- Røm aldri gjennom røyk!

Dette kan det være nyttig å vite når en brann oppstår.

INFORMERER OSLO-BORGERNE: Spesialkonsulent i Brann- og redningsetaten i Oslo, Nathalie Roksvåg Stølen, bruker store deler av førjulsstriden til å forebygge branner i hovedstaden. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Om du en gang opplever et brann-inferno: Vit hva du gjør. Det tar bare halvannet minutt før du risikerer å gå den sikre død i møte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2014 kl 17:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ØNSKET VELKOMMEN: Susanne Wallin (t.v), gruppeleder for boligseksjonen i Brann- og redningsetaten, ble tatt vel i mot av beboeren Karin Haug (75) ved Rodeløkka Omsorg+. Foto: Pål Magnus Tømmervold

RODELØKKA: - 90 sekunder i tett brannrøyk kan være nok til å dø av røykforgiftning. Det er ekstremt farlig å rømme gjennom røyk. Derfor anbefaler vi personer å holde seg inne i leilighetene, om det er brannrøyk på gangen, sier Nathalie Roksvåg Stølen, spesialkonsulent i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Historisk 2014, men tøft fjorår

Lokalavisene i Oslo kunne nylig fronte den hyggelige nyheten, om at ingen (!) osloborgere har omkommet i bygningsbranner så langt i 2014. Ifølge spesialkonsulenten har det på landsbasis i det hele tatt vært en tydelig nedgang i antall personer, som har dødd i brann de siste årene.

Men senest i fjor omkom ni personer som følge av brann i Oslo.

- Det er egentlig et høyt tall, så i Oslo har det ikke vært en markant nedgang de siste årene, sier Stølen.

Levende lys og tørre juledekorasjoner viser seg hver bidige jul for å være en skummel julecocktail. I disse dager fortsetter derfor hovedstadens brannvesen den viktige jobben med å gjøre byen klar for den nært forestående høytiden.

- Det er kjempekjekt å ha kontroller for å se hvordan brannsikkerheten er der hvor vi ikke går tilsyn, som for eksempel i Omsorg+-enhetene, sier Stølen.

LES OGSÅ: Nå må du huske dette

Aksjon boligbrann

For brannvern handler om å forebygge og begrense brann, og det å forebygge brann vil si å finne og fjerne brannkilder før en brann oppstår. Denne uken var spesialkonsulenten og kollegene i full sving med å sparke i gang «Aksjon boligbrann», som er en landsomfattende informasjonskampanje.

- Vi har valgt et konkret mål for årets aksjon: Botilbudet Omsorg+, som består av boliger og omsorgsboliger som er fysisk tilrettelagt for eldre, og samlokalisert med aktivitetssenter, noen kantiner og bemannet resepsjon. Vi skal  rette fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Det er ikke et tilsyn i vanlig forstand, men en ganske enkel kontroll, med vekt på veiledning og informasjon, sier Stølen.

 

Besøkte byens eldre garde

Kampanjen ble innledet med «Røykvarslerens dag» 1. desember, og fortsatte med boligkontroller de påfølgende dagene.

- Romjula er årets klart mest brannfarlige periode. Eldre og pleietrengende personer, med nedsatt fysisk og/eller psykisk funksjonsevne, personer med psykisk sykdom og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Statistikken viser at åtte av ti som dør i brann, er i disse gruppene.

- Vi vil folk skal forstå brannsikkerhet og være trygg hjemme, sier Stølen når hun og kollega Susanne Wallin, gruppeleder for  boligseksjonen i Brann- og redningsetaten, besøker beboeren Karin Haug (75) ved Rodeløkka Omsorg+.

- Det er bare koselig med besøk fra brannvesenet, jeg lærer mye, sier Haug - og viser hun har oversikt over rømningsveiene og hvor brannslukkeren er.

- Vi ønsker å besøke så mange som mulig av beboerne, prate sammen om brannsikkerhet og dele ut slukkemidler og informasjonsmateriell, avslutter Stølen.

LES OGSÅ: Dette skjer oftere og koster mer

LES OGSÅ: Slukker ikke bare branner

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse