Ikke tamt med tamrein: Rein fryd på vidda

TURKAMERAT: Denne karen er kastrert for å egne seg som kjørerein.

Du trenger ikke hestekraft for å oppleve fart og spenning. Dette er rein moro.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2009 kl 10:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

INTERESSE: Førti damer fra Støren følger interessert med når Magne Haugom forteller om fôring og temming.

Se bildet større

PÅFYLL: For de som ikke har motforestillinger mot å spise Rudolf, serverer vertskapet på Hagakoia reinskavgryte.

Se bildet større

SØRSAME: Magne Haugom sper på inntektene fra salg av reinkjøtt med opplevelser med rein på Røros.

Se bildet større

RUDOLF: Med leie av trekkdyr fra Rørosrein får du fart på baken og kommer først i løypa.

– Tore, du må passe deg! Det kjæm rein!

En skiløper hoier med viftende staver, mens Tore selv intetanende sklir av gårde i sledesporet, i ferd med å innhentes av et pesende reinsdyr med tunga ute og to hvinende kvinnfolk på slep.

Det er mange måter å komme seg fram på over snødekte vidder. Å kjøre med rein er én av dem. Samer både i nord og sør sper på inntektene fra reinkjøttsalget ved å tilby opplevelser med reinsdyr, fra kjøring til overnatting i gamme.

Strengt reglement

– Jeg har én regel, og det er at all kontakt med dyr skjer før servering av alkohol, forteller eieren av firmaet Rørosrein, Magne Haugom, idet en busslast med førti damer på helgetur fra Støren svinger inn på tunet en halvtime tidligere.

Et besøk på hans gård behøver ikke bare bety reinkjøring, lassokasting og foredrag om rein, men også servering av dampende reinskavgryte og varmende dram.

– Vælkømmin hit ått Hagakoia, begynner Haugom i et forsøk på å samle dameflokken.

– Vi er sørsamer og lever egentlig av reindrift og å selge kjøtt. Bruken av kjørerein var utdødd i Rørostraktene, men for en åtte-ni år siden begynte jeg og kona mi Eva å temme rein, mest for gøy, fortsetter han. Og følger opp med informasjon som får flokken til å kakle.

– Kjørerein bør kastreres. Før kunne kastrering gjøres ved at en tok to mursteiner sånn, sier han, og demonstrerer ved å smelle håndflatene mot hverandre.

Populært i nord

Magne Haugom og Eva Nordfjell startet for fullt med rein og turisme i 2007. De er nesten alene om å tilby aktiviteter med rein sør for Trondheim. Lenger nord, fra Tromsø til Kautokeino, er valgmulighetene flere.

– Vi har foreløpig to leverandører av samiske opplevelser, som vi kaller det, forteller informasjonsansvarlig i Visit Tromsø, Oda Kvaal-Tanguay.

– Den første leverandøren startet opp i 2005. Vi hadde noen utfordringer i startfasen med å få til et produkt som ikke tråkket urbefolkningen på tærne. Men nå som vi er i gang, er reinkjøring og andre samiske opplevelser blitt mer populært for hvert år, fortsetter hun.

Men det er først og fremst utlendinger som ønsker nærkontakt med rein.

– Sammenliknet med de andre aktivitetene vi tilbyr, er dette tydelig noe nordmenn velger bort. De føler vel de har sett rein før, og vet det som er verdt å vite om reindrift, tror Kvaal-Tanguay.

Skremmende hyl

Damene fra Støren derimot, viser stor interesse for dyra. Og etter klapping, fôring og fotografering fra førti mobilkameraer, er det klart for kjøring. En aktivitet som får en del av gjestene til å ønske at alkoholen allerede var servert.

– Tørs du å prøv? Æ tørs itj! mumles det gjennom flokken.

– Vi har en løype rundt på jordet her borte som reinen pleier å holde seg på, viser Haugom.

– Og hvis ikke? ropes det fra bak i flokken.

Haugom overser spørsmålet og trekker en utålmodig rein fram til første avgang. To modige damer setter seg til rette på sleden, mens reinen ruller med øynene.

– Hva dere enn gjør, så ikke hyl. Damer har lett for å hyle når de blir redde, og da går det garantert enda fortere, sier Haugom.

Passasjerene nikker stumt, og Haguom slipper reinen, som skyter av gårde med et byks.

Mens damene bak setter i et hvin.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse