Politiet har navn på ungdommer som slåss

«Beefing», ungdom helt ned i 13-årsalderen som møtes for å slåss er nå et så stort problem i Oslo vest at politet har sendt ut advarsel til foreldre på en rekke ungdomsskoler. (Bildet er en illustrasjon)

– Det er ikke snakk om lekeslåssing, sier politiovebetjent Anne Merete Ansok. Politiet på Majorstuen bekrefter at de vet hvem flere av ungdommene helt ned i 13-årsalderen, som møtes for å slåss er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.06.2016 kl 15:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: – Majorstuen politistasjon har bedt om bistand til at skolene sender ut vedlagte brev på e-post til alle foresatte, umiddelbart. Det sendes til alle, selv om det er rettet til gutteforeldre, skrev Engebråten ungdomsskole til foreldrene.

Skolen var én av flere i Oslo nord/vest som sendte ut varselbrevet fra politiet i forrige uke.

– Politiet har opplysninger om at det avtales slåsskamper på dagtid, også for dager denne uka i forbindelse med skoleslutt, skrev ledelsen ved Engebråten skole.

Brevet ble sendt til aktuelle ungdomsskoler i Majorstuen poltistasjons ansvarsområde, som omfatter bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner.

«Beefing»

Politiet forteller om at fenomenet «beefing» har blusset opp blant gutter født i 2000-2002, og som er ungdomsskoleelever i Oslo vest.

Beefing innebærer at to personer avtaler å slåss, én mot én. Det er ikke lov til å stoppe før den ene gir seg. Flere ungdommer står rundt og heier mens slåsskampen filmes. Ifølge politiet kan en av partene trues med at de fysisk blir hentet av andre ungdommer dersom de ikke møter opp til slåsskamp.

«Ved gjennomgang av filmer fra slåsskamper, ser politiet at disse "beefene" er brutale. Politiet erfarer også at vennegjengene til den "tapende" part ønsker å hevne seg i etterkant. Dette bidrar til stor ny vold og skaper mye utrygghet og frykt i miljøene» skriver politiet i brevet til de foresatte.

Her kan du lese hele saken og brevet.

13-årsalderen

Politioverbetjent Anne Merete Ansok, ved Forebyggende avdeling ved Majorstuen politistasjon, forteller at dette handler om helt vanlig ungdom.

– Men også om unge helt ned i 13-årsalderen. Vi nøster nå opp i miljøene. Slåssingen kan skje hvor som helst. Som for eksempel på Friggfeltet, ved Njårdhallen, i ballbinger eller i fritidsområder generelt. Det er ikke så langt vi har erfart noen faste steder, sier Ansok.

Og legger til at slåssingen også kan skje på dagtid.

– Ingen alvorlige skader så langt som vi vet om, men i fjor brakk en gutt nesen i slåsskamp ved Majorstuen. Dette handler ikke om lekeslåssing.

LES OGSÅ: Nordre Aker-ungdom sloss på åpen gate

– Mange hundre ungdommer

– Vi har sett av videoene at hvis den ene prøver å gi seg, kan han bli dratt inn igjen for å slåss mer. Og ingen griper inn for å stoppe slåssingen, men i stedet hauses hele situasjonen opp, sier Ansok, og forteller at politiet har beslaglagt et titalls videoer.

– Men i videoene til sammen er det jo samlet mange hundre unge. Vi har flere videoer. Vi har også tatt beslag hvis vi har kommet over slik slåssing. I tillegg har vitner tipset, også med film/bilder.

Har navn på flere som slåss

Politiet har navnene på flere av guttene som er involverte.

– Vi har noen navn. De unge blir eventuelt fulgt opp med samtaler og annen oppfølging. De blir også selvfølgelig gjort oppmerksom på konsekvensene ved å delta på slike slåssarrangementer. De unge forstår ofte ikke konsekvensene som kan medfølge ved slåssing, sier Ansok.

Hun viser til blant annet mulig erstatningsansvar.

LES OGSÅ: Foreldreguide: Dette betyr «ungdomsspråket»

Mye oppmerksomhet

– Brevet vi sendte ut har fått mye oppmerksomhet også i media. Vår erfaring er at mange foreldre har blitt sjokkerte over det vi har fortalt. Dette er noe mange har visst lite, eller ingenting om. I totalen så gjelder dette noen få, men skaper stor utrygghet for mange. Det er ikke en eller flere enkelte som organiserer denne slåssingen, men flere forskjellige grupperinger, sier Ansok.

I fjor høst fortalte Budstikka om tilsvarende slåssing mellom ungdomsskoleelever i Asker og Bærum. Både skole og politi gikk da ut og advarte foreldre om «beefing». Også den gangen var det ungdom helt ned i 13-årsalderen involvert.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse