ANNONSE
Annonse

Riesling til ribba

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Her trengs det en oppfriskning: Enten øl og akevitt eller riesling.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Ribbe er fetere enn annet svinekjøtt. Dette fettet er viktig for smak og velbehag – jeg blir trist og irritabel over fokuset på "mager" ribbe – men det medfører også visse utfordringer.

Her trengs et drikkefølge som kan få frisket opp munnhulen, renset svelget og brutt ned fettet i magen. Mest naturlig her i Norge da er et forfriskende, leskende øl i kombinasjon med brennende akevitt.

Sistnevnte tar godt tak i munnhule og svelg. Kombinasjonen av krydder og brennevin hjelper i tillegg magen med å håndtere de sjenerøse mengdene med kjøtt, fett og kål.

Løitens Linie og Simers Taffel er mine favoritter til ribbe: Jeg liker friskheten i Simers Taffel, men merk at mye karve og lite eik ikke gjør den til det mest gjengse valget.

Rødvin er generelt problematisk til julemat som dette. En pinot noir som er ung, saftig, frisk og ikke minst avkjølt, kan være en god partner til ribba, men surkålet – som her er ekstra syrlig – vil få mange røde viner til å tørke ut og framstå som mer tanninrike og mindre fruktige.

Da er nesten bare én vintype som kan være med på notene: riesling.

En god riesling vil harmonere med kålen fordi den har en liknende syrlighet. Den vil skjære gjennom grisens fett og samtidig skal det være nok frukt til at det hele oppleves som saftig og leskende, ikke bare surt.

Siden dette er julaften, kan du godt gå litt opp i kvalitet og pris, mens noen relativt rimelige, hederlige alternativer er 20830 RieslingEsatate Trocken 2007, Weingut Wittmann, Rheinhessen, Tyskland. Kr 146,- (Hovedsortiment)

og 888 Riesling 2006 Trimbach, Alsace, Frankrike. Kr 139.90 (Hovedsortiment)

For øvrig finnes det et rieslingaktig alternativ i Vinho Verde i Portugal.

Her er alvarinho den druen som gir de fyldigste vinene, med god frukt og høy syre. Et veldig godt alternativ her vil være 30453 Alvarinho Soalheiro 2006, A. A. Ferreira, Vinho Verde, Portugal. Kr 168,90 (BU)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.