Populære elevmeglere

Elver fra Disen skole og Sogn videregående diskuterte konfliktløsning med blant andre politimannen Rune Krokdal og professor i kriminologi, Nils Christie. Foto: Anders Jørstad

Elevmeglere fra Disen skole og Sogn videregående fikk ros av både politiet, justisminister og professor i strafferett på Trikkestallen sist uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2008 kl 08:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/NORDRE AKER: Det var på "kick off'en" for "Ung – ung"-meklingsprosjektet at både lærde, celebre og autoritære gjester fant veien til Trikkehallen på Kjelsås sist torsdag. Sammen med blant annet lærere, elever, ungdomsråd og FAU, ble temaet konfliktmekling satt på dagsorden.

Ungdommens språk

Justisminister Knut Storberget (Ap) sto for den offisielle åpningen av "Ung-Ung-mekling", som er et toårig meklingsprosjekt hvor elevene i Bydel Nordre Aker selv vil være nøkkelpersoner i konflikthåndtering.

Elevmeglerne Javid Amiri, Ricky Myhre, og Ali Abdi fra Sogn videregående mener alle at elever ofte har gode forutsetninger for dette.

– Vi kan ungdommens språk, slik at det ikke oppstår misforståelser mellom ungdommens språk og de voksnes. Jeg tror også at elever har lettere for å åpne seg når de møter elevmeglere, for vi er ikke så autoritære som en lærer kanskje kan virke, mener Ali.

Javid mener at hans egenskaper som elevmegler ikke bare kan benyttes i skolegården.

– De ferdighetene vi har tilegnet oss, kan også brukes i vårt eget nærmiljø. Og vi vil også ha med oss disse egenskapene videre i livet, mener Javid.

Ofte unødvendig frykt

Meningsutvekslingene til elevmeglerne var god musikk for Rune Krokdals ører, som er politimann og leder for prosjektet "Konfliktmegling som kunnskapsmål i skolen". Etter 25 år i tjenesten, mener Krokdal at konfliktmegling ofte kan være den beste løsningen.

– Et hytteinnbrudd kan være et eksempel. Her kan ofrene for innbruddet bære på en sterk redsel for at en stor og skummel gjerningsmann slår til igjen. Og hevntanken på streng fengselsstraff dominerer ofte. Men hvis det viser seg at gjerningsmannen er en liten pøbel, som kanskje ikke har hatt det så greit i oppveksten, kan oppfatning bli en annen.

– Ofte kan faktisk de som først ønsker å anmelde en sak, få sympati for gjerningspersonens livssituasjon. Og istedenfor en dyr rettslig prosess, kan konflikten løses mye rimeligere for samfunnet samtidig som bekymringene forsvinner, forklarer Krokdal. Politimannen mener videre at konfliktmegling bør bli en viktig skolering for alle yrkesgrupper og skoler.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse