Test: Olympus Mju Tough-8000

Perfekt feriekamera

PÅ TESTBENKEN: Olympus Mju Tough-8000

Olympus' nye vanntette er en lekkerbisken som skal tåle det meste. Men bildekvaliteten imponerer ikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2009 kl 13:25

AKAM.NO: Olympus Tough 8000 gir inntrykk av å være det mest robuste vanntette kompaktkameraet vi noensinne har testet.

Utseendet er både tøft og pent, med kurvede plater av blankt metall, og en forside-flate som kan fåes i sølv, blågrønt eller svart. Vi har sjelden sett en så vellykket kombinasjon av robusthet og stil som i Tough 8000.

Spesifikasjonene skuffer heller ikke

— ifølge Olympus tåler kameraet vanndyp på inntil ti meter, fall fra opptil to meters høyde, og temperaturer på ned til ti kuldegrader.

I tillegg skal det tåle vekter på opptil 100 kilo uten å bli knust. Dette gjør Tough 8000 til det mest robuste kompaktkameraet på markedet.

Sjekk hvor mange stjerner vi deler ut til Olympus Mju Tough-8000

Les også: Vanntett Pentax med HD-video

Fysisk

Det første man legger merke til, er hvor godt beskyttet dette kameraet er. På sidene sitter veritable ”skjold” av metall, og objektivet er beskyttet både av en kraftig metallramme og et deksel som dekker fronten så snart kameraet slås av.

Kamerafronten er riktignok ikke fullt så godt beskyttet som på forgjengeren 1050 SW.

Les Akams test av Olympus µ 1050 SW her

Men selv om Tough 8000 har fått en noe enklere ”rustning”, er det likevel et av de mest solide kompaktkameraene man kan kjøpe for penger i dag.

En viktig nyhet når det gjelder Tough 8000, er optisk bildestabilisering. Det hadde ikke 1050 SW. På dette punktet stiller dermed Olympus, i hvert fall i teorien, på like fot med Canon D10 og Panasonic DMC-FT1.

Her finner du vår test av Canon PowerShot D10

En annen viktig nyhet er 28 mm vidvinkel. Dette er en stor forbedring i forhold til 1050 SW, som hadde en minste brennvidde på 38 mm, og dermed var særdeles sneversynt.

Tough 8000 har riktignok en relativt svak tele, 102 mm

— 1050 SW hadde 114 mm, men vi tror den gode vidvinkelen til Tough 8000 mer enn veier opp for det at tele-enden av objektivet er blitt noe svakere.

Les mer kamerahuset og batteriet her

Brukervennlighet

1050 SW var alt annet enn raskt, og vi var derfor spente på om Tough 8000 representerte en forbedring i så måte.

Oppstartstiden er fortsatt litt lang, og det er fortsatt en forsinkelse til stede i forbindelse med valg av eksponeringskompensasjon (lysere eller mørkere bilde), men dette er til å leve med.

En ”beauty”-funksjon som benytter ansiktsgjenkjenning til å forskjønne hud (men ikke hår) er blitt plassert på kommandohjulet, og vil kanskje være av interesse for de forfengelige.

Viktigere er det at selve kommandohjulet er forbedret

— det har fått en bedre serratering enn hjulet på 1050 SW hadde, og vi har dermed ingenting å utsette på funksjonen til kommandohjulet på Tough 8000.

Kameraet har også en god ”Super Macro”-funksjon som gjør det mulig å ta ”ekte” makrobilder (nærgrense på bare 1 cm)

Videofunksjonen er imidlertid ikke blitt særlig forbedret

— heller ikke Tough 8000 kan ta opp video i HD, og det er heller ikke mulig å zoome mens man filmer. Tough 8000 kan dermed ikke utfordre Panasonics nye og robuste DMC-FT1 når det gjelder videomuligheter

— det Tough 8000 har, er en langt bedre robusthet.

Les testen av Panasonic Lumix DMC-FT1

Les mer om brukervennligheten her

Bildekvalitet

Dette var et av 1050 SWs svake punkter, og bildekvaliteten til Tough 8000 er dessverre ikke noe særlig bedre.

Fargegjengivelsen er riktignok bedre

— gulstikket som preget bilder fra 1050 SW er en saga blott

— men det er også den eneste markante forbedringen.

Detaljgjengivelsen er fortsatt meget svak, og ISO-verdier over 200 er ikke å anbefale. At kameraet har fått 12 megapiksler, mens 1050 SW ”bare” hadde ti, betyr i praksis lite eller ingenting.

Les mer om bildekvaliteten her

Konklusjon

Vi vil så gjerne like dette kameraet

— det er fantastisk robust, og har et attraktivt utseende. 28 mm vidvinkel og optisk bildestabilisering trekker også opp, og mye av tregheten som plaget 1050 SW er nå borte.

Men bildekvaliteten er fortsatt klart dårligere enn den man kan få ved å gå til konkurrenter som Canon D10 og Panasonic DMC-FT1.

De avgjørende spørsmålene blir om man trenger robusthet på det nivået som Tough 8000 tilbyr, og om dette er viktigere enn god detaljgjengivelse.

De fleste vanlige dødelige vil nok kunne greie seg lenge med robusthet à la det Panasonic DMC-FT1 eller Canon D10 byr på.

Men skal man dykke dypt, klatre høyt eller dra på ekspedisjon i uker av gangen, da vil kanskje soliditeten til Tough 8000 kunne veie opp for det at bildekvaliteten kunne ha vært en del bedre.

Les hele testen på Akam.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon