Bratislava på offensiven

Promp og prakt

Promp og prakt

THE DUBLINER: Her er den engelske tilstedeværelsen så markant at selv irske turister skygger banen.

Bratislava har pyntet seg for resten av Europa. Og blitt invadert av britiske utdrikningslag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.09.2008 kl 15:00

– Cheers!

Seidelføringen er høy og rølpete på benkene utenfor The Dubliner. Denne ikke spesielt slovakiske puben ligger på hjørnet av Hlavné Námestie – den mest ærverdige gamle plassen i Bratislavas gamleby, Staré Mesto.

Det er så tett med engelskmenn på The Dubliner at selv irske turister velger å skygge unna. Etter at britiske billigflyselskap begynte å satse på byen, har spesial-operatører som Stag Republic begynte å lokke med "...a steady stream of stunning women and crisp Slovak and Czech beer – what more could a group of lads on a stag weekend possibly want?"

Hooligans

– Forrige uke havnet en av gjestene våre på sykehus. Han var med i et utdrikningslag og kom i slagsmål med lokale hooligans, forteller Timothy (20), resepsjonist hos businesshotellet Tatra.

– Ved siden av tyske forretningsmenn er britiske "stag parties" den typen utenlandske bookinger vi har mest av. Du kan si de gjør seg godt bemerket i bybildet.

Lillebror

Norske turister er det fortsatt ikke så mange av i Bratislava. Ingen billigflyselskap har ennå opprettet direkteruter fra Norge, og byen lever fortsatt i skyggen av Praha – som gjennom det meste av forrige århundre var "storebror" i den konstruerte staten Tsjekkoslovakia (1918-1993).

Men der hver eneste gågate i Prahas gamleby har kødannelse av turister, er armslaget bedre og atmosfæren mer avslappet i Bratislava.

Særlig om man beveger seg noen kvartaler unna kjernen av Staré Mesto.

– Vi var alene blant 3-400 lokale clubbere i går kveld. Det var heftig, forteller Ed (28), som sammen med dj-kompisen Kenny (24) pumpet pulserende drum'n'base på in-stedet Subclub, like under slottet Bratislavsky Hrad.

Dj-duoen bor til daglig i Edinburgh, men følte seg på ingen måte straffet for å være fra samme nasjon som de lite populære utdrikningshordene.

– Folk virker vennlige her, mener Kenny.

– Rett nok kan de ikke så mye engelsk. Men dét må da være ok.

Offensiv

Det siste tiåret har Bratislava lagt mye flid og ressurser i å pusse opp de staselige, gamle bygningene som det finnes mange av i Staré Mesto. Selv om folk flest ikke har altfor høy levestandard, er den slovakiske økonomien på offensiven.

Arbeidsløsheten er halvert. Landet ble medlem av EU i 2004, og nå fryder slovakerne seg over at de får ta i bruk euro fra 1. januar 2009, før deres tidligere landsmenn i Tsjekkia.

Takk til Schengen

– Jeg synes det er godt å være ung i Slovakia. Særlig om man sammenlikner med hvordan foreldrene mine hadde det da de var i 20-årsalderen, sier Timothy på velfungerende engelsk.

– Den gang måtte man gjøre som russerne befalte. Lære det russiske språket. Uten mulighet til å se filmer fra Hollywood eller smake den vestlige maten.

Men takket være Schengen har vi fått anledning til å reise, studere og jobbe hvor vi vil. Jeg kjenner flere som pendler til Wien, forteller hotellresepsjonisten.

Bismak

Østerrikes hovedstad ligger så nær Bratislava at man lett kan få oppleve begge byer i løpet av en langweekend.

Knapt en time tar det med bil eller tog – eller hurtigbåt på Donau – og underveis ser man ingen rester av det forhatte jernteppet som avstengte Bratislava fra Vesten gjennom hele den kalde krigen.

Slovakernes nyvunne frihetsfølelse har selvsagt også en bitter bismak: Prostitusjon, narkohandel og annen kriminalitet ble raskt en del av den nye hverdagen etter 1989.

Betongblokker

Fortsatt bor en tredel av byens 430.000 innbyggere i de groteske kommunistblokkene som danner et flere kilometer langt, 12-etasjers belte langs Donaus sørbredd; lag på lag bakover.

De som bor i denne bydelen – Petrzalka – tilhører nok ikke målgruppen for verken sushibaren, tapasbaren, Armani Casa, Bang&Olufsen-butikken eller noen av de andre nye etablissementene som har poppet opp i Staré Mesto.

Det er nok heller ikke dem som har det moro med mudwrestling, paintballskyting, go-carting, stripclubbing eller høyrøstet nedbøtting på benkene til The Dubliner.

Cheers!

Reisefakta

* Bratislava er hovedstad i Slovakia. Kjent som Pressburg blant tyskere og Pozsony blant ungarere. Byens fremste turistmål er det ruvende slottet Bratislavsky Hrad og hele den lille gamlebyen (Staré Mesto).

* Mat og drikke er billig i Slovakia, sett med norske øyne. En halvliter i Staré Mesto koster fra 15 norske kroner og oppover, mens man i utkanten av byen kan få den tre ganger så billig.

* Hotellrom, bilparkering og taxi er til sammenlikning klart dyrere. For hotellinformasjon, et cetera, gå inn på www.bratislava.sk .

* Fly t/r Oslo-Bratislava fra rundt 2000 kroner, med mellomlanding i Praha. Trolig er det et tidsspørsmål før det første billigflyselskapet oppretter direkterute fra Norge.

Annonse
Annonse
Se bildet større

TILFREDS: – Jeg synes det er godt å være ung i Slovakia, sier hotellresepsjonisten Timothy (20).

Se bildet større

FORNEMT: Lørdagskveld i Bratislava, og fiffen nyter både utsyn, innsyn og champagne på balkongen til nasjonalteateret Narodni Divadlo.

Se bildet større

FLOTT: Slottet Bratislavsky Hrad.

Se bildet større

MOROMANN: Nei, dette er ingen levende person som har malt seg som en skulptur, men en av de mange morsomme bronsefigurene som møter deg i Staré Mesto.

Se bildet større

BORTESEIER: DJene Ed og Kenny fra Edinburgh feirer gårsdagens gode kveld på nattklubben Subclub.

Se bildet større

BETONG: En arkitektonisk hilsen fra kommunisttiden.

Se bildet større

PÅ KNE: Mange flotte bygninger er pusset opp i Bratislava de siste årene, med appell både for turister og fastboende.

Se bildet større

I SKYGGEN: Bratislava lever fortsatt i skyggen av Praha.

Se bildet større

BETONGHYSTERIA: En tredel av Bratislavas befolkning holder hus i Petrzalka, den kommunistbygde bydelen som få turister kommer nærmere enn fra utkikkspunktet foran slottet Bratislavsky Hrad.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!