skadde reven fotografert langs t-banelinja ved Tåsen stasjon i helgen. Foto: Tor Strand/ABC Nyheter.no

Skal avlives

Naturforvalter og biolog i Bymiljøetaten, Tea Turtemøygard, forteller at viltforvaltningen i Oslo kommune er klar over den skabbete Tåsen-reven.

– Dersom dyr er syke eller hardt skadede så avliver vi. Vi er klar over den skabbete reven i dette området, forteller hun.

– Som regel blir vi raskt tipset om skabb-revene, og vi jobber kontinuerlig med å få avlivet de sykeste dyrene. Men rever beveger seg raskt, og tips om rev som dro forbi for en time siden, blir vanskelig å forfølge, forteller hun.

Når ikke viltforvaltningen i Bymiljøetaten er bemannet, er det Oslo politidistrikt som skal ha varsler om skadede dyr.

Slik behandler du skabb-smittet hund

Veterinær Mari Mykland ved Kjelsås Dyreklinikk håper Bymiljøetaten finner reven og avliver den.

– Rever med skabb lider. Og når de blir syke trekker de ned mot bebyggelsen, forteller hun.

Dersom hunden kommer i kontakt med steder der reven har oppholdt seg, for eksempel der den har ligget, rullet seg eller liknende, kan skabben smitte over til hunden. Reveskabb forårsakes av små midd som borer seg inn i huden og legger egg.

– Hvordan merker man at hunden er smittet av reveskabb, og hva gjør man?

– Hunden begynner å klø veldig, etterhvert blir det til sår. Ofte på brystområdet. Så det er bare å komme seg til veterinær fortest mulig og få behandling og medisiner, oppfordrer veterinæren, og legger til:

– Reveskabb smitter ikke til mennesker, og det er ikke så vanskelig å bli kvitt den på hunden, hvis det blir gitt riktig behandling og medisiner.

Reveskabb kan også smitte til katter, men det er mer sjelden. Mykland har aldri selv fått inn reveskabb-smittede katter i klinikken.

LES OGSÅ: Millionene sitter løst: Se huset som ble solgt for 20 millioner før visning

Siden 1970-tallet

– Reveskabb kom inn i Norge, i Trøndelag, fra Sverige sist på 1970-tallet og spredte seg utover landet på 80-tallet. En stor del av revepopulasjonen ble utryddet, men det utviklet seg resistens etter hvert, så nå forekommer det jevnlig men ikke i epidemisk form som det gjorde på 80-tallet, sier Jan Husklepp Wilberg i Miljødirektoratet.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse