Popquiz-kongen som elsker Lyn

 

Finn Bjelke er uslåelig. Ingen er ekspert på flere låter! I programmer som "Popquiz", "Herreavdelingen" og "20 Spørsmål" formidler han enorme kunnskaper og musikkglede. Bare avbrutt av en og annen Lyn-kamp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2007 kl 15:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Radiomannen: Finn Bjelke er glad i Majorstuen! Foto: Grace Brynn

MAJORSTUEN: Finn Bjelke øser sjenerøst fra et overflødighetshorn av kunnskap. Han kunne hatt tittelen prof. dr. pop-viter! Vi møtes på kafé i Bogstadveien. Det er et kjølig drag i vårluften, men fuglene gir alt. Solskiven kikker grådig ned i kaffekoppene på bordet og slikker seg rundt gullmunnen.

– Askeladden fikk et kongerike fordi han samlet på utgåtte skosåler. Du fikk et kongerike av lyttere fordi du pugget LP-covere. Eventyrkarriere, altså?

– Vel... NRK brukte to år på å skjønne at jeg kanskje hadde en brukbar idé. At unyttig moro har sin verdi. Det er en kringkastingstradisjon å bruke litt tid på sånt. Men det ble jo vellykket til slutt! Man blir underholdt, det er tendenser til latter under sending, og du har konkurranseaspektet. Vi er noe for alle hele tiden – når det ikke er sport!

– Grinatussene mener du heller skulle ha pugget den støvete kongerekka. Mer nyttig enn popviten, liksom. Lag en alternativ kongerekke nå! Vis dem at det fins!

– Gjerne! Skal vi se... Konge nr. 1 må bli Leif Panduro, en dansk forfatter jeg har stor glede av. Nr. 2 blir Ray Davies fra The Kinks, og konge nr. 3 blir Ola Dybwad Olsen, legendarisk Lyn-spiller fra 60-tallet! DET er herrene sine, tenker jeg!

Popquiz

–"Popquiz" er manges yndlingsprogram. En populær gjenganger?

– Jeg har holdt på i 7-8 år. Det startet i NRK. Ingrid Bjørnov og jeg var programledere sammen i begynnelsen. En god idé, men det ble litt kakofoni med to programledere. Slitsomt for lytterne. Så det ble forandret til én av oss.

– Du har gitt ut popquizbok også? Revet vekk fra hyllene hos bokhandlerne.

– Den kom på Gyldendal for et par år siden. Det kommer en ny til høsten

– Popquiz er et populært innslag på Josefine også?

– Jeg er veldig veldig glad i Josefine! Jeg kaller det "Huset med de rare i". Et utrolig levende kulturhus i bydelen, som vi bør være stolte av! Viseklubben etc. - de har så mye bra på programmet! Nesten litt dansk stemning der, samtidig er det upretensiøst og ordentlig.

– Du fikk pris som Årets Programleder i fjor. For å snakke i sportstermer: Hva følte du da du vant?

– Litt ubehag, faktisk. Synes det er litt fælt å sammenlikne programledere - som å sammenlikne epler og bananer! Prosjektlederen hadde levert inn et opptak, og jeg ble nominert. Jeg ble selvfølgelig beæret også. Du får jo prisen av dine kolleger. Det betyr noe i de fem minuttene man får tale og blomster. Så går man videre.

Herreavdelingen

Trivelige "Herreavdelingen" er som terapi for mange. De har hengende munnviker, men når de hører programmet ser kjeften ut som en U riktig vei! Det kunne vært på resept!

– Det er jo den peneste komplimenten jeg kunne få...

– "Herreavdelingen" er synonymt med "Finn og Yan". Det får meg til å tenke på Yin og Yang?

– Kanskje ikke så gærent. Det har jo sitt uttrykk i dynamikken mellom oss to. Det er den som skaper programmet.

– Da har vi opprettet et nytt teologisk begrep. Finn og Yan! ... Du jobber med "20 Spørsmål" også – Hvorfor liker du spørsmålssjangeren så godt?

– Da kan jeg leke sammen med andre. I "20 spørsmål" er alt spontant - man går rett fra null, har ingenting i hodet når man begynner. Man vet ikke hva som skal skje. Det er mange flotte folk sammen. Jeg lærer av det også.

– Du trår til med noen spørreopplegg sammen med Trond-Viggo også, iblant?

– Ja, på Scandinavia Scene, blant annet. Men da er det vi som svarer og publikum som spør! Nervepirrende, krevende og utrolig morsomt!

– Kreves det høy IQ å kunne ta alt sånn på sparket?

– Kanskje heller EQ! repliserer Finn. - Empati, evne til på sette seg inn i folks situasjon, observasjonsevne... Lars Saabye Christensen har en utrolig innlevelsesevne! Han kunne vært konge nr. 4. i rekken vår.

– Du blir veldig godt likt fordi du er den du er, rett og slett? Realt og greit.

– Alle er like - det ligger i programlederens mandat. Folk får litt kjeft om de ikke har peiling på spørsmålene. Men det tåler de! Mitt credo er at man ikke skal gjøre seg til.

– Hva gjorde at du ble så hekta på popmusikk?

– Det skjedde da jeg var en 5-6 år og hørte The Beatles. Da revnet det helt for meg. Da var det gjort!

– Jeg skjønner... Du har også vært popjournalist i bl.a. Puls og Beat og intervjuet mange artister. Var det noen du satte ekstra pris på å intervjue?

– Ray Davis! Svaret kommer spontant. Han er den ultimate formidler av følelser.

– Du husker tusenvis av sangere, band og låtnavn. Du må jo ha klisterhjerne som en samling fluepapir?

– Den er selektv! Jeg husker det jeg vil. Min skrekk er å bli vitne i en sak. Jeg aner ikke hva jeg gjorde forrige torsdag engang. Er helt blank! Var det ikke Askildsen, tro, som sa han ble forfatter fordi han har så elendig hukommelse? Han er nødt til å finne på ting! Litt stusslig kanskje, men bra premiss for å skrive.

Tabloidhuer!

– Noen kritikere påstår at du bare spiller gammel musikk i "Herreavdelingen". De lurer på om du oppdaterer deg noen gang?

– Elendige tabloidhuer! De hører ikke etter! Finn tenner på alle pluggene. De er fettnakker og middelhavsfarere! Minst 40 prosent av det vi spiller, er ny musikk. Sånt ljug! Det tåler jeg ikke. De er ikke meningsberettiget! Det er sagt av folk som hadde G i sløyd!

– Beskriv ditt forhold til Lyn – fotballklubben i ditt liv?

– Jeg har ikke greie på fotball, smiler Finn. – Jeg så min første landskamp i en alder av 45 år, og det var dørgende kjedelig! Jeg hadde ikke noe forhold til noen av spillerne. Men jeg heier på Lyn! Det gjør døtrene mine også. Den eldste av dem spiller på Lyn! Utrolig gøy.

– Du er en av strøkets virkelige gallionsfigurer. Hvordan er ditt forhold til Majorstuen?

– Jeg er veldig knyttet til Majorstuen, Marienlyst og Fagerborg. Jeg har hatt veldig mye jobber her, sier Finn. – I NRK selvsagt, men jeg har også vært lærer på Marienlyst skole. Jeg jobbet hos Sigmund Ruud i to år, og i Kvaal kolonial i Majorstuhuset. Og var innkjøper på Video Nova. Jeg er veldig glad i området! Mange påstår at Bogstadveien er blitt så snobbete, men jeg synes tvert om at det er blitt for folkelig! Det er blitt en teflon-gate! Hennes & Mauritz overalt. Før var det større muligheter til å kjøpe ordentlig mat her. Fiskebutikken er den eneste som er igjen, men snart blir vi vel henvist til frysedisken der også. Forferdelig! Alle butikkene vi kjente før, har forsvunnet.

Svoren radiomann

– "Herreavdelingen" er blitt 11 år! Grattis!

– Vi har aldri hatt så høye lyttertall! 400.000 lyttere! sier Finn glad.

– Du foretrekker å jobbe i radio?

– Definitivt, sier Finn. I sommer kommer en ny runde med 20 Spørsmål på TV, men resten blir radio. Direkte radio er best for meg å drive med - fordi jeg kjeder meg så lett!

En klar fordel for alle med radio i huset! Vi gleder oss!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse