Test: Tomtom XL IQ Routes Edition

Raskere enn vanlig GPS

Nederst til venstre viser filvelgeren hvilke felt du kan ligge i.

Tomtom XL IQ Routes Edition har verken håndfri eller fotoboksvarsling. Men den er rå på det viktigste, nemlig navigasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2009 kl 13:15

AMOBIL.NO: IQ Routes Edition er det oppgraderte versjonen av Tomtom Xl og den har fått funksjoner som tidligere har vært forbeholdt toppmodellene fra produsenten.

Filvelger, Map Share og IQ Routes er funksjoner man raskt setter stor pris på.

Filvelgeren gjør at GPS-en sier ifra hvilket felt du bør velge, både ved hjelp av stemme og illustrasjon på skjermen. Dette fungerer helt utmerket, og forhindrer unødvendig mange eller sene filskiftinger når du er på ukjente motorveier.

Les også: Nå får Tomtom One IQ Routes

Ruter basert på klokkeslett

Map Share gjør kartene mer oppdaterte enn om du kun oppdaterer GPS-en på vanlig måte inntil fire ganger i året.

Funksjonen åpner nemlig for at du kan motta oppdateringer som kommer fra andre brukere, og dele forandringer på veinettet der du ferdes med andre som bruker Map Share.

Så langt er det registrert 6,6 millioner endringer gjennom Map Share.

IQ Routes sørger for at GPS-ene velger de rutene som er best i praksis. Tomtom gjør nemlig målinger på hvor lang tid brukerne bruker på å kjøre på forskjellige veistrekninger på forskjellige tidspunkt på døgnet.

Dermed velger GPS-en gjerne en helt annen rute når du kjører til jobb på en mandags morgen i rushtrafikken i forhold til på søndagskvelden når veiene ligger øde og forlatt.

Guide: GPS-en din kan gå ut på dato

Best på basic

Tomtom XL IQ Routes Edition er en ganske høyt priset GPS til å både mangle håndfri, minnekortinngang, FM-sender og fotoboksvarsling. Dette kan du få ved å velge en Mio-GPS til bare litt over halvparten av prisen du betaler for XL.

Det XL imidlertid er bedre på enn sine konkurrenter, er selve navigasjonen.

Med filvelgingsfunksjonen er det enkelt å vite hvilket kjørefelt du skal velge, Map Share sørger for at kartene er mer oppdaterte enn hos konkurrentene og IQ Routes sørger for at GPS-en velger raskere ruter dynamisk etter hvilken tid på døgnet det er.

Disse funksjonene gjør det faktisk betydelig enklere og raskere å navigere med den nye XL enn andre GPS-er, og den er absolutt verdt de ekstra pengene.

Vi mener XL gir den beste navigasjonsløsningen på markedet til prisen.

Mulige alternatiiv

Dersom du i tillegg vil ha bedre navigering i tunneler, mottak av trafikkmeldinger, enda mer detaljerte kart og flere multimediafunksjoner kan du ta en titt på Tomtom Go930 som koster omtrent en full tank mer enn XL.

Her finner du vår test av Tomtom Go930

Les hele testen av Tomtom XL IQ Routes Edition på Amobil.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon