RiksTV beskytter ikke kundene

Tormod Varhaugvik ble overrasket da han skulle kjøpe RiksTV hos Elkjøp på Storo. Både han og Datatilsynet reagerer ifølge Computerworld på at RiksTV sender personlig kundeinformasjon ubeskyttet over nettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2007 kl 11:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Storo: Han ble bedt om å oppgi navn og fødselsnummer av kundebehandleren, som tastet det inn på RiksTVs forhandlerportal. Varhaugsvik la merke til at internettforbindelsen ikke var kryptert, og at hans personlige informasjon ble sendt åpent over internett.

- Jeg ble helt paff. Hadde jeg visst om det før jeg hadde oppgitt fødselsnummeret, er jeg ikke sikker på om jeg ville gjort det i det hele tatt, sier Varhaugvik til Computerworld.

- Det er riktig at vi sender navn og fødselsnummer ukryptert over internett. Vi har hele tiden ønsket å få det kryptert, men det var visst problemer med å sette det opp fra leverandørens side, sier kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV til Computerworld.

Likevel har bestillingsløsningen som brukes mot forbrukere på internett en kryptert forbindelse. Men forhandlerne har altså ikke fått dette tilbudet.

- Hvorfor lanserte dere tjenesten vel vitende om at kundens navn og fødselsnummer ble sendt ubeskyttet over nettet?

- Vi mente at det ikke var en alvorlig nok mangel til å endre salgsrutinene våre. Hvis vi hadde ventet på det, måtte forhandlerweben utsettes, forklarer Søreide. Ifølge han har de behov for å bruke fødselsnummeret for å gjennomføre en kredittsjekk. RiksTV jobber nå for å få krypteringsløsningen på plass i løpet av november.

Datatilsynet reagerer på det de oppfatter som lite profesjonelt fra RiksTVvs side.

- Det er for dårlig. Om Rikstv har behov for å bruke fødselsnummer, skal de sørge for at overføringen skjer på en trygg og sikker måte. Det betyr kryptering, slår informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet fast.

- RiksTV sier jo at de visste at informasjonen ikke gikk kryptert, men valgte å lansere tjenesten likevel. Hva synes Datatilsynet om det?

- Det er opprørende å si at "vi hadde for dårlig tid". Hvis man ikke har tid nok så er det sånn at man skulle ha ventet. Enda verre er det at de har gjort dette mot bedre viten, sier Skåra.

Tilsynet har bedt om en redegjørelse fra RiksTV om deres bruk av fødselsnummer. De jobber nå med å behandle saken.

- Det vi ser på er om de har et saklig behov for å bruke fødselsnummer. Om vi finner at de har det, vil vi også peke på pålegg om å kryptere informasjonen, sier Skåra.

Tormod Varhaugvik har selv jobbet som it-konsulent i flere år, og vet at den type sikker forbindelse er svært enkel å sette opp.

- Det er bare å kjøpe et ssl-sertifikat til et par tusen kroner. Det er utrolig billig, særlig når man ser det i lys av andre saker med fødselsnummer som har vært i det siste, sier Varhaugvik.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse