ANNONSE
Annonse

Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned

På tunet i desember 2015, fra venstre byrådssekretær Mette Kolsrud (SV), Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke, daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Inn på tunet-bruker Knut, helseminister Bent Høie (H) og Skjerven-bonde Tori Bakke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Pårørende fortviler etter at dagtilbudet for yngre demente, Inn på tunet på Skjerven gård, avikles etter åtte års drift.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2018 kl 15:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: Pårørende til brukere av dagtilbudet for demente på Skjerven gård i Maridalen, drevet av Kirkens Bymisjon, har fått beskjed fra Sykehjemsetaten at tilbudet avvikles 1. mars 2018.

«Kontrakten for drift av tilbudet «Inn på tunet – dagsenter for yngre personer med demens» utløp 30.09.2017. Iht Lov om offentlig anskaffelser gjennomførte Oslo kommune v/Sykehjemsetaten en ny konkurranse for drift av denne tjenesten. Faldalen virksomhetssenter leverte samlet sett det beste tilbudet i denne konkurransen. Det er inngått kontrakt mellom Oslo kommune og Faldalen virksomhetssenter v/ Hauger gård om drift av dagsenter for yngre personer med demens. Kontrakten mellom Oslo kommune og Stiftelsen Kirkens Bymisjon v/ Skjerven gård opphører 01.03.2018» skriver Sykehjemsetaten til brukerne.

Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til er dette ikke en kritikk av kvaliteten på tilbudet fra Bymisjonen og Skjerven gård, men at anbudet fra Faldalen og Hauger gård totalsett vurderes å kunne gi et enda bedre tilbud til brukerne.

Oslo kommune har frem til nå kjøpt syv plasser på Skjerven og syv på Hauger. Etter den nye anbudsrunden samles nå alle plassene på Hauger gård.

Nytt tilbud i Fet kommune

Alle dagens brukere av Skjerven gård vil få nytt tilbud på Hauger gård, som ligger i Fet kommune.

«Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Faldalen virksomhetssenter og Sykehjemsetaten vil
sammen med brukere og pårørende sørge for at denne overgangen blir så god som mulig for
den enkelte,» skriver Sykehjemsetaten i brevet.

Pårørende til nåværende brukere av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven gård som Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, forteller om et svært godt aktivitetstilbud. De forteller at deres kjære har et nært forhold til drifterne Tori og Jon Ivar Bakke, og at rammene på Skjerven er trygge. Beliggenheten i Maridalen, knapt 15 minutter fra Oslo sentrum, trekkes også frem. Hauger gård i Fet vil for mange av brukerne på Skjervene gi mye lenger reisevei.

Les det åpne brevet fra de pårørende til byrådet i Oslo, lenger ned i saken!

LES OGSÅ: Også tidligere er tilbudet på Skjerven gård truet med nedleggelse

Mye skryt og mange statsrådbesøk

Tori Bakke, Anita Ellefsen i Kirkens Bymisjon, Jon Ivar Bakke, generalsekretær i Bymisjonen Sturla Stålsett og byrådsleder Stian Berger Røsland da omsorgstilbudet for demente ble lansert høsten 2009. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Tilbudet på Skjerven gård har vært drevet i åtte og et halvt år. Det ble åpnet av daværende byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), i september 2009.

Flere ganger har statsråder besøkt demenstilbudet i Maridalen.

I 2010 var Skjerven gård arena da regjeringen Stoltenberg bevilget 18 millioner kroner til satsing på Inn på tunet som aktivitetstilbud på gårder over hele landet. Daværende
kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), ordfører Fabian Stang (H) og helsebyråd Sylvi Listhaug (Frp) kastet glans
.

Sylvi Listhaug, som landbruksminister, på Skjerven og Inn på tunet i 2014. Bak står daværende eldrebyråd Aud Kvalbein. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

I 2014 kom Listhaug tilbake til gården, da som landbruksminister sammen med daværende eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF). Hun hadde blant annet med sertifiseringsbevis for Inn på tunet til Skjerven gård-drifterne Tori og Jon Ivar Bakke.

– Jeg har stor tro på Inn på tunet, sa Listhaug. – Det er stort behov for dagaktivitetstilbud for demente. Gode dagaktiviteter gir gode opplevelser for de demente og de pårørende.

På tampen av 2015 kom Listhaug nok en gang tilbake, da sammen med helseminister Bent Høie (H). Regjeringen lanserte sin «Demensplan 2020» og mente hele Norge burde se til Skjerven for hvordan demensomsorg kan utføres.

– Det er tusen forskjellige måter å være demenssyk på. Før jeg kom hit var jeg på et dagsenter med bingo og litt annet småtteri innendørs. Det var ikke noe for meg. Jeg har vært vant til å være i aktivitet og å gjøre nytte for meg. Her får jeg lov til å være med dyrene og gjøre en jobb, sa bruker Knut, som da hadde vært bruker av Inn på tunet i flere år.

– Det er behov for flere tilbud av denne typen, der brukerne kan ha noe kjekt å gjøre gjennom dagen, og oppleve at de mestrer livet. Derfor vil det bli lovpålagt å ha dagtilbud til demente i alle kommuner fra 2020, sa Høie til Nordre Aker Budstikke.

Bent Høie på Skjerven i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Ville satse mer på dette

– Jeg syns det er et kjempeflott tiltak, og absolutt noe vi ønsker å satse mer på i Oslo kommune, også for andre brukergrupper. Den største utfordringen er kanskje å finne gårder som er i transportmessig nærhet, sa Mette Kolsrud, daværende byrådssekretær for eldrebyråden, under besøket i 2015.

Her ka du lese hele saken fra 2015: Høie og Listhaug vil at Norge skal se til Maridalen

Åpent brev fra de pårørende

Pårørende til brukere av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven gård har skrevet et åpen brevet til den nye byråden for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). Nordre Aker Budstikke har onsdag vært i kontakt med byrådssekretær Halvard Hølleland, som forteller at byråden nettopp har fått kjenskap til saken. Hun vil innhente mer informasjon før hun uttaler seg.

Her følger det åpne brevet i sin helhet:

Åpent brev til Oslo kommune, byrådet for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl

Skal Oslos eneste Inn på tunet dagtilbud for personer med demens legges ned?

Skjerven gård i Maridalen har i åtte år tatt i mot personer med demens for dagaktivitetstilbud.. Etter konkurranseutsetting har Oslo kommune besluttet at alle brukerne overføres til et større tiltak i Akershus med lang reiseavstand fra Oslo. Virksomheten ved Skjerven gård vil da opphøre.

Vi, "Venner av Skjerven gård, dagaktivitetstilbud for personer med demens.", er en støttegruppe av pårørende til tidligere brukere av tilbudet og har derfor ikke noen egeninteresser. Vår erfaring med tilbudet på Skjerven gård gjør det derimot uforståelig at Oslo kommune har besluttet å avslutte samarbeidet. Vi vil ikke forsøke å omstøte beslutningen som er tatt, men påpeke at Oslo kommune ikke har råd til å miste Skjerven gård.

Skjerven gård, i samarbeide med Kirkens bymisjon, var pionerer med denne typen tilbud for personer med demens i Oslo. Erfaringene har vært meget gode og tilbudet ble raskt kjent både i inn- og utland. Jon Ivar Bakke ble utnevnt til "Årets medarbeider – med hjertet for brukeren" fra Kirkens bymisjon 2013. Så sent som i 2014 mottok Skjerven gård Bygdeutviklingsprisen for Oslo. Hans familie har i flere generasjoner drevet gården. Tori Bakke som er utdannet hjelpepleier er leder for tiltaket. Det faglige ansvaret har Kirkens bymisjons resurssenter for demente og pårørende. De står for veiledning og faglig påfyll. Samlet oppfyller dette alle krav til kompetanse til et tilbud som Skjerven gård tilbyr. For oss som pårørende har Skjerven gård fungert utmerket for våre kjære, den har bidratt til at vi kunne ivareta og lettet vår rolle som pårørende.

Spesielt har vi satt pris på at tilbudet er nært og oversiktlig. Alle med erfaring med demente vet hvor viktig oversikt er for brukerne. Trygghet er nøkkelordet. To personer og 1-2 frivillige har sørget for gruppeaktiviteter og individuell omsorg. Skjerven gård ligger særlig naturskjønt til med gode turmuligheter og ikke minst har de blitt personlig fulgt opp fra henting hjemme, via dagtilbudet og til de trygt ble kjørt hjem igjen. Skjerven gård henter og bringer brukerne hver dag med kort reisetid.

I Oslo er det mer enn 8000 demente. I Helse- og omsorgsdepartementets Demensplan 2020 kan vi lese følgende: Når demensplanen er gjennomført i 2020: skal kommunene ha en lovfestet plikt til å tilby et tilrettelagt dagaktivitetstilbud for personer med demens.

Når vi vet dette er det uforståelig at kommunen i årene framover anser det tilstrekkelig med 15 plasser for Inn på tunet virksomhet for personer med demens og legger ned en vellykket virksomhet på Skjerven gård i egen kommune. Det var nettopp på Skjerven gård Demensplan 2020 ble lansert av daværende Helse- og omsorgsminister Bent Høye og landbruk- og matminister Sylvi Listhaug i nærvær av daværende brukere og dette tiltaket vil man nå legge ned! Vi mener det er behov for begge tilbudene og at det er en fordel med to aktører som kan utfylle hverandre, samarbeide og utveksle erfaring. Den verdifulle kompetansen som Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård har, vil gå tapt dersom virksomheten nedlegges. Ved uforutsigbare rammebetingelser vil dessuten andre vegre seg for å opprette tilsvarende tilbud for demente.

Vi ber om at kommunen bevilger midler til å videreføre tilbudet på Skjerven.

"Venner av Skjerven gård, dagaktivitetstilbud til personer med demens"
ved Aud L. Krook, dr. med. dosent.

LES OGSÅ:

70 000 med demens i Norge: Nordre Aker signerte stor samarbeidsavtale

I 2030 forventes at 20 prosent av befolkningen er over 67 år. I dag er det 7000 demente i Oslo. I 2040 vil tallet være doblet

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.