Pizza og kolonial på plassen

Slik har det sett ut på Damplassen 2 de siste månedene. På innsiden gjøres det kalr til åpning av kolonial og pizzeria. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Da Coop la ned dagligvarebutikken på Damplassen i mai, så en 100 år gammel butikk-æra ut til å være over. Det er den definitivt ikke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2016 kl 14:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL: Samvirkelaget i Ullevål Hageby ble stiftet i 1919, og ble i egenreklamen på 1920-tallet omtalt som «Vestre Akers største og mest velassorterte forretning».

Se bildet større

Også lokalene der Indigo holdt til blir del av det nye tilbudet på Damplassen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Coop, som drev butikken fra 1960-tallet, vedtok å legge ned dagligvareforretningen i mai i år, fordi de ikke lenger så utviklingspotensiale i driften. Butikklokalet ble lagt ut for salg på Finn.no til 16 millioner kroner, ifølge prospektet. Også interiørbutikken Indigo holdt til i bygget.

Kolonial og pizza

Det er Damplassen 2 AS som har kjøpt de gamle butikklokalene. Bak selskapet står ekteparet Christopher Holm og Elisabeth Hågå Holm, og Åpent Bakeri.

Sistnevnte skal åpne pizzeriaen Lofthus Samvirkelag i deler av lokalet. Lofthus Samvirkelag har allerede restauranter på Torshov, Alexander Kiellands plass og Holtet. Åpent Bakeri driver i dag også det tradisjonsrike bakeriet i Plaza-bygget på Damplassen.

Ekteparet Holm skal åpne en 100 kvadratmeter stor kolonial i Coops gamle butikklokaler. Til Dagens Næringsliv forteller de at butikken skal selge dagligvarer som melk og brød, men også «godt påbegynte retter» som kundene kan ta med og lage klare «i en fei når de kommer hjem». På kjøkkenet vil det nemlig være en egen kokk.

– Dette skal bli et levende sted folk får et forhold til – ikke bare et "kjøleskap” på hjørnet hvor man stikker innom og henter det man har glemt å kjøpe andre steder, sier Christopher Holm til DN.

Kort- og langreist mat, og kjøpmannsdisk!

Se bildet større

Slik så det ut i kolonialavvdelingen i Ullevaal Samvirkelag i 1920-årene. Faksimile fra «Ullevål Hageby gjennom 90 år».

Varutvalget vil bestå av både kort- og langreist mat. Blant annet skal de tilby pasta fra Gragnano i Italia, ferske dadler fra Marokko, og sesongvarer fra lokale bønder.

Holm og Holm lar seg inspirere av gamle bilder av hvordan butikkinredningen på Damplassen så ut i tidligere tider, når de i disse dager pusser opp lokalene. Blant annet vil den lange kjøpmannsdisken gjenoppstå.

– Vi skal våge å tenke smått nok, legge hodene våre på blokka og ta imot innspill og tilbakemeldinger fra kundene våre – lytte til dem og utvikle oss og butikken underveis. Lokalene vi har til rådighet er enestående, vi er ydmyke med tanke på at vi skal forvalte en handelstradisjon som er nesten hundre år gammel her i huset. Og vi skal gjøre det vi kan for at denne perlen skal skinne! sier gründer-paret til DN.

Etter planen åpner det nye tilbudet i Damplassen 2 i november 2016.

Hele reportasjen fra Dagens Næringsliv kan lese her.

LES OGSÅ: Stor interesse for økologisk og kortreist mat. Kjelsås-ektepar åpnet dagligvarebutikk: – Folk blir så glade når de finner en agurk uten plast rundt

Historien: Startet i 1919

Se bildet større

Bildet viser kø utenfor Ullevål Samvirkelag, fotografert ca. 1940. FOTOGRAF: ESTHER LANGBERG/OSLO MUSEUM. Bildet er Creative Commons-lisensiert).

Ullevaal Samvirkelag ble stiftet i Hagebyen 27. september 1919, for å gi hagebybeboerne tilgang på dagligvarer i nærmiljøet.

I følge jubileumsoka «Ullevål Hageby gjennom 90 år» åpnet de første butikkene på Damplassen på senhøsten samme år:

«Det ble solgt melk og brød fra Damplassen 1, kolonialvarer fra Damplassen 2 og kjøtt fra Damplassen 3. Hver dag brakte S-laget melk i stålspann til 400 hagebyfamilier.»

Samvirkelaget overtok også butikklokalene i Damplassen 21, 22 og 23 i 1922. På sitt største hadde Ullevaal Samvirkelag egne avdelinger for kolonialvarer, kjøtt, fisk og grønnsaker, melk, brød og delikatesser, isenkram, kjøkkenutstyr, glass og malervarer, fiskematkjøkken og fryse- og kjølelager.

I følge Coop Norge inngikk Ullevaal Samvirkelag en leieavtale for drift av kolonialforretning med Oslo Havebyselskap 1. juni 1964. Siden den gangen og fram til mai i år var butikken i Damplassen 2 en Coop-forretning.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse