Prima ballerina-bombe

 

Et uskyldig pikekyss kan fort blir emne for konflikt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KOKK: Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke". Sølvvinner i Bocuse d´or. Vinner av Global chef Nord- Europa 2007.

Se bildet større

OPPHAVS-RETT: Den første kjente oppskriften til Pavlova er funnet i New Zealand. – Men det var vi som fant den opp, sier de i Australia.

Ja, hun må nok ha vært søt, denne Anna Pavlova, som to land kriger om historen til. For det jeg trodde var Australias nasjonalkake, mener mange har sin opprinnelse i New Zealand. Pavlova (1881-1931) var sin tids største russiske ballerina. Hun er blitt ekstra legendarisk fordi hun turnerte kloden rundt til strøk der ingen hadde opplevd ballett tidligere, med et ensemble som hun selv var leder av.

Men etter ballerinaens kroppsfasong å dømme, var vel aldri dessert-kaloribomber noen del av hennes egen daglige diett. Uansett hvilket land som måtte ha opphavsrett til Pavlova.

Den kan lages som én stor kake eller i mindre porsjonskaker. Konseptet er omtrent som pikekyss, altså marengs. Marengs regnes som en økonomisk kake, siden konditorier alltid har mye eggehvite til overs. Stivpisket med sukker og smakstilsetning danner de grunnlaget for en sprø og syndig bunn med en myk kjerne. Toppingen er en tykk vaniljesaus, og nesten som en krem oppå denne blir det lagt generøst med frukt og bær.

Her er det kun fantasien – og sesongen – som setter grenser. Syltet hjemmelaget frukt kan være ypperlig i en Pavlova; lag en himmelsk lapskaus av pærer, epler, plommer og kirsebær, og legg den på toppen av kaken.

Selv var jeg så bærsugen i dag at jeg trosset sesongen og fikk tak i noen jordbær. Visste du at man i Norge kan få fantastiske jordbær dyrket i drivhus nesten hele vinteren? Siden Pavlova-kaken er så sprø er det vanskelig å skjære fine stykker av den. Derfor valgte jeg å sprøyte den ut i porsjonskaker. Her er det fritt fram for å eksperimentere, men ikke glem vaniljekremen – den binder verket sammen, nesten som mørtelen i et vakkert teglsteinshus. Dagens oppskrift har jeg lånt fra en av Norges beste konditorer, Espen Larsen.

Oppskrift Pavlova

Ingredienser:

2 eggehviter

litt salt

6 ss sukker

10 dråper hvitvinseddik

½ ts bra vaniljesukker

½ ts maizena

Vaniljekrem:

2,5 dl melk

½ dl fløte

¾ dl sukker

frø fra en halv vaniljestang

3 eggeplommer

2 ss maizena

Framgangsmåte:

Kok opp melk, fløte, sukker og vanilje. Pisk sammen eggeplommer og maizena, spe inn den kokende melkeblandingen. La tykne over varmen mens du rører. Ta av varmen og avkjøl.

Pisk eggehvitene stivt med sukker, salt, eddik, vanilje og maizena. Sprøyt ut til porsjonkaker. Stekes på 130 grader på bakepapir i 45 minuter. Avkjøl. Anrett pavlovaen med kremen oppå, toppes med bæra.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse