Test: Sony Alpha A900: Rå på detaljer

 

Sonys toppmodell er helt rå på detaljgjengivelse.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

WOW: Skjermen har høy oppløsning og er krystallklar, og søkeren er intet mindre enn sjokkerende god.

AKAM.NO: Sony satser hardt på speilrefleks, og har på rekordtid etablert seg som en seriøs produsent. Bare i år har de sluppet hele fire speilreflekser, og det hittil siste, A900, er toppmodellen som har vært på vår testbenk denne gangen.

Sonys entusiastmodell A700 ble svært godt mottatt da vi testet det, og det opparbeidet seg raskt en rekke tilhengere.

Les vår test av Sony Alpha A700

Nye A900 er ment som et proffkamera og ligger således et trinn over A700 på stigen.

Fysisk

A900 er en proffmodell, og det merkes på byggekvaliteten. Det er svært solid, har god tetning mot vær og vind, og er laget for hard bruk.

Noe vakkert kamerahus er det imidlertid ikke. Det er fullt av støvsamlende hyller og kriker og kroker, hvor skitt potensielt kan finne fotfeste.

Batterikapasiteten er bra, men ikke helt på topp, men batterimåleren er til gjengjeld så langt vi kan se både nøyaktig og presis.

A900s skjerm og søker har tydeligvis vært et av Sonys fokusområder (haha) og på begge disse er A900 noe av det beste som er å få i dag. Skjermen har høy oppløsning og er krystallklar, og søkeren er intet mindre enn sjokkerende god.

Les mer om kamerahus, batterikapasitet, skjerm og søker

I bruk

Enkelte knapper er plassert slik at man må skifte grep for å nå dem, og en annen plassering av disse hadde derfor vært å foretrekke, synes vi.

A900 har ikke LiveView, men det er ikke noe savn. Men at man ikke kan lagre forhåndsvisningsbildet - ikke engang som JPG - anser vi som en forholdsvis alvorlig feil.

Det samme gjelder også at man ikke har noe alternativ til manuelt valg av hvilken av de to minnekortplassene som skal brukes.

Og blunderlisten er ikke slutt med det. Kameraets innebygde støyfjerning kjøres for eksempel både på JPG og på RAW. Selv om den kan slås av, så må man inn i menyene og endre innstillingene for hver gang man skifter mellom JPG og RAW - dersom man ønsker ubesudlere råfiler (som jo er hele vitsen) og brukbare JPG-filer.

Les mer om brukervennlighet

Bildekvalitet

A900 er markedets første speilreflekskamera med fullformatbrikke og en oppløsning på over 24 megapiksler, og selv om megapiksler langt i fra er ensbetydende med god bildekvalitet, er dette hovedgrunnen til A900s eksistens og dets sjanse til suksess.

Detaljgjengivelsen er aldeles enorm, og danker på lave ISO-verdier fullstendig ut all konkurranse i tilnærmet samme prisklasse. På lave ISO-verdier er også dynamisk omfang fremragende, og bildekvaliteten er i det hele tatt helt på topp på ISO 100 og deromkring.

Les mer om bildekvalitet

Konklusjon

Alt tyder på at A900 er et kamera som egner seg for fotografer som har full kontroll over lyset, og har plenty lys å arbeide med.

Trenger man ikke å benytte høye ISO-verdier er det ingen normale speilreflekskameraer som leverer den bildekvaliteten som A900 er i stand til, men må man bevege seg oppover ISO-skalaen varer det ikke lenge før man ville vært bedre tjent med et annet arbeidsredskap.

På ISO 100 er imidlertid bildekvaliteten helt fantastisk, og detaljgjengivelsen er direkte RÅ!

Her finner du hele konklusjonen

Les hele testen av Sony Alpha A900 på Akam.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse