ANNONSE
Annonse

TEST: Opera Mini 5 beta

Rimelig og rask mobilsurfing

Det tar kort tid å laste inn nettsider, og du får god oversikt fra første sekund.

Vil du spare tid og penger på mobilsurfingen, er Opera Mini 5 beta et godt valg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2009 kl 13:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AMOBIL.NO: Med et nytt utseende, mulighet for å åpne fire forskjellige faner og en enklere snarveisliste, ser vi ingen grunn til å holde seg til tidligere Opera Mini-versjoner.

Lynrask

Dette er ingen overraskelse, men Opera Mini 5 er like lynrask som forgjengerne. Før en side lastes inn, blir den nemlig komprimert på Operas servere. Den nettsiden du får opp på mobilen, veier altså mye mindre enn fullversjonen.

Vi prøvde å lagre forsiden av VG Nett med Opera Mini 5 beta, og filstørrelsen her ble 257 kB, inkludert alle bildene. Fullversjonen av VG Nett hadde på samme tidspunkt en filstørrelse på 1,65 MB. Fullversjonen av VG Nett er altså 6,42 ganger større.

Det tok oss litt under fem sekunder å åpne forsiden av VG Nett med Opera Mini. Med nettleseren som er innebygget i en standard Sony Ericsson-mobil tok det samme ett minutt og 13 sekunder - altså 14,6 ganger lengre tid.

Dette kan forklares med at Opera Mini 5 både krever langt mindre datanedlasting, og i tillegg ikke trenger en haug med prosesseringskraft fra mobilen for å tilpasse nettsiden til mobilskjermen.

Du kan også redusere filstørrelsen ved å velge bort bildene, eller du kan øke den ved å velge høyere kvalitet på bildene.

Standardinnstillingen med laveste bildekvalitet synes vi imidlertid gir helt kurant bildekvalitet på en trang mobilskjerm, mens om du har en større mobilskjerm kan det tenkes at du vil ha litt mindre komprimering på bildene.

Les også: Opera Mini blir enda raskere

Litt enkel for smarttelefon

Vi opplevde heller ingen feil i Opera Mini 5 beta, til tross for at det er en betaversjon.

Har du derimot en smarttelefon med trykkskjerm, blir nettleseren fort litt vel enkel. Surfeopplevelsen er bedre i en større nettleser.

Opera Mobile 9.5 eller 9.7 beta til Windows Mobile er derfor å anbefale. Nettleserne som er forhåndsinstallert i Android-telefoner og Iphone gir også en helt utmerket surfeopplevelse.

Les også: Opera Mobile 9.7 kommer til Android

Opera Mobile 9.7 beta til Windows Mobile har også en Turbo-funksjon, slik at Operas servere komprimerer nettsidene på forhånd, i likhet med Opera Mini.

Hvis du vil spare tid og penger på surfingen din, er Opera Mini 5 beta et godt valg. Her laster du ned minimalt med data, og det går lynrask å pløye seg gjennom dagens nyheter og andre gjøremål du måtte ha på menyen.

GUIDE: Slik mobilsurfer du billigst

Les hele testen av Opera Mini 5 beta på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse