Reiser du på påskeferie fredag, må du lese dette

Fredagen i palmehelgen er dagen med størst fare for trafikkulykker i påaken. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Den verste utfarts-ulykkesettermiddagen står for døren. Og ikke glem at noen kan sikle på huset ditt mens du er borte…

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.04.2017 kl 10:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det skjer nemlig flest trafikkulykker fredag før palmesøndag, ifølge Statens Vegvesen. Dagen skiller seg negativt ut på veiene i Oslo og på resten av Østlandet i påsketrafikken.

– Fredag før palmesøndag er den store utfartsdagen i påska. Med flere biler på de store utfartsvegene skjer det også flere ulykker, sier avdelingsdirektør Ing-Cristine Ericson i Statens vegvesen, Vegavdeling Oslo, i en pressemelding fra Statens Vegvesen.

Statens vegvesen Region øst har gått gjennom ulykker med drepte og skadde i påsketrafikken de siste ti årene fra fredag før palmesøndag til 2. påskedag.

I dette tidsrommet skjedde det til sammen 151 ulykker med drepte og skadde på veiene i Oslo. 17 personer ble alvorlig skadd, mens 154 fikk lettere skader.

Påkjøring bakfra

Påkjøring bakfra er den vanligste ulykkestypen på den store utfartsdagen i påsken på veiene på Østlandet.

41 prosent av ulykkene var av denne typen. Resten av året utgjør påkjøring bakfra 24 prosent av alle trafikkulykker. Påkjøring bakfra er også den vanligste ulykkestypen i Oslo.

– Når trafikken går tett er det ekstra viktig å holde god avstand og følge med i trafikken foran deg. Kjør bil når du kjører bil, og ikke la deg forstyrre av mobiltelefoner og andre duppeditter, sier Ericson.

Pakk bilen sikkert

Med bilen full av passasjerer og bagasje er det også viktig å pakke bilen trygt.

– Ulykkesgranskerne våre ser altfor ofte at skadeomfanget øker med løse gjenstander i bilen. Jeg forstår ikke at folk tør sette seg bak rattet med usikrede gjenstander i bilen, sier Ericson.

LES OGSÅ: Naboene flykter for å redde nattesøvnen

Innbruddpåske

Se bildet større

Se opp for innbruddstyver. FOTO: HUSEIERNESLANDSFORBUND

Men før du pakker bilen og reiser, oppfordrer Huseiernes Landsforbund deg til å ta grep for å unngå at innbruddstyvene velger din bolig i påsken.

– Vi oppfordrer alle som skal bort i påskeferien til å gjøre det de kan for å få huset til å se bebodd ut. Vi anbefaler også å installere alarm. Da er sjansen for innbrudd langt mindre, sier Peter Batta, i en pressemelding fra forbundet.

Han sier det sjelden er innbrudd i boliger med montert alarmsystem.

– Dersom tyvene ignorerer merkingen, er de nye systemene ofte så gode at alarmen skremmer tyvene unna før de rekker å ta med seg noe. I tillegg tar de beste systemene bilder av innbruddstyven samt varsler vektere som kommer til stedet. På den måten får man optimal beskyttelse av hjemmet, sier Batta.

Her er Huseiernes Landsforbunds 10 tips for hvordan du kan sikre hjemmet mens du er på ferie:

1. Sosiale medier: Å dele ferieopplevelser har blitt veldig vanlig på sosial medier, men det kan være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver. Det en kan unngå, er å skrive når man reiser, når man kommer hjem og at huset står tomt.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme: Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se ubebodd ut.

3. Tom postkasse og full søppeldunk: Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg eller få Posten til å oppbevare den. Be naboen kaste litt søppel i dunken din og å hjelpe deg med å måke oppkjørselen.

4. Tenk på brannfaren: Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, DVD, datamaskin osv. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.

5. Alarm: Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral.

6. Lys og lyd: En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme.

7. Steng vannet: Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene.

8. God lås: Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk.

9. Dokumenter verdisakene dine: Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Gode naboer: En av de absolutt beste løsningene for å minimere risikoen for skader og innbrudd, er gode naboer som ser etter huset med jevne mellomrom.

God påske!

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse