Rekordstort kull: Nå er Rønningen størst i Norge

FOLKEHØGSKOLE: Et år på Rønningen er lærerikt og morsomt. Her er elever fra et tidligere årskull klare for teateroppsetning. FOTO: GUNN ASVEIG MANFLAA (ARKIVFOTO)

Søndag flyttet 168 forventningsfulle elever inn på Rønningen folkehøgskole. Folkehøgskolene blir stadig mer ettertraktet. Årsaken kan være økt karakterpress i skolen, mener en professor i pedagogikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2015 kl 22:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

RØNNINGEN: Skoleåret er i gang, også for folkehøgskoleelevene. Interessen for å bruke et år etter videregående på folkehøgskole har vokst de siste årene.

Populært på Rønningen

For skoleåret 2015/16 har norske folkehøgskoler opplevd en søkerrekord. Per 1. august hadde 7000 elever fått plass ved de 76 folkehøgskolene i Norge. Det er åtte prosent flere enn ved samme tid i fjor.

Og det å få gå folkehøgskole i Oslo er mer populært enn noen gang. 552 ungdommer søkte seg til Rønningen.

– Vi er nå Norges største folkehøgskole med 186 elever. Det er historiens største kull på Rønningen, sier rektor Svein Harsten til Nordre Aker Budstikke.

Skolen har tiligere hatt opp mot 140 elever på ett skoleår, og økt jevnt hvert år. Men dette er første gang den tar inn flere enn 165 elever, opplyser rektoren.

– Hvorfor tror du Rønningen folkehøgskole er så populær?

– God skole, god markedsføring samt beliggenheten, som den eneste i Oslo, sier Harsten.

Rønningen tilbyr linjer for toppfotball og toppidrett, foto, kunst og musikk.

LES OGSÅ: Fylkesmannen avslår Rønningen-protester

Eneste i Oslo

Og elevene kommer fra alle landets fylker. Oslo og Akershus er godt representert.

– Tidliger har vi hatt flere elever fra Nordre Aker, men ikke i år. Dessuten har vi elever fra 20 land, fra alle verdensdeler, med unntak av Australia, sier han.

Mange av folkehøgskolene ligger landlig til i distrikts-Norge, men Rønningen befinner seg bare en liten trikketur fra Oslo sentrum.

– Hva betyr beliggenheten for livet på Rønningen?

– Alle folkehøgskoler forholder seg aktivt til nærmiljøet – også Rønningen. Og det er nokså normalt for ungdom i 2015 å søke seg mot ulike kafeer, restauranter, kinoer og uteliv. Uansett om skolen ligger på Jæren eller i Oslo, sier Harsten, og understreker at det ikke er et vesentlig problem for skolen.

– Dessuten skjer det utrolig mye flott kultur på skolen og i skolens regi, som konserter, utstillinger, idrettsaktiviteter med mer.

De 168 elevene har et spennende år foran seg. Hva er det som venter dem på Rønningen?

– Det beste og viktigste året i deres liv – hvor avgjørende valg for videre vei i livet tas, sier Harsten.

LES OGSÅ: Videregende-elever tar universitets-matte: – Vi har vel egentlig blitt stemplet som litt nerdete hele livet

Karakterpress

Tom Tiller, professor i pedagogikk ved Universitetet i Tromsø ga i fjor ut boken «Læringskoden», hvor han presenterer forskning på hva elever får ut av å gå på folkehøgskole.

Han mener karakterpresset gjør at flere velger folkehøgskoler, og at de er læringsarenaer som gjør at ungdom får lyst til å lære.

– Mange opplever det godt å være fri fra de tradisjonelle karakteren. For alt for mange er karakterjaget ødeleggende. Mange av brevene inneholder tunge livserfaringer på grunn av karakterer, man mestrer ikke forventningene, sier han til kpk.no – nyhetsbyrået Kristelig pressekontor.

LES OGSÅ: Nesten halvparten av 10. klassingene fikk karakter 1 eller 2 i matte

– Vi har mange elever som også er faglig flinke, og som kunne kommet inn på tunge studier, men de trenger en pust i bakken. Her får de utvikle andre sider og utfolde seg kreativt gjennom idrett, musikk eller kunst. Det er den type kreativitet som den norske skolen nå tappes helt for, sier Rønningen-rektor Harsten til nettsiden.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse