Plan- og bygningsetaten: – Det er alltid et spørsmål hva man ønsker politisk

- Det er alltid et spørsmål om hva man ønsker politisk, sier Morten Waastøl i Plan -og bygningsetaten. FOTO: Alexander Synstad

– Nedre Grefsen og Storo er noen av de mest komplekse områdene vi har i Oslo, sier Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten. Han vil nødig forskuttere hvordan den endelige reguleringsplanen vil se ut i det omstridte området.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2016 kl 14:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN/GREFSEN: – I bunn og grunn kommer alt an på hva man ønsker politisk, slo Wasstøl fast overfor miljø, plan -og samferdselskomiteen mandag kveld.
Han var invitert for å informere om det videre arbeidet i planprosessen rundt nedre Grefsen og Storo.

I flere måneder har dette vært den heteste og mest omstridte saken i bydel Nordre Aker. Saken ble avslørt av Haavard Nordlie i Talefoten i februar.

Kommende planprogram

Wasstøl verken senket eller hevet temperaturen i saken da han informerte medlemmene i komiteen.

Om ikke så lenge skal arbeidet med planprogrammet starte. Den skal gi retningslinjer og premissene til det videre arbeidet fram mot endelig reguleringsplan.

LES OGSÅ: Enormt oppmøte da BU behandlet nedre Grefsen

Men det er liten tvil at noe vil skje. Han peker blant annet på at det er helt naturlig å fortette rundt kollektivknutepunkter.

– De siste årene har vi fortettet rundt områder med god kollektivdekning. For eksempel på Røa, Holtet og Sæter. Og nedre Grefsen er en del av Storo kollektivknutepunkt. På grunn av bebyggelsen er området noe av det mest komplekse vi har, sier Waastøl.

Han vet godt at folk er svært opptatt av hvor tett utnyttelsen til slutt blir på nedre Grefsen.

LES OGSÅ: Slik gikk BU-møtet: Skal kjempe mot sine egne, om nødvendig

Som Grünerløkka og Majorstuen

– Kommuneplanen har klare retningslinjer om utnyttelsesgrad. I området uten kollektivknutepunkt skal utnyttelsesgraden være 100 prosent. I områder med kollektivknutepunkt skal den være på 125 prosent. Henholdsvis vil det være som Grünerløkka og Majorstuen, sier Waastøl.

– Området rundt Storo er blant stedene i landet med best kollektivdekning, ikke øke biltrafikken. Det skal legges til rette for syklende og gående.

Og han følger videre opp:

– Men det er viktig å presisere at det ikke sier noe om hvor høyt det skal bygges. Planprogrammet skal avgjøre hva som er realistisk å gjennmføre, hva man skal utrede og hva slags område vi har med å gjøre. Dette er førstefasen, sier Waastøl.

Han anslår at planprogrammet kan ta mellom et halvt og ett år å gjennomføre.

LES OGSÅ: – Rasering og vandalisme!

Tvang?

Komitémedlem Sidsel Kjeldaas Salte (H) spurte om tvang vil blir vurdert brukt.

– Igjen er dette et spørsmål om hva man ønsker politisk. Men ekspropriering er ikke noe vi har hatt tradisjoner for i Oslo. Verken for bygging av skoler eller boligbygging. Men det som vil skje til slutt er at grunneierne vil få byggerett. Det betyr at det blir muligheter til å bygge ut, sier Wasstøl.

Og det vet også utbyggere.

– Vi vet at folk har har utbyggere på døra som ønsker å kjøpe grunn med tanke på framtidig utbygging, sier Wasstøl.

LES OGSÅ: Skattebetalerforeningen: Dette må du vite – Selger du til utbyggere kan du få skattesjokk

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse