Romfolket har bodd i slumliknende tilstander i en årrekke

Romfolket lever under svært kummerlige forhold i Oslo. DittOslo.no har fulgt situasjonen deres lenge. I sommer eksploderte debatten rundt romfolket i Oslo igjen. FOTO: Foto: Camilla Svendsen

Romfolket i Oslo har i en årrekke levd i nær slumliknende tilstander. DittOslo.no har fulgt dem over lengre tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2012 kl 14:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det var i oktober 2011 at dittOslo.no fortalte om romfolkets situasjon i Oslo. I en årrekke har redaksjonen fulgt situasjonen deres, men det var først i fjor debatten raste for fullt, både i våre og andre mediers spalter.

Blant annet hadde journalister tidligere dokumentert særdeles dårlige levekår for denne gruppen. I en sak ble det dokumentert hvordan mange tiggere var nødt til å gjøre sitt fornødne midt i gata på Grønland.

I juni i fjor tok sosialbyråd Anniken Hauglie til orde for å forby tigging.

Allerede i 2010 gikk Kirkens Bymisjon ut og advarte mot en svært stigmatiserende holdning ovenfor romfolket, og de mente sågar at romfolket får skylda for alt som er galt.

BILDESERIE: Slik lever romfolket i Oslo

Slumaktige levekår

Bakgrunnen var en sak der dittOslo.no ble med Ruskengeneral Jan Hauger ut for å rydde en av romfolkets tilholdssteder. Hauger fortalte en historie om noen romfolk som hadde grillet både hunder og rotter. Romfolkets særdeles kummerlige boforhold ble også beskrevet i saken, blant annet det totale fraværet av sanitærforhold.

Ruskengeneral Jan Hauger bisto politiet med å rydde romleire. Han har fått kritikk for påstander om at enkelte romfolk blant annet skal ha spist hunder og rotter. Foto: Camilla Svendsen

Samtidig gikk smittevernoverlege Tore Steen ut med en sterk bekymring for romfolkets levekår.

- At avføring ligger rundt i byen er klart en potensiell smittefare, sa han den gangen.

Likevel var det påstanden om at enkelte romfolk skulle ha spist hund og rotter som førte til et krast meningsskifte i norske medier. Både Nrk og fagbaldet Journalisten kastet seg inn i debatten.

Beskyldt for ryktespredning

Redaktør i journalisten.no, Helge Øgrim, beskyldte blant annet dittOslo.no for å fare med løgn om romfolket. Imidlertid var det flere kilder som bekreftet rottespisingen.

DittOslo.no tok også til orde for å ha en debatt som tok tak i kjernen i problemstillingen, nemlig den ekstreme fattigdommen romfolket lever i, og ikke en debatt som utelukkende handler om «hund eller ikke hund».

Flere andre ønsket også denne debatten velkommen, blant annet Kirkens Bymisjon, som i flere år har jobbet tett på romfolket. De kan fortelle om en ekstrem situasjon, som tvinger romfolket til å ydmyke seg selv på det groveste.

- De har ikke et ønske om å gjøre fra seg ute, men det er en nødssituasjon. Når mennesker er i så ekstrem nød må vi reagere, sa Kari Gran i Kirkens Bymisjon.

- Minner om holdninger fra nazismen

DittOslo.no fortsatte også å dokumentere de elendige levekårene romfolket lever under, blant annet på Usas ambassadetomt på Huseby.

Romfolket selv tok også til motmæle.

- Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke, vi har funnet tingene i søpla, fortalte Adrien, da Rusken og politiet nok en gang ryddet en leir i slutten av oktober.

LES OGSÅ:

Jan Hauger: - Villcamping har tatt helt av

Ola Elvestuen:- Vi må se til Europa for å løse utfordringen med romfolket

KRONIKK: «Ruskengeneralen har ingen plass i Rusken!»

Både disse aksjonene og en del utsagn i mediene fikk flere framstående personer til å reagere, blant annet Jahn Otto Johansen.

Han har i flere år jobbet med romfolket, og reagerte sterkt på måten de omtales på. Blant annet blir de kalt søppel og undermennesker, noe Johansen mener minner om holdninger fra nazismen.

Jahn Otto Johansen mener debatten rundt romfolket er svært kritikkverdig. Foto: Camilla Svendsen

LES OGSÅ: «Behandlingen romfolket får er en total ansvarsfraskrivelse»

- Tiggere er ikke tyver

Også politiet bidro til å nyansere debatten. De fortalte at de ofte deler romfolket inn i to kategorier; tiggere og kriminelle bander. Politiet hevdet i fjor høst at tiggerne slettes ikke står bak kriminell virksomhet.

Likevel ønsker ikke byrådet å bistå romfolket med verken bedre levekår eller sanitærforhold. Det på tross av at Norge, i følge internasjonale forpliktelser, er nødt til å hjelpe romfolket, og det er kommunen som da har ansvaret.

Da kulda kom i vinter lovet da også sosialbyråd Anniken Hauglie at romfolkets nødrett skal ivaretas, og at det åpnes for at alle skal få sove innendørs når det er kaldt ute.

I mars i år ble organisasjonen Folk er folk opprettet, blant annet på bakgrunn av den voldsomme debatten høsten 2011.

Leder Bjønnulv Evenrud bisto romfolket med å opprette teltleire, men ble stadig vekk jaget fra leirene. Folk er folk organiserte også flere sosiale aktiviteter for romfolket, blant annet en grillfest i Vaterlandsparken.

I mai i år arrangerte Folk er folk grillfest for romfolket i Vaterlandsparken. Foto: Marte Haugan Ovenberg

Omstridte leire

Sist uke eksploderte debatten igjen. Da rundt 200 romfolk, under ledelse av Folk er folk, flyttet inn på tomta til Sofienberg kirke, raste diskusjonen høylydt om hvorvidt romfolket er ønsket her eller ikke.

Bydelsoverlegen utrykte bekymring over situasjonen, blant annet på grunn av manglende sanitæranlegg. Rusken reagerte med å sette ut toaletter til romfolket i noen av byens parker.

Sist lørdag ble romleiren flyttet fra Sofienberg kirke til den omstridte ridesentertomten på Årvoll.

LES OGSÅ: «Ikke i min bakgård»

Reaksjonene er stadig mange, og til dels blir romfolket hetset og utsatt for grov rasisme. Mange ber romfolket regelrett om å «pelle seg hjem».

LES OGSÅ:

- Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

«Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Tirsdag er situasjonen for romfolket fortsatt uavklart. Mandag kveld ble det klart at Bydel Bjerke vil ha leiren fjernet umiddelbart, og de ba da også romfolket om å komme seg vekk fra tomta. Dette ble begrunnet med folkehelseloven.

Imidlertid har foreløpig romfolket ikke flyttet, og tirsdag ble det satt inn både toaletter, avfallscontainer og tilgang på rent vann for romfolket. Dette kan ha fått bydelen til å snu.

DittOslo.no fortsetter å følge romfolkets situasjon i Oslo. Følg sakene her.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse