Gartneren tar jobben:

Proff plan for hagen

YTTERVEGG: Selv om Elisabeth Berntsen-Langva og Frank Langva egentlig ønsket seg noe annet en tuja falt valget likevel til slutt på smaragd-varianten av denne evigpopulære vintergrønne busken. Merete Larsen (t.h.) anbefaler å legge et staudebed i forkant.

Grønne fingre? Eller helt grønn? Litt planleggingshjelp fra en gartner kan lønne seg. Ikke minst kan det spare deg for masse frustrasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2009 kl 09:35

Du entrer hagesenteret, surrer rundt uten konkrete mål, og ender opp med å røske med deg noe tilfeldig.

Du kommer hjem og oppdager at det enten ikke passer eller ikke vil seg. Kjenner du deg igjen?

— Det blir i lengden dyrt, og folk mister motivasjonen, hevder Merete Larsen.

Som gartner med lang fartstid i hagesenter har hun peiling på hva den jevne hageeier ikke har peiling på. Hun er én av mange gartnere som tilbyr gode råd hjemme i folks egen hage.

Boligens stil

— Hus, hage og familie henger sammen, forteller Larsen. Møtet med dem som skal bruke hagen, er minst like viktig som solforhold og areal når gartneren skal lage en hageplan.

— Det er avgjørende for meg å få et innblikk i hva de drømmer om. Har huset en spesiell stil, kan den videreføres i hagen.

— Hvis man bor i funkishus, vil det være mest naturlig med en funkishage, og ikke en romantisk hage med masse blomster. Men ingenting er feil, understreker Larsen.

Etter den første konsultasjonen tar hun med seg hageeiernes drømmer når hun utarbeider en plan med tomtekart, forslag til planter og vedlikeholdsplan.

Start med veggene

Hennes råd er å tenke på samme måte når du skal lage hage, som når du bygger hus. Hagen bør ha både yttervegger, innervegger, tak og gulv.

— Skal hagen rammes inn med gjerde, hekk eller begge deler? Ytterveggene er det første man bør ta stilling til, sier Larsen.

Familien Langva plantet i fjor tujaer langs den ene langveggen etter rådslagning med Larsen. Langs den andre veggen er det trangere mellom huset og gjerdet mot naboen.

— Neste post på planen er å plante villvin langs gjerdet, forteller hageeier Elisabeth Berntsen-Langva, som har hyret Larsen for å legge en hageplan.

Gartneren har anbefalt å plante slyngplanter som vil skjule det eksisterende gjerdet i stedet for å plante en mer plasskrevende hekk.

— Velger man hekk, trenger den ikke være ensartet, den kan bestå av både vintergrønt og løvfallende arter. Hvis man velger en fri hekk, kan man få en som blomstrer fra vår til høst i tillegg til vintergrønt, sier Larsen.

Innervegger, gulv og tak

Akkurat som boligen bør også hagen ha en inndeling med forskjellige områder til forskjellig bruk. Det gjør det spennende å komme inn i og bevege seg rundt i den.

— Man trenger et sted der sola kommer tidlig om morgenen, kanskje med et lite bord og to stoler, et grillsted nær kjøkkenet og en skyggeplass for solrike dager.

— Mange vil ha glede av et rolig sted med en hvit benk eller hengekøye, forteller gartneren. Andre rom kan være kjøkkenhage, "barnehage" og frukthage.

— Rommene kan deles inn med små hekker, rosebusker eller høye stauder, foreslår Larsen.

For de aller fleste er det plen som gjelder på hagens gulv. Smågrus, skifer eller andre steinheller kan brukes for å danne ganger mellom rommene. Frukttrær med store greiner kan gi en følelse av tak.

— Eller man kan bygge stativ for klatreplanter. Pergola er veldig populært nå, forteller Larsen.

Femårsplan

Det blir stadig mer vanlig at private hager nyter godt av profesjonell planlegging og veiledning. Hageselskapet har knyttet til seg en rekke gartnere i hele landet som tilbyr dette.

— Interessen for denne tjenesten øker, forteller landskapsarkitekt Inese Armane hos Hageselskapet.

Hageeierne synes ofte det er morsommere å jobbe i hagen når de har en plan.

— Vi vil nok bruke tre til fem år før vi har gjennomført planen, men så lenge vi har alt på papiret, stresser vi ikke. Vi har noe å forholde oss til etter hvert som vi har tid og penger til å gjennomføre ulike deler, sier Berntsen-Langva.

Systematisk planlegging til tross, sibirkornellen får vokse fritt.

— Den former en tunnel som ungene liker å leke i. Gartneren mener familien her har gjort et helt riktig valg, selv om den fagmessig sett er finest når den klippes helt ned hvert år.

— Det viktigste er jo hageglede, understreker gartner Merete Larsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon