ANNONSE
Annonse

Plass til overs? Slik kan du leie ut skattefritt til studenter i boligkø

Har du ledig plass i boligen din, kan det være mulig å leie ut skattefritt til studenter i boligkø. Du kan også legge inn litt hagehjelp i kontrakten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Semesterstart står for døren, og rekordmange studenter i Oslo er på boligjakt. Huseiere med rom til overs oppfordres til å leie ut. Du kan nemlig leie ut ledige rom skattefritt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2016 kl 09:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: I begynnelesn av august, like før studiestart sto nesten 7000 studenter i boligkø, skriver NRK.

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) forteller NRK at det har vært stabile ventelistetall siden 2011, men at det i år er rekord på antall søkere som står uten bolig.

– Vi har høyere søkertall enn noen gang – noen tusen fler enn det vi har sett tidligere år, sier mannen, som er direktør for 8600 studentboliger, til NRK.

Studensamskipnaden har planer om å bygge 3000 nye studentboliger i Oslo og Akershus i nær fremtid, og flere boligprosjekter allerede i gang. I Nydalen kommer det for eksempel over 400 nye studentboliger, og også andre prosjekter er ute på offentlig høring.

10. august åpnet dessuten nye Lillo studenthus i Sandakerveien 99, et steinkast fra Storo og Nydalen, med 166 boenheter og plass til 208 studenter.

LES OGSÅ: Bydelen vil ikke ha flere studentboliger på Ullevål

Privat utleie

Tildelingsreglementet til SiO prioriterer studenter som har bolig fra før, førsteårsstudenter som er bosatt utenfor Oslo og Akershus, samt internasjonale studenter.

Dermed må mange studenter ut i det private leiemarkedet. Brit Steinsvik på Tåsen er en av mange som leier ut til studenter.

Steinsvik leier ut en hybel på 30 kvadratmeter til 6350 kroner. Umiddelbart etter at hun la ut annonsen på Finn.no i slutten av juli, var pågangen massiv, forteller hun til NRK.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra desperate studenter. Veldig mange søte unge mennesker som skal studere og står uten bolig. Mange er bare 19 år gamle, og det er rart at de som driver med studentboliger ikke prioriterer førsteårsstudenter, sier Steinsvik.

LES OGSÅ: Foreslår 500 nye studentboliger «mellom trærne»

Skattefordel ved utleie

Det er flere som gjør som Steinsvik på Tåsen. Utleie av hybel eller rom i egen bolig er økonomisk gusntig

– Utleie av hybel kan være både hyggelig, nyttig og gi en fin biinntekt som i mange tilfeller er skattefri, sier advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund.

I en pressemeldong skriver forbundet at mange huseiere med beskjedne påkostninger kan innrede en hybel for utleie.

Du kan avtale at leier skal utføre praktiske gjøremål som for eksempel å klippe gress og måke snø, og inntektene fra hybelutleie er innenfor visse grenser skattefrie, og kan gi et godt tilskudd til privat­økonomien, opplyser Fæste, og legger til:

– Derfor oppfordrer vi alle som har ledig husrom til å leie ut til studenter, sier Fæste.

Skattefri inntekt

Har man en enebolig eller en tomannsbolig som ikke er seksjonert, er regelen at dersom man leier ut inntil halvparten av boligen målt etter utleieverdi, og selv benytter resten som egen bolig, er leieinntekten skattefri.

Skal man leie ut mer enn én boenhet eller leie ut del av en eiendom som er seksjonert eller rommer mer enn to bruksenheter bør man forhøre seg med en ekspert på forhånd, slik at man ikke overskrider grensen for skattefri utleie.

– Det kan gi svært ubehagelige overraskelser, sier Morten Fæste.

Bruk standard leiekontrakter

Huseiernes Landsforbund har utarbeidet standard leiekontrakter, samt alle skjemaer man måtte trenge underveis. Disse er gratis for medlemmer landsforbundets medlemmer.

– Erfaring viser at åtte av ti leieforhold forløper smertefritt, men det finnes både farer og feller. Derfor er det av stor betydning at tingene gjøres riktig helt fra start. Da unngår man mange fremtidige problemer, sier Fæste.

– Kan man pålegge de som leier å klippe gresset ditt eller måke snø? spør Oddvar Stenstrøm i videoen under.

Se hva advokat Morten Fæste svarer i denne videoen fra Huseiernes Landsforbund:


LES OGSÅ: Se datoen for når nye Torgbygget offisielt åpner, og hvilke butikker og tjenestetilbud som kommer.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse