Prisfall på boligmarkedet

Mange boliger på markedet bidrar til at boligprisene fikk en svak nedgang i juni.

BOLIGMARKEDET: I juni falt prisene for første gang i år. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Mange boliger på markedet bidrar til at boligprisene fikk en svak nedgang i juni. I Oslo falt prisene med 0,5 prosent fra mai. Har du en leilighet i Oslo, falt prisen med 1 prosent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2013 kl 14:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Året 2013 startet med en kraftig prisvekst på boligmarkedet. I mars begynte prisene å flate noe ut, men i april pekte igjen kurven oppover.

Boligmarkedet i mai måned viste noe lavere omsetning og utflating i prisene.

LES OGSÅ: Vil bevare Christinedal

Juni måned preges normalt av en sterk tilbudsside, mange omsetninger og et svakt fall i prisene. Årets junimåned er intet unntak. Statistikken viser at prisene falt moderate 0,4 prosent i juni.

- Til tross for at mediene de siste ukene har vært preget av dystrere utsikter for norsk økonomi, viser statistikken at vi har et balansert og robust boligmarked, noe som gir stabil prisutvikling og normal omsetning, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Han får støtte av Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Det vi ser er et mer normalt marked. Det kan føles tregt fordi det har vært så voldsom vekst de siste par årene, men statistikken viser et solid marked. Det er nå bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel enn på lenge. Når man tenker på at det har blitt vesentligere vanskeligere å få seg bolig de siste årene, skulle jeg gjerne ønsket meg flere junimåneder, sier Boldvik og retter samtidig en pekefinger til politikerne.

- Det at det har blitt vanskeligere å få seg en bolig er ikke et tegn på en vellykket boligpolitikk.

Tall for juni

Boligprisene for juni var 0,4 prosent lavere enn i mai. Men siden i fjor har prisene økt med 5,9 prosent. Sammenliknet med juni 2012 er prisene 5,7 prosent høyere.

Prisene på eneboliger falt 1,0 prosent fra mai og var 5,1 prosent høyere enn i juni 2012.

Prisene på delte boliger steg med 0,7 prosent fra mai, og var 6,1 prosent høyere enn i juni 2012.

Prisene på leiligheter falt med 0,9 prosent fra mai, og var 5,6 prosent høyere enn i juni 2012.

LES OGSÅ: Ida (84) og Ingunn (24) bor i kollektiv sammen

Stort tilbud

Juni er normalt en måned med mange objekter til salgs, og i år ble den sene våren en ytterligere bidragsyter til at mange boliger ble sluppet på markedet samtidig.

- Markedet bærer preg av stor tilbudsside. Mye blir solgt, men vi seg også at det ligger et stort varelager der som må gjennom flere runder. Mange objekter som ikke blir solgt blir også trukket fra markedet før ferien, sier Vammervold Dreyer.

LES OGSÅ: Her kommer 130 nye leiligheter i hjertet av Lambertseter

Priser i Oslo

I Oslo falt boligprisene med 0,5 prosent sist måned. I snitt må du nå ut med 45.700 kroner per kvadratmeter for en bolig i hovedstaden.

Leilighetsprisene i Oslo faller enda mer, med 1 prosent. Det har sammenheng med at det selges mer eneboliger og delte boliger på denne tiden av året enn ellers.

I fjor steg boligprisene i hovedstaden med totalt 8 prosent. Men det er store forskjeller på veksten innad i Oslo.

Utviklingen av Bjørvika bidrar blant annet til at prisene i Gamle Oslo har skutt i været det siste året. Prisene her har økt nesten 10 prosent på et år.

Boligbarometeret

Boligbarometeret viser at vi bruker litt mer av vår inntekt på å bo enn for fire år siden.

En enslig nyetablerer bruker nå 21 prosent av lønnsinntekten etter skatt til å dekke renteutgifter. I 2009 utgjorde renteutgiftene for en enslig  nyetablerer 17 prosent.

For et ungt par er utgiften på 12 prosent av lønnsinntekt i snitt og for et etablert par er utgiften 7 prosent av lønnen.

LES OGSÅ:

Her kan det komme seks nye blokker

Første skisse av Bergkrystallen Torg klar

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse