Perfekt vin til biff

ANBEFALT: Sonoma Zinfandel 2006, Seghesio, California.

Alltid takknemlig å sette vin til et godt kjøttstykke. Og heller ikke i dag er fallgruvene blant de største.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2008 kl 11:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

BIFF: Vi må ta hensyn til at grillingen tilfører både sødme og bitterhet, noe som fordrer god fruktighet i vinen

Dette er fett og farlig godt: Olivensmøret danner et deilig, fett og lett syrlig bakteppe, mens friskheten fra tomatene bringer en slags balanse i regnskapet.

Vi må for øvrig ta hensyn til at grillingen tilfører både sødme og bitterhet, noe som fordrer god fruktighet i vinen. Samtidig skal vi være forsiktige med tanniner og stikkende eikekarakter – dette kan forsterke den lille bitterheten som kommer med grillingen.

Dine egne preferanser er kanskje det du skal ta mest hensyn til her. Selv kan jeg gjerne ønske meg en ikke for fast cabernet sauvignon-basert vin.

Gjerne en Bordeaux som ikke er for fast, eller en generøs vin fra varmere områder som Stellenbosch i Sør Afrika eller Napa Valley i USA.

Litt morsommere – og mer uvanlig – er en god baga fra Bairrada. Slike viner kan ha mye av samme strukturen, og vil ha tilstrekkelig frukt om de er behandlet godt og ikke tilhører de kraftigste.

49025 Bairrada 2005, Quinta das Bageiras, Bairrada, Portugal. Kr 119,90 (BU) har for eksempel konsentrert, mørk fruktkarakter og en god, fast struktur som jobber godt med kjøttet her. Vinen både lindrer og lesker etter hver munnfull.

Trives du i bløtere farvann, må du velge en vin med søtere frukt og bløtere tanniner. Da kan en zinfandel fra California gjøre nytten. 43993 Sonoma Zinfandel 2006, Seghesio, California, USA. Kr 179,90 (Grunnsortiment) er en svært fruktig vin med høy alkohol og raust krydret med eik.

Likevel har den balanse og struktur nok til å fungere bra i denne settingen, om du altså liker det litt bløtere og litt søtere.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse