Gartneren tar jobben: Proff plan for hagen

YTTERVEGG: Selv om Elisabeth Berntsen-Langva og Frank Langva egentlig ønsket seg noe annet en tuja falt valget likevel til slutt på smaragd-varianten av denne evigpopulære vintergrønne busken. Merete Larsen (t.h.) anbefaler å legge et staudebed i forkant.

Grønne fingre? Eller helt grønn? Litt planleggingshjelp fra en gartner kan lønne seg. Ikke minst kan det spare deg for masse frustrasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.06.2009 kl 09:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

GODE RÅD: - God jord og gjødsel er det aller viktigste å investere i skal hagen blomstre. Merete Larsen (t.h.) gir tips til hageeier Elisabeth Berntsen-Langva.

Se bildet større

PLAN: Etter et møte med hageeierne utarbeider gartneren en plan som i størst mulig grad skal matche hagens potensial med hageeiernes ønsker og behov. Vedlikeholdsoversikt hører også med.

Se bildet større

HAGEGLEDE: Hos familien Langva har gartneren lagt vekt på behovet for en barnevennlig brukshage. Derfor får Sara og Daniels favorittbusk leve videre og utfolde seg fritt i hagens "barnerom".

Se bildet større

ROM MED UTSIKT: De fleste legger bedene inntil husveggen. I denne hagen har gartneren foreslått et staudebed langs deler av tujahekken. Det vil myke opp hekken ? og samtidig gjøre utsikten fra kjøkkenbenken enda flottere.

Se bildet større

PROFF PLAN: Tenk igjennom hvilke behov og ønsker du har for hagen før møtet med gartneren.

Du entrer hagesenteret, surrer rundt uten konkrete mål, og ender opp med å røske med deg noe tilfeldig.

Du kommer hjem og oppdager at det enten ikke passer eller ikke vil seg. Kjenner du deg igjen?

— Det blir i lengden dyrt, og folk mister motivasjonen, hevder Merete Larsen.

Som gartner med lang fartstid i hagesenter har hun peiling på hva den jevne hageeier ikke har peiling på. Hun er én av mange gartnere som tilbyr gode råd hjemme i folks egen hage.

Boligens stil

— Hus, hage og familie henger sammen, forteller Larsen. Møtet med dem som skal bruke hagen, er minst like viktig som solforhold og areal når gartneren skal lage en hageplan.

— Det er avgjørende for meg å få et innblikk i hva de drømmer om. Har huset en spesiell stil, kan den videreføres i hagen.

— Hvis man bor i funkishus, vil det være mest naturlig med en funkishage, og ikke en romantisk hage med masse blomster. Men ingenting er feil, understreker Larsen.

Etter den første konsultasjonen tar hun med seg hageeiernes drømmer når hun utarbeider en plan med tomtekart, forslag til planter og vedlikeholdsplan.

Start med veggene

Hennes råd er å tenke på samme måte når du skal lage hage, som når du bygger hus. Hagen bør ha både yttervegger, innervegger, tak og gulv.

— Skal hagen rammes inn med gjerde, hekk eller begge deler? Ytterveggene er det første man bør ta stilling til, sier Larsen.

Familien Langva plantet i fjor tujaer langs den ene langveggen etter rådslagning med Larsen. Langs den andre veggen er det trangere mellom huset og gjerdet mot naboen.

— Neste post på planen er å plante villvin langs gjerdet, forteller hageeier Elisabeth Berntsen-Langva, som har hyret Larsen for å legge en hageplan.

Gartneren har anbefalt å plante slyngplanter som vil skjule det eksisterende gjerdet i stedet for å plante en mer plasskrevende hekk.

— Velger man hekk, trenger den ikke være ensartet, den kan bestå av både vintergrønt og løvfallende arter. Hvis man velger en fri hekk, kan man få en som blomstrer fra vår til høst i tillegg til vintergrønt, sier Larsen.

Innervegger, gulv og tak

Akkurat som boligen bør også hagen ha en inndeling med forskjellige områder til forskjellig bruk. Det gjør det spennende å komme inn i og bevege seg rundt i den.

— Man trenger et sted der sola kommer tidlig om morgenen, kanskje med et lite bord og to stoler, et grillsted nær kjøkkenet og en skyggeplass for solrike dager.

— Mange vil ha glede av et rolig sted med en hvit benk eller hengekøye, forteller gartneren. Andre rom kan være kjøkkenhage, "barnehage" og frukthage.

— Rommene kan deles inn med små hekker, rosebusker eller høye stauder, foreslår Larsen.

For de aller fleste er det plen som gjelder på hagens gulv. Smågrus, skifer eller andre steinheller kan brukes for å danne ganger mellom rommene. Frukttrær med store greiner kan gi en følelse av tak.

— Eller man kan bygge stativ for klatreplanter. Pergola er veldig populært nå, forteller Larsen.

Femårsplan

Det blir stadig mer vanlig at private hager nyter godt av profesjonell planlegging og veiledning. Hageselskapet har knyttet til seg en rekke gartnere i hele landet som tilbyr dette.

— Interessen for denne tjenesten øker, forteller landskapsarkitekt Inese Armane hos Hageselskapet.

Hageeierne synes ofte det er morsommere å jobbe i hagen når de har en plan.

— Vi vil nok bruke tre til fem år før vi har gjennomført planen, men så lenge vi har alt på papiret, stresser vi ikke. Vi har noe å forholde oss til etter hvert som vi har tid og penger til å gjennomføre ulike deler, sier Berntsen-Langva.

Systematisk planlegging til tross, sibirkornellen får vokse fritt.

— Den former en tunnel som ungene liker å leke i. Gartneren mener familien her har gjort et helt riktig valg, selv om den fagmessig sett er finest når den klippes helt ned hvert år.

— Det viktigste er jo hageglede, understreker gartner Merete Larsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse