Per Aschjem: Med blanke ark

Per Aschjem (R) er fersk BU-politiker. Han tror folk har gått lei av at markedskreftene dominerer stadig flere områder av samfunnet, og vil med sin nye posisjon påvirke bydelspolitikken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rødts Per Aschjem er en nykommer i BU-sammenheng, det samme er partiet hans. På denne nye arenaen vil han kjempe mot markedskreftene og for fellesskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2007 kl 11:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker: Per Aschjem er ny i bydelsutvalget (BU), og det er partiet han representerer også. Partiet Rødt ble dannet 11. mars i år, en sammenslåing mellom Rød Valgallianse (RV) og Arbeidernes Kommunistparti (AKP).

På grunn av valglovens bestemmelser om navneendring stilte partiet til valg som RV. Det var så mange velgere som puttet stemmeseddelen med det tidligere partinavnet i urnen, at Per kapret en plass rundt hesteskobordet i Nydalen.

Langt engasjement

Per har et mangeårig engasjement bak seg både fra miljøvern og politikk. Han var blant annet aktiv i Altakampen og for jordvern i Innerdalen, og han har vært tillitsvalgt i Fagforbundet de siste 20 årene. Likevel var det først tidligere i år at han valgte å melde seg inn i et politisk parti.

- Det var ikke en vanskelig avgjørelse å ta. Jeg har mange venner som er RV-ere, og har hatt mye med partiet å gjøre gjennom årene i Fagforbundet.

Ny politiker

- Jeg føler at jeg ble vennlig og demokratisk mottatt i BU, men jeg oppfattet raskt at det er politiske ulikheter. Jeg tviler derfor på at det er enighet i 90 prosent av sakene, slik det har blitt hevdet. Jeg forstår at det er mye kunnskap om bydelen samlet i BU, og håper at vi sammen kan jobbe med å etablere fellesskapsløsninger for folk flest, sier Per.

- Jeg er usikker på hvilken betydning en BU-politiker har, så jeg føler at jeg starter med blanke ark. Jeg vet at det er forpliktende å være folkevalgt, og vil arbeide for å påvirke beslutningene som tas i BU.

En grådighetskultur

Per tror at Rødts framgang i det siste valget skyldes at mange har gått lei det han kaller grådighetskulturen i samfunnet.

- Folk flest reagerer på at økningen i privat kjøpekraft er dobbelt så stor som i det offentlige. Folk har gått lei av nyliberalismen i byrådet, som vil at markedet skal dominere alle samfunnsområdene og at vi får kjøpesentre i stedet for nok sykehjem og skoler. Vi ønsker å være samfunnsaktører - ikke kunder, sier Per.

Ta vare på ungdommen

- Vi, voksensamfunnet, må slutte å dobbeltkommunisere med ungdommene våre.

Per mener at ungdommens kår er prioritet nummer én, og er bekymret over at kommersiell TV-underholdning, med reality og dataspill, lærer unge opp til at det er greit å mobbe og håne hverandre for å fremme seg selv.

- "Vær grei på skolen og hjemme, men vær gjerne drittsekk når det er noe å tjene på det" er nyliberalismens klassiske hyklerske budskap omgjort til oppdragene prinsipp. Bydelen må bekrefte for ungdommene våre at det er de kollektive prinsippene som er overgripende. Rødt vil forsvare skulder ved skulder med ungdommen fellesskapets ressurser som natur og miljø, offentlig velferd, kulturelt og etnisk mangfold og trygghet, sier Per, og legger til:

- Vi voksne må klare å vise ungdommene våre at vi opplever frihet som tilhørighet til fellesskapet og ikke friheten fra det.

Utfordringene

Han mener det vil bli en utfordring i BU å finne et felles menneskesyn som kan legges til grunn for det politiske arbeidet.

- Tilhørighet til et fellesskap, sammen med erkjennelsen om at vi må arbeide med naturen og ikke forsøke å bekjempe den, mener jeg er det ideologiske utgangspunktet om vi skal klare utfordringene vi er midt oppe i; miljøkrise, psykisk lidelse, ensomhet og fremmedgjorthet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse