Ragnhild (17): - Vil du la andre bestemme over deg?

Klar tale fra Oslo Unge Venstre-lederen.

Unge trenger ikke være medlem i et politisk parti, eller en interesseorganisasjon for å bli hørt, men det hjelper, sier Ragnhild. FOTO: Foto: Privat

Én av to unge jenter bruker ikke stemmeretten. Hva er det som skjer, er den nye generasjon virkelig så uengasjerte?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2013 kl 13:29

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ragnhild Tryti Forsberg (17) nestleder i Oslo Unge Venstre, Venstres ungdomsparti. FOTO: Foto: Privat

BERG: Ragnhild Tryti Forsberg (17) fra Berg i Oslo meldte seg inn i Unge Venstre i 2010, som 14-åring. Hun forteller at det er flere årsaker til at hun har blitt så politisk aktiv, men at foreldrene er en viktig grunn.

Urovekkende

Det at det er så mange unge jenter som ikke bruker stemmeretten sin, mener Venstre-politikeren er urovekkende. Hun forteller at ved å stemme ved valget, har man sin sjanse til å påvirke hvordan landet skal utvikle seg.

- Ved å ikke bruke stemmeretten sin sier man indirekte at man ikke bryr seg om hvordan landet blir styrt, at man er tilfreds med å la andre bestemme over seg, sier den unge politikeren.

Ragnhild forteller at tallene ikke er så overraskende.

- Da jeg for fullt begynte å engasjere meg, i 2009, var det bare ca. 55 prosent av alle førstegangsvelgere som stemte, og tallene fra årene før, 2005, 2001 og 1997, var stort sett det samme.

Hun sier hun tror at utfordringene først og fremst ligger i det å få unge potensielle velgere til å stemme - uavhengig av kjønn. Hun tror ikke det er mye som skal til, hun sier det kan være så enkelt som å snakke noe mindre om eldreomsorg, skatt og Nasjonal Transportplan, og fokusere noe mer på ting som berører ungdommen.

HVA SKAL DU STEMME? PRØV DITTOSLOS VELGERHJELP!

Små endringer

For flere kan ordet «politikk» være et synonym for kjedelig og tørt.

Ragnhild mener det som skal til, kun er å bevisstgjøres i større grad at det er politikken som former nåtiden og fremtiden, og at et godt utgangspunkt kan være å gjøre noen av de ungdomsrelaterte sakene til en tydeligere del av politikken.

- Det er kanskje ikke rart at norsk ungdom, som lever så bra, ikke tenker at det politikerne sier angår dem. Når man selv ikke skatter, bor for seg selv, har barn, har aldrende foreldre eller har kontakter i andre deler av verden, er det lett å tenke slik.

Hun forteller at politikken likevel har mye å si for andre deler av livene deres. Skole, enten grunnskole, videregående eller universitet, miljø, næringsliv og mange andre saker er like eller til og med mer viktige for unge.

Venstrepolitikeren forteller at det er viktig for demokratiet at unge engasjerer seg, rett og slett fordi man trenger å høre stemmen deres.

Akkurat som man trenger å høre eldre, unge og eldre voksne, foreldre, skoleelever, folk fra byene, folk fra distriktene, innvandrere og hundeeiere; alle er del av samfunnet, og alle har noe å bidra med på et eller annet felt.

- Likevel tror jeg ikke alt håp er ute. Det er for eksempel mange unge som bidrar, for eksempel gjennom arbeid i elevrådet på skolen sin, ved å sende inn debattinnlegg til Si;D, eller bare å ta opp ting som opptar dem i samtale med venner, bekjente og familie. Engasjement trenger ikke bare opptre i form av valgdeltakelse eller medlemskap i organisasjoner. Kanskje trenger man bare å vise at hvem som sitter på makta faktisk påvirker politikken og at hva som vedtas på Stortinget faktisk påvirker ungdommenes liv, forteller Ragnhild.

Skolepolitikk uten å snakke med ungdom?

Flere ungdommer er allerede er med på å påvirke samfunnet ubevist, selv om det ikke nødvendigvis er gjennom politikk. Venstre-politikeren sier hun vet at dagens ungdom absolutt er modne nok til å påvirke samfunnet de lever i.

- Det er flere som setter preg på skolen de går på, menneskene de omgås og miljøene de er i. Og på flere områder vil ungdom ha mye bedre kjennskap til aktuelle saker enn voksne.  Ville det ikke vært litt rart om voksne mennesker skapte landets skolepolitikk uten å snakke med ungdom?

Når det kommer til spørsmålet om stemmerettsalder, mener Ragnhild at ungdom er en like viktig gruppe som alle andre, og at man også trenger å høre deres stemme.

Hun forteller at Venstre går inn for 16-årig stemmerett i kommune- og fylkestingsvalg, der ungdom har enda større grunn til å engasjere seg, siden det handler om nærmiljøet deres. 

- Valgene som tas, påvirker ungdom like mye som alle andre. Jeg tror mange voksne blir forbauset over hvor flinke, kunnskapsrike og reflekterte ungdom faktisk er i dag.

Overdriver media?

Tallene som har kommet frem i media kan stemme og er virkelig tankevekkende, men som Venstre-politikeren Ragnhild sier, trenger ikke alle å være medlem av organisasjoner for å vise politisk og samfunnsengasjement. Aktiviteter som blogging, debattinnlegg og diskusjoner i de rette forumene er også en form for å få sin mening hørt.

Se hva sju førstegangsvelgere spurte om da de fikk møte Jens Stoltenberg på kafé:

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Jens Stoltenberg om å snakke til ungdom på sosiale medier: - Jeg får jo endel «Likes» og sånn

«Ungdom og stortingsvalget 2013» en serie av dittOslos ungdomsredaksjon:

Martine (18): - Jenter må tro på at de kan gjøre en forskjell

Sol Iren (20): - Utøya gjorde meg politisk engasjert

Harmeet (18): - Det føles godt å være opplyst

Ingeborg (18): - Jeg skal stemme fordi jeg har meninger

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse