Rødt slo knockout på motstanderne i skolevalg

Jor Hjulstad Tvedt slo knockout på samtlige debattmotstandere, skal vi tro elevene som var tilhørere. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Morellbakken-elevene stemmer helt forskjellig fra foreldrene sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.06.2017 kl 09:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Mandag, bare tre dager før sommerferien, gjorde Morellbakken skole på Grefsen noe ganske vågalt, skrev Nordre Aker Budstikke tidligere denne uka.

Mens andre elever teller ned til ferien med rolige ryddedager, inviterte elevrådet skolens 400 ungsomtrinnelever til politisk debatt i storsalen på Chateau Neuf.

Se bildet større

Chateau Neuf på mandag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mer elevmedvirkning

– Vi fikk resultatene av elevundersøkelsen, som sa at vi er gode på elevmedvirkning på Morellbakken. Men vi skjønner ikke hva vi medvirker til, sa elevrådsleder Jørgen Bjelkerud, om bakgrunnen for arrangementet.

Initiativet til debatten ble tatt av elevrådet for å styrke elevenes demokratiforståelse. Og alle skolens elever fikk foreslå spørsmål til ungdomspolitikerne.

Se bildet større

Elevrådspanelet med Isak Enk, Lone Devik, Jørgen Bjelkerud og Aurora Lodgaard.

Rektor Siv Lande kjenner ikke til at det har blitt arrangert en slik politisk debatt for ungdomstrinnet før. Debatt med ungdomspartiene er vanlig på videregående, men for ungdomstrinnelevene tok den en litt annen form.

LES OGSÅ: Slik stemte Nordre Aker-elevene i 2015: Både Høyre og Ap taper og vinner – Venstre gjør et brakvalg

– Vi som satt i panelet er litt eldre enn elevene, og med et yngre publikum må vi gå foran som gode forbilder og vise at politikk er, og skal være, interessant. Det ble ikke bare propaganda, sa AUF-representant Fawzi Warsame etter debatten, og la til at det ble mindre sprell og skittkasting enn i videregående-debattene.

Les mer om debatten her!

Et spøkelse gjennom Nordre Aker

På vei ut etter debatten skulle Morellbakken-elevene avgi en stemme på det partiet de helst ville stemt på.

Nå er resultatet klart, og det er ganske oppsiktsvekkende:

Rødt (Rød Ungdom) fikk hele 44,6 prosent av stemmene!

– Jeg har et forslag til tittel på saken: «Det går et spøkelse gjennom Nordre Aker», humrer Jor Hjulstad Tvedt, med referanse første setning i Det kommunistiske manifest, på telefon med Nordre Aker Budstikke etter at resultatet er klart.

Tvedt representerte Rød Ungdom i debatten.

– Jeg synes det er gledelig, og veldig morsomt. Det sier noe om at Rødts skolepolitikk, antikrigspolitikk og jobben for å redusere sosiale forskjeller slår an blant ungdomsskoleelever. Det at også SV gjør det bra viser at en omfordelende velferds- og sosialpolitikk er noe ungdom er opptatt av.

– Men aller først vil jeg gi honnør til elevene på Morellbakken som holdt ut i to timer med poltiisk debatt inne i en mørk sal, mens det var sol og varmt ute. Det tror jeg ikke alle hadde gjort, sier han.

Se bildet større

Navn og lapper stemte ikke helt: Jor, Solveig, Fawzi, Emily, Ole Kristian og Håkon. FpU og KrfU var invitert, men stilte ikke. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Slik stemte Morellbakken-elevene:

  • Rødt (Rød Ungdom) – 44,6 % (152 stemmer)
  • SV (Sosialistisk Ungdom) – 18,2 % (62 stemmer)
  • Høyre (Unge Høyre) – 13,8 % (47 stemmer)
  • Arbeiderpartiet (AUF) – 9,4 % (33 stemmer)
  • Fremskrittspartiet (FpU) – 5,9 % (20 stemmer)
  • Miljøpartiet de Grønne (Grønn Ungdom) - 4,1 % (14 stemmer)
  • Venstre (Unge Venstre) – 2,4 % (8 stemmer)
  • Kristelig Folkeparti (KrFU) – 0,6 % (2 stemmer)
  • Blanke stemmer – 0,9 % (3 stemmer)

Opprør mot foreldrene?

Til sammenlikning var Høyre det største partiet i valgkretsen til Morellbakken skole under kommunevalget for to år siden, med 39,6 prosent av stemmene. Rødt var i den andre enden av skalaen, og det minste partiet i valgkretsen, med 4 prosent. (Se alle valgresultatene i Nordre Aker fra 2015 her).

– Er dette tegn på et aldri så lite Grefsen-opprør mot foreldrene?

– Det tør ikke jeg å si noe om, ler kontaktlærer for elevrådet, Marit Valen-Sendstad.

– Men det er jo ikke uvanlig at ungdom er mer radikale, og lenger ut på venstresiden, for så å bevege seg i det poltiske landskapet etterhvert, legger hun til.

Hun bekrefter at det er endel elever som til vanlig nok deler politisk ståsted med Rødt, men gir også Rød Ungdom-representant Tvedt mye av æren for valgskredet.

– Måten han appellerte til elevene på tror jeg slo an. Han fikk dem med, og for meg som satt i salen virket det som om han fikk mest respons. Han var en god retoriker som traff elevene, tror Valen-Sendstad.

Hun legger til at venstresiden var sterkest representert i debatten, og at det også kan være en faktor i stemmegivningen.

– Både FpU og KrfU var inviterte og skulle komme, men ble forhindret.

LES OGSÅ: Bydelen flytter ungdomsklubben, men nå tar disse saken i egne hender for å lage kulturhus på Ullevål

Se bildet større

Jor Hjulstad Tvedt, ytterst til venstre, men mest populær etter debatten. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ikke så morsom

Jor Hjulstad Tvedt er usikker på om det var ham selv som var utslagsgivende i stemmingen.

– Jeg syns det var litt overraskende. Jeg vil ikke si at jeg overforenklet budskapet for å nå aldersgruppen, og jeg vil heller ikke si at jeg i utgangspunktet er så veldig morsom. Jeg opplevde at det var modne elever som fikk med seg politiske poenger, sier ungdomspolitikeren.

Første møte med poltikk

Lærer Marit Valen-Sendstad forteller at elevrådet og skoleledelsen var spente på hvordan elevene skulle ta imot det politiske stuntet, helt på tammpen av skoleåret.

Se bildet større

Tenk sjæl, sto det på stemmeseddelen Morellbakken-elevene fikk. – Det viser resultatet at elevene har gjort, og at de ikke bare har stemt som mamma og pappa, sier kontaktlærer for elevrådet, Marit Valen-Sendstad. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Men mitt inntrykk er at dette ble noe elevene snakker om. De sier at de forstår mer av hva de politiske partiene står for enn før debatten. Samtidig var mange overrasket over at de var såpass enige i mange saker. For mange av elvene var dette også det første ordentlige møtet med politikk, så det kan ha sådd noen frø, sier hun.

Flere har også fortalt at de gikk hjem og snakket politikk med foreldrene sine ved middagsbordet, for første gang.

– Det må være musikk i ørene til en politiker – Tror du debattene rundt middagsbordene vil påvirke hvordan foreldrene på Grefsen stemmer i stortingsvalget til høsten?

– Jeg har ingen illusjoner om at dette resultatet skal likne på resultatet av valget til høsten. Men meningsmålingene viser at flere og flere får øynene opp for rødt. Nå skal vi jobbe for å få ett eller to mandater fra Oslo inn på Stortinget, sier Tvedt.

Han tror ungdom ikke er like bundet til vaner og forhåndsoppfatninger av de politiske partiene, som det de voksne er, og at det gjorde det enklere for dem å stemme Rødt.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse