Puss "pyrea" på dør

 

Over 50 prosent av alle mennesker over 40 år har en eller annen form for periodontitt, eller på folkemunne; Pyrea. De fleste tilfellene skyldes dårlig renhold.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2006 kl 11:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Bergrådveien: - En tann består av fire flater og en overflate som skal holdes rene. Dette gjøres ved å bruke tannbørsten riktig og bruke noe å rense tannmellomrommene med, sier tannpleier Christine Erga ved Tannlegesenteret -Bergrådveien 13.- Tannbørsten er til å pusse tennenes ut- og innside med. Man skulle tro at tannpuss skulle være enkelt, men mange bare roter rundt i munnen med en børste morgen og kveld uten egentlig å bli kvitt det bakteriebelegget som gir sykdom. En tanngard må pusses systematisk, og det er viktig å tenke på hvordan du pusser og hvor tannbørsten treffer. Tannen er ikke ren før alle fem flater er rene, og en trenger ikke nødvendigvis å pusse så hardt, påpeker hun. Et friskt tannkjøtt skal ikke blø når du bruker tanntråd eller pusser tennene. Hvis du oppdager dette, er det på tide å oppsøke tannpleier eller tannlege.

Alle norske tannleger er opplært til å behandle de enklere typene tannkjøttsykdommer. Imidlertid er det en rekke periodontitter som er vanskelige å diagnostisere og behandle korrekt, og for disse har vi spesialister i periodonti som også er tannleger. I Bergrådveien 13 jobber tannlege Anne Lise Helsingen som er spesialist i periodonti.

- Periodontitt skyldes at bakteriebelegg vokser nedover tannen, nedenfor tann- tannkjøttsranden der man ikke klarer å pusse selv. Når bakteriebelegget først er kommet ned under tannkjøttet utvikles en betennelse i tannens fiberfeste. Videre blir benet, som er festepunktet for fibrene brutt ned. Etter hvert som tannen mister benfestet, blir den først litt løs og deretter løsner den gradvis til den faller ut eller må trekkes.

- Men dette kan unngås ved å pusse tennene riktig, legger hun til.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse