ANNONSE
Annonse

Dagens vinanbefaling:

Rhône til rype

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Fjellets og lias lille skjønnhet må møtes av noe like velsmakende og kraftig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Ryper er essensen av norsk natur. De smaker fjell og vidde, lyng og krekling, og den kraftige smaken – og det magre kjøttet – vitner om harde vilkår.

Selv om fettet fra barderingen forlenger smakene og gir en mer behagelig, rund munnfølelse, bør vi unngå tanniner i særlig grad.

Tanniner vil nemlig tørke ut munnhulen og få det deilige viltkjøttet til å fremstå som metallisk og trått. For øvrig er det vanlig å kompensere for rypas magerhet med fete fløtesauser, noe som gir den samme forlengende og avrundende munnfølelsen, samtidig som sausens påtrengende rikhet tillater litt mer struktur.

Det klassiske til rype og norsk vilt er å vende snuten mot den nordlige delen av Rhône, hvor syrah er enerådende som drue. Men sett med rypas øyne vil disse vinene normalt ha en ufordelaktig struktur i sin ungdom.

Du gjør den langt lykkeligere om du slår til med en moden eller noe utviklet Côte-Rôtie, Hermitage eller liknende.

En av de største opplevelsene jeg har hatt med rype og vin, var da jeg selv var på kjøkkenet og renset ryper, krås og kokte kraft til den store gullmedaljen. Lukten var fylt av norsk natur og kraftig påtrengende rypeduft, idet en stor, gammel flaske Côte-Rôtie ble åpnet i salen.

En liten smak ble sendt inn til oss – og det glasset sto i perfekt harmoni til duftene på kjøkkenet: Lyng, krekling, blåbær og velhengt rype.

Hvis du drar på Polet og vil ha en brukbar rypevin til hyggelig pris, vil den relativt enkle 6627 Crozes-Hermitage les Jalets 2006 Jaboulet, Rhône, Frankrike. Kr 142,60 (Filialsortiment) klare seg OK, fordi tilbehøret er så nedtonet for anledningen.

Bedre blir det likevel med tyngre skyts og noen timer i karaffel: 48493 Cornas Granit 30 2006, Vincent Paris, Rhône, Frankrike. Kr 239.00 (Fullsortiment) harmonerer bra med fuglen og gir samtidig den rette elegansen og verdigheten som rype trenger.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.